Σε όλα τα σενάρια που μπορούν να εξεταστούν παραμένει δεδομένο ότι από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν εξέρχεται λαβωμένος

Υποστηρικτές του υποψήφιου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου διαδηλώνουν υπέρ της υποψηφιότητάς του στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Η απόφαση για επανάληψη των ακυρωθείσων δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου 2019 για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης εκ του αποτελέσματος της αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο λάθος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Όχι μόνο δεν ανατράπηκε το τότε αποτελέσμα, που εξέλεξε τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP Εκρέμ Ιμάμογλου με 13.000 περίπου ψήφους διαφορά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και πρώην Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά μεγάλωσε τη νίκη του Ιμάμογλου κατά 777.000 ψήφους ή ποσοστό 9%.

Οι εκλογές της 23ης Ιουνίου 2019, τρεις σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου που ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, αποτέλεσαν, ουσιαστικά, δημοψήφισμα για τον Ερντογάν, ο οποίος πήρε το ρίσκο για επανάληψή τους και, παρά τις όποιες προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος, οι δημότες της Πόλης, σε ποσοστό 85%, συμμετείχαν και επέλεξαν με 54% τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι καθοριστική ήταν η ψήφος των Κούρδων, οι οποίοι παρά την έκκληση του φυλακισμμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν να μην υποστηρίξουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης φαίνεται υποστήριξαν τον Ιμάμογλου.

  • Υπενθυμίζεται ότι ο Οτσαλάν κατάφερε μετά από 9 χρόνια απομόνωσης από τους δικηγόρους του να τους συναντήσει κατόπιν παρέμβασης του Ερντογάν και εξέδωσε ανακοίνωση, προφρανώς υπό πίεση, για μη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές της 23ης Ιουνίου 2019 αποτελέσαν, επίσης, ένα τεστ δημοτικότητας για τον Τούρκο Πρόεδρο, αφού ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Γιλντιρίμ, αναλαμβάνοντας το βάρος των δημοσίων εμφανίσεών του. Έτσι, το στοίχημα του Ερντογάν, όπως ο ίδιος το έθεσε, στράφηκε εναντίον του.

Η κατάσταση ως εξελίσσεται διαφαίνεται ομιχλώδης για τον κύριο Ερντογάν. Ήδη εμφανίζονται ρωγμές εντός του κυβερνώντος ΑΚΡ με ιδρυτικά και ηγετικά στελέχη του, όπως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αχμέτ Νταβούτογλου, να προσανατολίζονται στη δημιουργία των δικών τους κομμάτων. Παράλληλα, η ίδια η Τουρκία αντιμετώπιζει σοβαρές προκλήσεις.

  • Πρώτον, υπάρχει το ζήτημα της διαμάχης με τις ΗΠΑ λόγω της απόφασης του Ερντογάν για αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και το ζήτημα που προκύπτει με τα αμερικανικά F-35.
  • Δεύτερον, υπάρχει η εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας.
  • Τρίτον, το ζήτημα της έκρυθμης κατάστασης μεταξ ΗΠΑ – Ιράν και η στάση που θα ακολουθήσει η Τουρκία.
  • Τέταρτο, το κουρδικό πρόβλημα.
  • Πέμπτο, οι ύευρύτερες γεωπολιτικές της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Τουρκίας.

Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, θα πρέπει να τεθούν στη γεωπολιτική εξίσωση και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ειδικά στα θέματα της οικονομίας. Ο πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει στο 20%, η τουρκική λίρα καταρρέει και υπάρχει ραγδαία αύξηση της ανεργίας που αγγίζει το 25% ανάμεσα στους νέους.

Σε όλα τα σενάρια που μπορούν να εξεταστούν παραμένει δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν εξέρχεται λαβωμένος και παρόλο το γεγονός ότι πλέον έχει ένα αδιάλειπτο χρονικό διάστημα μέχρι το 2023 χωρις εκλογές, «ο μάγος φαίνεται να χάνει τις μαγικές του δυνάμεις», τις οποίες όμως, ανάλογα με την πορεία του από τούδε και στο εξής, μπορεί να τις ανακτήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *