Πρώτη αναγκαιότητα η λύση να είναι σε πλήρη γνώση των πολιτών και, δεύτερη, η λύση να είναι απολύτως σαφής

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη της Ελβετίας, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΧΡΥΣΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η λύση του Κυπριακού θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Και θα είναι μόνιμη. Περίοδος δοκιμής δεν θα υπάρχει, ούτε ασφαλώς θα υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για διόρθωση μιας διάταξης, η οποία ενδεχομένως θα έχει αποδειχτεί προβληματική.

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά στοιχεία της λύσης επιβάλλουν ότι αυτή θα πρέπει να είναι σωστή, θα πρέπει να είναι λειτουργική, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, για όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους πολίτες και για όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς της κυπριακής πολιτείας. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όμως, επιβάλλουν και δύο ακόμα αναγκαιότητες: Πρώτη αναγκαιότητα, η λύση να είναι σε πλήρη γνώση των πολιτών και, δεύτερη, η λύση να είναι απολύτως σαφής.

Αυτές οι αναγκαιότητες θα πρέπει να συνθέτουν μια καθολική απαίτηση των πολιτών, γιατί οι πολίτες είναι που θα κληθούν να κρίνουν την ποιότητα της λύσης, σε μια δεδομένη και μοναδική στιγμή, αλλά και γιατί οι πολίτες είναι που θα πρέπει να εργαστούν συνειδητά για την επιτυχή εφαρμογή της, στην περίπτωση που θα την έχουν εγκρίνει.

  • Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, λόγω της έμφασης που η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ δίνει στις εντυπώσεις και στην επικοινωνιακή και επιφανειακή προσέγγιση όλων των θεμάτων, η σωστή ενημέρωση και, κατ’ επέκταση, η πλήρης γνώση των πολιτών, καθώς και η απόλυτη σαφήνεια των όσων συζητούνται έχουν υποβαθμιστεί δραματικά.

Ασφαλώς, κάποια ευθύνη για την άγνοια ή έστω την περιορισμένη γνώση των πολιτών έχουν και οι ίδιοι οι πολίτες, λόγω της αδιαφορίας τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι πολίτες έχουν το ισχυρό ελαφρυντικό της δύσκολης καθημερινότητας και της μάχης της επιβίωσης, γεγονός που ταιριάζει «γάντι» σε μια κυβέρνηση απρόθυμη να ενημερώσει ή να αποσαφηνίσει. Ειδικά τις τελευταίες μέρες ακούσαμε και ακούμε πρωτοφανή πράγματα, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ να κρύψει την αλήθεια, να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, να παραπλανήσει τους πολίτες και να κρύψει κάτω από το χαλί τις συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής της.

  • Γι’ αυτό, απευθύνω μια ταπεινή εισήγηση προς όλες και όλους: Διαβάστε, ενημερωθείτε, κρίνετε. Για παράδειγμα, διαβάστε οι ίδιοι τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου του 2014 (pio.gov.cy), διαβάστε οι ίδιοι το Πλαίσιο Γκουτέρες (uncyprustalks.org/report-of-the-secretary-general-on-his-mission-of-good-offices-in-cyprus-28-september-2017/), κρίνετε μόνοι σας τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ποιο είναι ασφαλές και ποιο επικίνδυνο.

Διαβάστε, ενημερωθείτε, κρίνετε, γιατί είναι το μέλλον της δικής μας πατρίδας που κρίνεται, είναι οι ζωές των παιδιών μας που θα επηρεαστούν, οριστικά και αμετάκλητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *