Πρόταση προς όλους ενόψει εκλογών: Προεκλογικές υποσχέσεις νομικά δεσμευτικές

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Λουκή Γ. Λουκαΐδη

Αναπτυσσόμενη η δημοκρατία με υποσχέσεις από τα μπαλκόνια και άλλους δημόσιους χώρους θα έπρεπε να συνοδεύεται και με παράλληλη εξέλιξη του δικαίου, με αποτέλεσμα οι προεκλογικές δεσμεύσεις να καθίστανται νομικά δεσμευτικές. Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί παράξενο. Οι προεκλογικές υποσχέσεις αποτελούν τη βάση στην οποία στηρίζεται ο ψηφοφόρος για να κάνει τις επιλογές του.

Είναι λογικό και δίκαιο οι διάφορες υποσχέσεις που δίνουν οι πολιτευόμενοι να είναι δεσμευτικές. Οι ίδιοι λένε ότι δεσμεύονται με αυτά που είπαν αλλά αποδεικνύεται ότι εκτελούν το αντίθετο. Για την ενοικιαγορά ενός ασήμαντου αντικειμένου πρέπει να υπογράψεις για να δεσμευτείς ότι θα πληρώσεις το οφειλόμενο ποσό όπως προτείνεις και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται και εγγυήσεις από άλλους. 

Δεν είμαι σίγουρος αν η πρότασή μου θα είναι αρεστή στους πολιτικούς οι οποίοι γενικά θέλουν να έχουν την άνεση να λένε ό,τι θέλουν για να παρασύρουν τους ψηφοφόρους έστω και αν δεν τα εννοούν. Εξελισσόμενης όμως τις ανάγκες προστασίας του πολίτη, η εισήγησή μου αποκτά περισσότερη βαρύτητα ιδιαίτερα εφόσον μάλιστα η πείρα μας δίδαξε ότι οι πολιτικοί άλλα λεν και άλλα κάνουν.

Στην Κύπρο έχουμε πικρή πείρα από τα «δεσμεύομαι» και  «υπόσχομαι» των πολιτικών και πρέπει να παύσει η κοροϊδία αυτή. Και όπως προστατεύουμε τον πολίτη για υποσχέσεις πιο ασήμαντες με την πρόνοια του Νόμου ότι αν δεν τηρηθούν, υπάρχει παραβίαση συμφωνίας με κυρώσεις. Θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τους πολιτικές υποσχέσεις οι οποίες κρίνουν την τύχη μας και των παιδιών μας. Έτσι θα προσέχουν πολύ πριν ανοίξουν το στόμα τους να υποσχεθούν πράγματα τα οποία συχνά όταν τα λένε ξέρουν ότι είναι αδύνατο να γίνουν.

Η εισήγησή μου  προϋποθέτει μιαν προεκλογική προκήρυξη του κάθε κόμματος ή του κάθε υποψηφίου για μια πολιτειακή θέση που ζητά την ψήφο του λαού που να εξηγεί σαφώς τι ακριβώς υπόσχεται. Όχι αοριστίες. Και όχι πράγματα που δεν τα πιστεύει π.χ «δεσμεύομαι ότι δεν θα δεχτώ προεδρία εκ περιτροπής με τους Τούρκους» και μόλις ψηφισθεί και προτού ο κόκορας λαλήσει, ανατρέπει και διαψεύδει τον εαυτό του διότι λέει «οι περιστάσεις άλλαξαν».

Στα περισσότερα θέματα οι περιστάσεις είναι οι ίδιες, δεν αλλάζουν σε λίγους μήνες αλλά εάν αλλάξουν και τον αναγκάσουν να αποκλίνει από κάποια υπόσχεσή του θα πρέπει να στραφεί στον λαό να πάρει νέα εξουσιοδότηση. Άλλως πως η πρόφαση «της αλλαγής των περιστάσεων» θα ανοίξει τον δρόμο στην ανατροπή της πολιτικής και των σχετικών υποσχέσεων κάθε υποψηφίου. Συνεπώς για να υλοποιηθεί η πρόταση των δεσμευτικών προτάσεων κάθε υποψήφιος θα πρέπει να καταθέτει στον Έφορο Εκλογής το πρόγραμμά του με κάθε λεπτομέρεια. Να δημοσιεύεται για να γνωρίζει ο κόσμος τον άνθρωπο, τα πιστεύω του και τις δεσμεύσεις του. Αυτό σημαίνει και διαφάνεια και τήρηση των εξαγγελιών των διαφόρων υποψηφίων. Μόνον έτσι  θα υλοποιηθούν οι αρχές της δημοκρατίας και θα κλείσει ο δρόμος σε αλλαγές της πολιτικής των υποψηφίων όταν πάρουν την ψήφο του λαού. Δεν θα υπάρχουν πλέον ελιγμοί και προσχήματα.

Πολιτικοί, οι οποίοι αντιστέκονται στην πρόταση αυτή αποδεικνύουν ότι θα ενεργήσουν αντίθετα με τη φιλοσοφία της. Η πρόταση δεν εξυπηρετεί απλώς τη δημοκρατία. Εκτός του δικαίου εξυπηρετεί και την υψηλή αξία του πατριωτισμού.

Ο πατριώτης δεν προτίθεται να ξεγελάσει τους συμπατριώτες του και εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα θα θεωρήσει την πρόταση καλοδεχούμενη. Άλλως πως επιδιώκει ελευθερία αλλοιώσεων των υποσχέσεων του για να μπορεί να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες ή κομματικά συμφέροντα. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια νομοθεσία που να υλοποιεί τα πιο πάνω και να προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεως της.

Δεν μπορεί η κατοχύρωση της δεσμευτικότητας των προεκλογικών υποσχέσεων να στηρίζεται στην ευαισθησία κάθε πολιτικού διότι αποδείχθηκε ότι τέτοιες ευαισθησίες δεν υπάρχουν στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Έχει καθιερωθεί πλέον ότι οι πολιτικοί μπορούν να κάνουν στροφές στις εξαγγελίες τους χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν και χωρίς να θίγονται οι ίδιοι ή οι υποστηρικτές τους. Τα δε περί πολιτικής ευθύνης είναι έπεα πτερόεντα.

*Πρωην δικαστής του ΕΔΑΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.