Πρώτο βιολί οι Βρετανοί στις μεθοδεύσεις για μια «νέα αρχή» στο Κυπριακό: Με «εποικοδομητική ασάφεια» βρίσκουμε μπροστά μας τουρκικές αξιώσεις

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε παρατεταμένη «περίσκεψη» και μερική αδράνεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γενικώς απούσα και η μόνη κινητικότητα προκαλείται αυτή έχει την γνωστή βρετανική σφραγίδα. Οι παρεμβάσεις του Φόρεϊν Όφις, κυρίως στο παρασκήνιο, λειτουργούν με τρόπο ώστε να καταφέρει να σπρώξει τους εμπλεκόμενους προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι Βρετανοί βιάζονται, προτάσσοντας το επιχείρημα πως εάν υπάρχει διαδικασία, θα σταματήσουν οι όποιες άλλες ενέργειες. Αυτό αφορά την τουρκική πλευρά, που κάνει βήματα επιβολής τετελεσμένων σε έδαφος και θάλασσα. Αυτή η προσέγγιση έχει μια βάση και ενίοτε μπορεί να λειτουργήσει τούτο: Ότι, δηλαδή, όταν υπάρχουν συνομιλίες δεν γίνονται κινήσεις για νέα τετελεσμένα. Όχι, πάντα, βέβαια. Μερικές φορές η Τουρκία κάνει κινήσεις επιβολής μεσούσης και της διαδικασίας. Την ίδια ώρα, το Φόρεϊν Όφις, για να πείσει την τουρκική πλευρά να επανέλθει στη διαδικασία προσεγγίζει τις αξιώσεις της. Και για το θέμα της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Όχι ευθέως, αλλά διά της γνωστής φόρμουλας της «εποικοδομητικής ασάφειας». Να προωθηθούν με τρόπο που δεν θα προκαλεί ευθέως την ελληνική πλευρά.

Κοντολογίς, η μέθοδος των Βρετανών είναι απλή και έχει δυο άξονες:

Πρώτο, προσπαθεί να πείσει την ελληνική πλευρά πως για να… αποφύγει τα χειρότερα πρέπει να αποδεχθεί να εισέλθει σε μια νέα διαδικασία, ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν προοπτικές.

Δεύτερο, προσπαθεί να πείσει την τουρκική πλευρά πως για να πετύχει τους στόχους και τις επιδιώξεις της, θα πρέπει να συζητήσει. Να αποδεχθεί μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Αυτή η μεθόδευση «κολλά» περισσότερο με τις τουρκικές επιδιώξεις.

Είναι σαφές πως από τουρκικής πλευράς όχι μόνο δεν υπάρχει διάθεση για να επαναρχίσει μια διαδικασία, αλλά αντίθετα φαίνεται πως ακολουθούν μια διαδικασία, η οποία για αυτούς είναι μονόδρομος: Να προχωρήσει η όποια προσπάθεια μέσα από την επιβολή τετελεσμένων. Να επιβληθούν τετελεσμένα και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια οποιαδήποτε συζήτηση στο Κυπριακό. Στη βάση των νέων δεδομένων. Αυτή είναι μια παλιά τακτική των Τούρκων, που πολλές φορές πέτυχε. Γι αυτό και σήμερα, αναβαθμίζοντας τις αξιώσεις τους θα μεθοδεύσουν, πρώτα την επιβολή και στη συνέχεια τη νομιμοποίησή τους. Σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να… συναντήσει τις βρετανικές «μεσολαβητικές» μεθοδεύσεις. Και η Λευκωσία; Θα αναμένει το… μοιραίο; Υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης και ανατροπής των μεθοδεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.