Πυγμαχία στο κενό μοιάζει η διαμάχη στο εσωτερικό για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Συνδερία του Εθνικού Συμβουλίου/ ΓΤΠ/ Σταύρος Ιωαννίδης

Του Γιώργου Ηλιάδη
Αυτή η μεταξύ μας διαμάχη ως προς τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), με τους υποστηρικτές από τη μια και τους πολέμιους από την άλλη να διαπληκτίζονται, μοιάζει με… πυγμαχία στο κενό. Διότι ο όρος ΔΔΟ είναι επιστημονικά απροσδιόριστος και ιστορικά ανύπαρκτος. Δεν υπάρχει τέτοιος όρος στη νομική επιστήμη και δεν υπάρχει ούτε ποτέ υπήρξε τέτοιο κράτος στον κόσμο. Ο όρος ΔΔΟ εισήχθη από τους Τούρκους με αγγλική υπόδειξη, για να περιγράψει ένα είδος κρατικού μορφώματος το οποίο προσιδιάζει προς τη συνομοσπονδία, αλλά αποκαλείται… ομοσπονδία! Συναφώς, ανέφερε ο Μ. Α. Ταλάτ, σε συνέντευξή του («Κ», 10.5.2009): «Από τη στιγμή που η ε/κ πλευρά δεν δέχθηκε να δημιουργήσουμε μια συνομοσπονδία, για να διατηρήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια, χρησιμοποιούμε τον όρο «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, καθώς και ένα τ/κ συνιστών κράτος και ένα ε/κ συνιστών κράτος, ίσου καθεστώτος»!

Στην πραγματικότητα, οι μόνοι που έδωσαν/προσδιόρισαν το περιεχόμενο της διζωνικής ομοσπονδίας είναι οι Τούρκοι και συγκεκριμένα ο Τ/κ ηγέτης Ρ. Ντενκτάς και ο Τούρκος συνταγματολόγος Μ. Σοϊζάλ, οι οποίοι φρόντισαν να διαχωρίσουν τις «2 περιφέρειες» από τις «2 ζώνες».  Ο μεν Ντενκτάς, μιλώντας (1979) σε τουρκικό περιοδικό, είπε: «Ο όρος “διπεριφερειακή” υποδηλοί σύνορα επαρχιακών διοικήσεων, όπως τα σύνορα της επαρχίας Αμμοχώστου. Η έννοια του όρου “διζωνική” είναι ότι “είμαι κράτος και έχω έδαφος ως ένα από τα ομόσπονδα κράτη. Ασκώ κυριαρχία πάνω σε πολλά πράγματα πάνω σε αυτό το έδαφος. Η κυριαρχία μου είναι απόλυτη και δεν μπορεί κανείς να μου την αφαιρέσει”». 

Ο δε Σοϊζάλ τον Ιούνιο του 1979 δήλωνε στην εφ. «Μποζκούρτ»: «Κάθε κοινωνία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επωφελείται από τους φυσικούς πόρους και να αναπτύσσεται με τις δικές της προσπάθειες. Κι αυτό προϋποθέτει το δικαίωμα να ζει ελεύθερα σε ένα συγκεκριμένο εδαφικό χώρο αρκετά μεγάλο ώστε να εξασφαλίζεται οικονομική βιωσιμότητα. Γι’ αυτό τον λόγο οι λέξεις “διπεριφερειακή” και “διζωνική”, που χρησιμοποιήθηκαν με την ίδια έννοια στην αρχή, τώρα έχουν διαφορετικές έννοιες. Έτσι η διαφορά μεταξύ των λέξεων έχει τώρα αποκτήσει τεράστια σημασία».

Η ε/κ πλευρά δεν φιλοτιμήθηκε ποτέ να καθορίσει ή να ερμηνεύσει τον όρο «διζωνική», απλώς τον χρησιμοποιούσε αόριστα και απροσδιόριστα. Μόνο ο Τάσσος Παπαδόπουλος, στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί και να αποδεσμευτεί από την τουρκική εκδοχή και ερμηνεία του όρου, υπέβαλε τη «ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο», επιφυλάσσοντας έτσι στον εαυτό του το δικαίωμα να προσδιορίσει το (σωστό) περιεχόμενο της ΔΔΟ· ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας έσπευσε να τον… διορθώσει υποδεικνύοντας «ΔΔΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται»!!

Είναι προφανές ότι όσοι απορρίπτουν τον όρο ΔΔΟ, είναι την τουρκική του ερμηνεία που απορρίπτουν, ενώ είναι άξιο απορίας αν αυτοί που υπεραμύνονται του όρου αποδέχονται την τουρκική ερμηνεία! Είναι δε μέγα ερώτημα αν όσοι διαπραγματεύτηκαν και διαπραγματεύονται τη ΔΔΟ, τι περιεχόμενο αποδίδουν στον όρο.  Τελικά, ίσως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είχε δίκαιο ο Μ. Ακιντζί, όταν τον Οκτώβριο του 2015 μας υποδείκνυε: «Εξαρτάται πώς εξηγείτε εσείς τη διζωνικότητα. Εμείς, πάντως, την εξηγούμε αλλιώς και σας το εξηγήσαμε πολλές φορές»!

Πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε να δούμε στα μάτια το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε, είτε δίνοντας τη δική μας πειστική ερμηνεία είτε υιοθετώντας ευθέως την τουρκική. Αν μη τι άλλο, για να ξέρουμε τι δεχόμαστε και τι απορρίπτουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *