Πρώτη προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σωτηρία της Κύπρου

FILE PHOTO. Δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. ΚΥΠΕ/ΓΤΠ/Σταύρος Ιωαννίδης

Του Νίκου Κατσουρίδη
Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και Χωρικά Ύδατα συνεχίζονται και εντείνονται όπως και στο Αιγαίο. Σύμβουλος του Ερντογάν απαιτεί το διορισμό τούρκου γενικού διοικητή στην Κύπρο.  Ο έλληνας ΥΠΕΞ κατήγγειλε τον κ. Εσπεν Μπάρθ Αϊντα στον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε ότι ενεργεί υπέρ των τουρκικών συμφερόντων στην Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και γνώριζε και φαίνεται να στηρίζει τις ενέργειες του έλληνα ΥΠΕΞ. Ο Πρόεδρος παραπέμπει την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 στο Ανώτατο Δικαστήριο με τη σύμφωνη άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για να αποφανθεί περι της συνταγματικότητας του πράγματος. Αυτή η κίνηση του, προκαλεί τη δυσφορία του ΑΚΕΛ και επικρίσεις από νυν και πρώην ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ.

Το ΑΚΕΛ κατηγορεί ανοικτά τον Νίκο Αναστασιάδη ότι ουσιαστικά εγκαταλείπει την προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών και ενδεχόμενης ευόδωσης τους χάριν των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών. Στον ενδιάμεσο καλούμενο χώρο τρία κόμματα – ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη – επέλεξαν τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ως τον υποψήφιο τους για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και αναμένεται να εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα των τριών κομμάτων.

Οι Οικολόγοι έχουν δεσμευτεί να θέσουν την εισήγηση για την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου στα συλλογικά όργανα του Κινήματος, όπως θα θέσουν και άλλες εισηγήσεις αν υπάρξουν. Ο κ. Γιώργος Λιλλήκας επιμένει στη δική του υποψηφιότητα και το ΑΚΕΛ άρχισε τη διαδικασία ορισμού προγραμματικών θέσεων και καθορισμού στρατηγικής και τακτικής για τις εκλογές του 2018. Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ήδη εισέλθει στην προεκλογική εκστρατεία. Με δύο λόγια  η προεκλογική περίοδος άρχισε.

Στην Ελλάδα δίνουν την μάχη των μνημονίων ενώ βρίσκονται σε άτυπη προεκλογική μάχη και στην  Τουρκία, Κύριος οίδε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τα τόσα πολλά ανοικτά μέτωπα.

Μέσα σ΄ αυτόν τον κυκεώνα μόνο στο χώρο Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας φαντάζει πλέον πολύ χλωμό να έχουμε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Πολύ περισσότερο που  η πρόσφατη στροφή στη συμπεριφορά Ακιντζί εξανεμίζει και τα τελευταία περιθώρια. Τα πράγματα μοιάζουν να οδηγούνται μοιραία σε αδιέξοδο στην παρούσα φάση της διαδικασίας. Κι΄ όμως όταν ξεκινούσε αυτή  η προσπάθεια όλα έμοιαζαν πολύ διαφορετικά.  Ελπιδοφόρα για να πώ το λιγότερο. Η διαφαινόμενη αδιέξοδη κατάσταση πρέπει να προβληματίσει όλους στα σοβαρά.  Όχι απλά και μόνο σε μια προσπάθεια απόδοσης ευθυνών ο ένας στον άλλον.

Η απόδοση ευθυνών στην μία ή την άλλη πλευρά του διακοινοτικού διαλόγου ή στην Τουρκία της οποίας οι ευθύνες είναι δεδομένες. Αλλά σε μια προσπάθεια να διαγνωσθούν οι λόγοι οι οποίοι κάθε φορά ματαιώνουν την όποια προσπάθεια.  Και βέβαια σε ότι αφορά την Τουρκία οι λόγοι είναι πασιφανείς. Σε ότι φορά την τ/κ πλευρά είναι διάφανοι αν και πολύ περισσότερο σύνθετοι απ΄ ότι παρουσιάζονται στις μεταξύ μας συζητήσεις στην ε/κ πλευρά.

Σε ότι δε αφορά την ε/κ πλευρά οι όποιες ευθύνες μας επίσης θα πρέπει α διαγνωσθούν με σοβαρότητα και νηφαλιότητα.  Είναι αναγκαίο αυτή η προσπάθεια να γίνει για δύο λόγους.

Πρώτον για να αναδειχθούν οι όποιες πιθανότητες να επαναρχίσει η προσπάθεια πριν οδηγηθεί σε τελικό ναυάγιο, σε ένα νέο πιο αποδοτικό πλαίσιο.

Δεύτερον για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανόδου στο διάλογο, σε περίπτωση αδιεξόδου, από μια καλύτερη αφετηρία. Το κυπριακό δεν μπορεί να αφεθεί να χαθεί στη δίνη του προεκλογικού αγώνα.  Και δεν υπονοώ να μην συζητηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ουδέποτε συμφώνησα με τέτοιες απόψεις.

Το ζήτημα ζωής και θανάτου για τον τόπο δεν επιτρέπεται να μην είναι το πρώτο ενδιαφέρον και ζητούμενο σε μια προεδρική προεκλογική εκστρατεία. Αλλά να συζητηθεί σε πλαίσια ευπρέπειας και σοβαρού πολιτικού λόγου.  Με τεκμηριωμένες θέσεις επιχειρήματα και προτάσεις. Μέσα από τις προεκλογικές τοποθετήσεις θα πρέπει να προκύψει ξεκάθαρα η στρατηγική και τακτική ενός εκάστου υποψηφίου. Να διαφανούν οι όποιες διαφορές αλλά και οι όποιες  κοινές θέσεις.

Έτσι ώστε ο ψηφοφόρος έχοντας καθαρή εικόνα στο μυαλό του να αχθεί στις κάλπες έτοιμος να κάνει καθαρή επιλογή.  Μόνο έτσι θα είναι καθαρή και η λαϊκή εντολή αναφορικά με το κυπριακό. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ευρύτερα μια προεκλογική εκστρατεία επιπέδου, υπεύθυνου πολιτικού λόγου και σοβαρών προτάσεων. Μόνο μια τέτοια προεκλογική εκστρατεία θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του πολίτη, θα κτυπήσει την αποχή και επαναφέρει σταδιακά την πολιτική αντιπαράθεση στα επίπεδα τα οποία απαιτεί η ώρα ευθύνης που διέρχεται ο τόπος. Πρώτη προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σωτηρία της Κύπρου. Είναι θέμα επιβίωσης.

*Πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *