Πρόσφυγα Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;

Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΖΙΟΝΗ

Χωρίς άλλο, σ’ αυτά τα δύσκολα και φοβερά χρόνια που διάγουμε, τα μηνύματα που εξάγονται από την ποιητική σύνθεση Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και, συγκεκριμένα, από το δωδέκατο μέρος αυτού του έργου, που φέρει τον τίτλο Προφητικόν, είναι διαχρονικά και βρίσκουν την πλήρη πραγμάτωσή τους τόσο  στις μέρες μας όσο και στον τόπο μας. Ο ποιητής αναφέρεται στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ελληνικός λαός υπέφερε τα πάνδεινα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, με τον μοναδικό και ανεπανάληπτο ποιητικό του λόγο, αναφέρεται, όπως είπαμε και πιο πάνω, σε ταραγμένα χρόνια, που θα συγκλονίσουν και θα αμαυρώσουν το ανθρώπινο γένος. Στο τέλος, ο ποιητής καταλήγει στο ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο άνθρωπος θα εξέλθει νικητής.

Στο Προφητικόν, σχετικά ερωτήματα και απαντήσεις διανθίζουν το όλο έργο. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά χωρία:

-Εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις; Και η απάντηση του ποιητή έχει ως εξής:

-Βλέπω τα έθνη, άλλοτες αλαζονικά, παραδομένα στη σφήκα και στο ξινόχορτο.

Και παρακάτω:

-Βλέπω τα πελέκια στον αέρα σκίζοντας προτομές Αυτοκρατόρων και Στρατηγών.

Ο διάλογος αυτός συνεχίζεται για αρκετό, ακόμα, διάστημα.

Όπως είπαμε, το Προφητικόν προμηνύει τελικώς τη νίκη του ανθρώπου επί του κακού και μας βεβαιώνει ότι το μέλλον θα είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο.

Οι απαντήσεις του ποιητή, όπως φαίνονται  πιο κάτω, είναι ενδεικτικές της νέας κατάστασης που, τελικώς,  θα επικρατήσει:

– Βλέπω τους Στρατοδίκες να καίνε σαν κεριά, στο μεγάλο τραπέζι της Αναστάσεως.

Και πάλι υπάρχει συνέχεια σχετικά με τη νέα εποχή που θα έχουμε την τύχη να ζήσουμε.

Στις μέρες μας, εδώ στη μικρή μας πατρίδα που βρίσκεται υπό ημικατοχή και διάγει τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της, ζει ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους  Έλληνες ποιητές, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Η ιδιαίτερη ευαισθησία που τον διακρίνει, η μεγάλη αγάπη που τον διακατέχει για τον τόπο του και η αθεράπευτη επιμονή του στο δίκαιο ξεπηδούν μέσα από το κάθε ποίημά του και δημιουργούν στον αναγνώστη πρωτόγνωρες συγκινήσεις.

Τον τελευταίο καιρό, ο ποιητής ένιωσε την ανάγκη, και μπράβο του, να προβεί σε δηλώσεις και να αναφερθεί σε απαράδεκτες καταστάσεις, που επικρατούν στον τόπο μας και που έχουν να κάνουν με το εθνικό μας θέμα. Συνήθως, οι πνευματικοί άνθρωποι κλείνονται στο καβούκι τους και κρατούν κλειστό το στόμα τους, προπαντός επί θεμάτων για τα οποία οι θέσεις και απόψεις των πολιτικών και, γενικότερα, του κόσμου είναι πιθανόν, για πολλούς και διάφορους λόγους, να διαφέρουν μεταξύ τους.

Κλείνουμε το γόνυ εμπρός στον πρόσφυγα ποιητή, Κυριάκο Χαραλαμπίδη, που τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του και είπε λόγια σταράτα και γεμάτα αλήθεια για το πιο κρίσιμο θέμα που αφορά τον τόπο μας, το Κυπριακό.

Εμείς με τη σειρά μας, μιμούμενοι τον τρόπο του Οδυσσέα Ελύτη στο Προφητικόν, υποβάλλουμε τα δικά μας σχετικά ερωτήματα στον μεγάλο ποιητή της Κύπρου:

-Πρόσφυγα Ποιητή, στον αιώνα σου, τι έχεις να πεις για όσα συμβαίνουν, σήμερα, στον τόπο σου; Και ιδού η απάντησή του.

-Μας αξίζει, άραγε, να είμαστε ελεύθεροι, όταν συγχαίρουμε το αδίστακτο ανδρείκελο της Τουρκίας στα κατεχόμενα για την εκλογή του, ή όταν αποκαλούμε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μας ως «κυβέρνηση στο Νότο»; -Πρόσφυγα Ποιητή, τι έχεις να πεις για την απροθυμία μας να αναβαθμίσουμε τον τομέα της άμυνας; -Πόσο υποταγμένοι αισθανόμαστε, όταν θεωρούμε ότι ο στοιχειώδης αμυντικός εξοπλισμός είναι αχρείαστος;

-Πρόσφυγα Ποιητή, τι σκέφτεσαι για το θέμα της απάμβλυνσης της εθνικής μας ταυτότητας, που σημειώνεται, εδώ και καιρό, στο νησί μας;

-Γιατί απονευρώσαμε την περηφάνια για την καταγωγή μας, τη διαχρονία του πολιτισμού μας, τους εθνικούς μας αγώνες, αμβλύνοντας το σθένος να υπάρξουμε ως Έλληνες σε αυτό το νησί; -Πρόσφυγα Ποιητή, πολλά λέγονται και γράφονται, στις μέρες μας, για την τύχη της δικής σου πόλης, της βασιλεύουσας Αμμοχώστου. Ποια τα δικά σου σχόλια; -Το κύμα και η αύρα της Αμμοχώστου θα μετρήσουν και κρίνουν όσους θα σπεύσουν να πιούνε το τσάι τους, τον τουρκικό καφέ τους και τον ναργιλέ τους μπροστά από το αέτωμα του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου.

Ένας μεγάλος ποιητής μίλησε απλά, σταράτα και αληθινά! Με τις δηλώσεις του αυτές απέδειξε πως δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ποιητής, αλλά είναι και ένας μεγάλος πολιτικός αναλυτής. Τα λόγια του απλά, σταράτα και αληθινά!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *