Σημείο εκκίνησης για την τουρκική πλευρά η αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος: Το γεύμα της Νέας Υόρκης και το μάξιμουμ αποτέλεσμα που θα έχει

(Ξένη Δημοσίευση) Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης , ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (2Α), ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ρααμπ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, συνομιλούν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, στη Γενεύη της Ελβετίας, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021. Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μερικά 24ωρα πριν από το γεύμα που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, η τουρκική πλευρά επιμένει σε άξονες πολιτικής, οι οποίοι οδηγούν στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Με αυτή την γραμμή θα προσέλθει στο γεύμα ο Τατάρ, ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής ξεκαθαρίζοντας εν πολλοίς το τοπίο όπως το βλέπει η τουρκική πλευρά:

  • «Χωρίς να γίνει αποδεχτή  η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς, δηλαδή χωρίς να επανακαθοριστούν αυτές οι αρχές που υπάρχουν από την αρχή και να δημιουργηθεί η απαραίτητη βάση, είναι εμφανές ότι δεν θα καταστεί δυνατή η έναρξη επίσημων συνομιλιών. Καλούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτές τις χειριστικές και παραπλανητικές συμπεριφορές».

Στη βάση των πιο πάνω αξιώσεων, τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω έθεσαν και κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη και Τούρκοι αξιωματούχοι, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει πως το γεύμα είναι ανεπίσημο ( που είναι) και θα επιμένει μέχρι τέλους σε αυτό. Γιατί επιμένει σε αυτό; Επειδή όπως εξηγεί συνεχώς, για να καταστούν επίσημες οι συζητήσεις, οι συνομιλίες πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη χωριστή κυριαρχία του κατοχικού καθεστώτος. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για την τουρκική πλευρά.

Με αυτά τα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί το γεύμα, που θα παραθέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες στους Αναστασιάδη και Τατάρ. Είναι δε ξεκάθαρο πως το μάξιμουμ, που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι ο διορισμός από πλευράς του Γενικού Γραμματέα, ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Κι αυτό φαίνεται υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, μετά το γεύμα. Ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του, ανέλαβαν να οργανώσουν το γεύμα και να στείλουν τις προσκλήσεις, θέλουν,  ωστόσο,  να προκύψει αποτέλεσμα καθώς με το Κυπριακό όσες φορές προσπάθησε ο κ. Γκουτέρες απέτυχε.

Το θέμα, βέβαια, είναι πως ό,τι και να γίνει, ακόμη και να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος, αυτό που θα μετρήσει είναι το αποτέλεσμα. Και τούτο δεν είναι ορατό καθώς οι αξιώσεις της κατοχικής Τουρκίας δεν επιτρέπουν ανατροπή του αδιεξόδου. Είναι προφανές- και τούτο δεν γίνεται για πρώτη φορά- πως ακόμη και να αρχίσει μια νέα διαδικασία, να συντηρείται αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Αυτό εξυπηρετεί την κατοχική δύναμη, η οποία προφανώς και θέλει να ροκανίσει το χρόνο και με ενέργειες της θα προχωρεί στην επιβολή νέων τετελεσμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *