«Σκηνικό μη ύπαρξης αποτελέσματος» στο Κραν Μοντάνα για να μην παραδεχθούν αδιέξοδο

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Σκηνικό «αδιεξόδου» περιέγραψε χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μόνο που ήταν πολύ προσεκτικός καθώς οι προσπάθειες συνεχίζονται και σήμερα.

Διπλωματική πηγή μιλώντας στην ιστοσελίδα μας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «σκηνικό μη ύπαρξης αποτελέσματος», αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις -εάν δεν υπάρξει έστω και κάποια πρόοδος- θα διατηρηθούν στον αναπνευστήρα και θα ακολουθήσει σύγκλιση νέας Διάσκεψης τους επόμενους μήνες.

Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν αλλάξει οτιδήποτε τις επόμενες ώρες, θα εξαντληθεί ο χρόνος μέχρι τις 7 Ιουλίου, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί να «φορτωθεί» το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες: Η εκτίμηση του κ. Αναστασιάδη είναι ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να λύσει το Κυπριακό σε αυτή τη Διάσκεψη, ούτε και στο σύντομο μέλλον. Φέρεται να είπε ότι: “Δυστυχώς απλά παίζουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση. Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί. Η κατάσταση είναι καταθλιπτική» είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «ο Αιντα είναι ανίκανος. Δεν κουμαντάρει τη συζήτηση. Αφήνει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αλωνίζει. Τα έγγραφα των Τούρκων δεν συνάδουν με τα έγγραφα Γκουτερες, αλλά ο Άιντα δεν μιλά».

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενημέρωσε ότι ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να επιστρέψει την Πέμπτη στο Κραν Μοντάνα για να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση. Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, φέρονται να απέκρουσαν την επιστροφή του Γ.Γ. προβάλλοντας ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος μέχρι της στιγμής.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε χθες ότι μετά από 6 μέρες παραμονής στην Ελβετία, δεν άρχισε καν η διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ο κ. Γκουτέρες πρέπει να βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων στις 5 Ιουλίου, οπότε είναι απορίας άξιο πως θα μπορούσε να βρίσκεται την επομένη στην Ελβετία, με δεδομένο ότι η αναχώρησή του για τις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Υπεύθυνος γι’ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση είναι ο κ. Άιντα, ο οποίος χθες ανακάλυψε και πρόβλημα στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Για το θέμα αιφνιδίως ενημερώθηκαν ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά μόνο το πρακτορείο Bloomberg, στη συνδρομητική ιστοσελίδα του, έκανε αναφορά φωτογραφίζοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το κείμενο έγραψε ο ανταποκριτής του πρακτορείου στην …Τουρκία!

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρατηρήσεις έγιναν και για την αστεία, πράγματι, πρόταση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά μόνο για την δήθεν «προβληματική» πρόταση του κ. Αναστασιάδη έγινε διαρροή. Σημειώνουμε επίσης ότι ο κ. Ακιντζί επιτέθηκε χωρίς λόγο και αιτία χθες στον κ. Αναστασιάδη για τους Τουρκοκύπριους που σκότωσαν, όπως είπε, οι Ελληνοκύπριοι, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του Προέδρου της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης είχε έντονη συζήτηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άνδρο Κυπριανού. Οι διαφορές τους είναι ξαφνικά μεγάλες, καθώς ο κομμουνιστής ηγέτης θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαπραγματεύεται… Φέρεται να είπε στον κ. Αναστασιάδη τα εξής:

«Στην τακτική μας έπρεπε να είμαστε ευέλικτοι για να εκθέσουμε την Τουρκία. Δίνετε την εντύπωση ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το blame game».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος (Ανδρέας Πιμπίσιης): Η πολυαναμενόμενη κατάθεση εγγράφων δεν άλλαξε ποσώς τα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα να παραμένουν στο ίδιο σημείο που ήταν προτού ακόμα οι εμπλεκόμενοι μεταβούν στις ελβετικές Άλπεις.

Η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς και οι ενέργειες που ακολούθησαν το απόγευμα της χθεσινής ημέρας ήταν ένα σαφές δείγμα ότι η Άγκυρα δεν ήρθε εδώ για να διαπραγματευτεί και να επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά για να εξασφαλίσει αυτά που επεδίωκε από την αρχή χωρίς να δώσει οτιδήποτε.

Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και η απάντηση του Νίκου Κοτζιά ήταν αρκούντως κατατοπιστικές για την τροπή που πήραν χθες οι συνομιλίες για το Κυπριακό και με τα μηνύματα να κρίνονται όχι θετικά για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών. Εξερχόμενος των συνομιλιών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το πώς πήγε η συνάντηση, απάντησε ως εξής: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω πως ήταν όπως θα ηθέλαμε». Μια δήλωση που έδειχνε την απογοήτευσή του από την τουρκική στάση και την αρνητική τροπή των πραγμάτων.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Όταν ρωτήθηκε για το πώς πήγε η συνάντηση είπε πως θα πρέπει να σκεφτεί αν πρέπει να πει οτιδήποτε. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως «εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στράφηκε προς τους δημοσιογράφους και τους είπε πως θαυμάζει την υπομονή τους να είναι όλοι μέρα εκεί.

Περίεργα παιχνίδια

Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω, το τουρκικό έγγραφο ήταν μόλις μισή σελίδα.

Ενδεικτικό της προσέγγισής τους και το πόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και εμφανές πως πλέον η Τουρκία επιχειρεί να εξωθήσει τις συνομιλίες σε ένα αδιέξοδο με την ευθύνη να πηγαίνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμμαχος των Τούρκων φαίνεται να είναι για άλλη μια φορά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος επιχειρεί να γωνιάσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναγκάζοντάς τον σε νέες υποχωρήσεις.

Η διαρροή προς το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, μέσα από την οποία αφήνεται εντέχνως να φανεί ότι τάχατες η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν ήταν συμβατή με το πλαίσιο που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ενδεικτική του τι αναμένεται να επακολουθήσει κατά τη σημερινή μέρα των διαπραγματεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *