Σοβαρότητα μηδέν: Η σημαία στον Ανθρωποφάγο και το πριόνισμα του αγάλματος Τρούμαν

Μέλη του ΠΑΜΕ έχουν δέσει και προσπαθούν να γκρεμίσουν του άγαλμα του Τρούμαν, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου ενάντια στην επέμβαση στη Συρία, στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Δύο γεγονότα που συνέβησαν χθες με προβλημάτισαν για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται μερικοί συνάνθρωποί μας.

 • Κάποια παιδιά, που ο «όχλος» τα χαρακτήρισε πατριώτες και λεβέντες, πήγαν σε μία ελληνική βραχονησίδα, κοντά στους Φούρνους της Ικαρίας, και σήκωσαν την ελληνική σημαία.

Τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες και έφυγαν κάνοντας το «πατριωτικό» τους καθήκον… Ας τα …χειροκροτήσουμε τα παιδιά! 

 • Στην Αθήνα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση της Αμερικής, της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον της Συρίας, αποφάσισαν να καταστρέψουν το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν, προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

Τι δουλειά έχει ο Τρούμαν με το κτύπημα του Τραμπ στη Συρία, δεν γνωρίζω. Όσο και να προσπάθησα, δεν τα κατάφερα να αντιληφθώ τη «σχέση». Πονάει το χέρι και εμείς κόβουμε το …πόδι!

Ας με συγχωρέσουν οι πατριώτες και λεβέντες που σήκωσαν τη σημαία στο νησάκι Ανθρωποφάγος, και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου, μα καθόλου, με τις πράξεις τους. Και σίγουρα αυτό δεν με κάνει λιγότερο «πατριώτη» και «λεβέντη» από αυτούς.

 • Διαφωνώ με την πράξη των πρώτων, διότι σε τούτες τις δύσκολες εποχές που δημιουργεί άπειρα προβλήματα η Τουρκία και τα οποία βιώνει η Ελλάδα, η πράξη τους ρίχνει νερό στον μύλο των Τούρκων εθνικιστών και λάδι στη φωτιά που ανάβουν ο Ταγίπ Ερντογάν και τα εθνικιστικά τσιράκια του.
 • Διαφωνώ και με την πράξη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, διότι το να ρίξουν το άγαλμα του Τρούμαν, δεν είναι καμιά ηρωική πράξη. Ωραία, ας πούμε το έριξαν και το κατέστρεψαν. Πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Ελλάδας και ειδικά σε μία στιγμή, που η αμερικανική υπερδύναμη βρίσκεται σε πορεία απόλυτης σύγκρουσης με την Τουρκία.

Η χθεσινή δικαστική απόφαση για τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον. Και όμως χθες, ενώ αυτή η απόφαση για συνέχιση της φυλάκισής του, δηλητηρίαζε περισσότερο τις σχέσεις, ήρθε η απόπειρα να καταστραφεί το άγαλμα του Τρούμαν, για να «μπουμπουνίζουν» οι διάφοροι ανθέλληνες στην Ουάσιγκτον και υποστηρικτές των Τούρκων, ότι οι Έλληνες είναι …αντιαμερικάνοι.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα τελευταία οκτώ χρόνια του Μνημονίου, οι Αμερικανοί έκαναν πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο λαό για την Ελλάδα. Δεν βρέθηκαν απέναντι μας ποτέ. Αντίθετα. Και ο Μπάρακ Ομπάμα, και ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνούν για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους και για σεβασμό των θυσιών του ελληνικού λαού.

Φιλοαμερικανό δεν μπορεί να με πει κανείς, καθώς θα κουβαλώ πάντα τις τραγικές μνήμες του 1974 όταν ο Χένρι Κίσιγκερ βοήθησε να υποδουλωθεί η Κύπρος στους Τούρκους. Ούτε όμως μπορεί να με πει κανείς και αντιαμερικανό επειδή διαφωνώ με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Όμως, δεν πρόκειται να κρύψω ούτε την αλήθεια, ούτε τα αισθήματά του, ούτε θα σταματήσω να λέω τη γνώμη μου.

 • Οι Τούρκοι κατέχουν την Κύπρο. Οι Τούρκοι απειλούν το Αιγαίο. Ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες νησιά και βραχονησίδες είναι δικά τους. Έχουν κάνει τρίτη εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είδα κανένα να συγκινηθεί. Δεν άκουσα κανένα να διαμαρτυρηθεί. Τα ξεχάσαμε όλα.

Αιφνιδίως έγινε ένα χαμός για τα τσικό των Σκοπίων, που θέλουν να μας κλέψουν την Μακεδονία. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και αλλού… Και μετά; Πήγαν όλοι στα σπίτια τους ικανοποιημένοι ότι έπραξαν το εθνικό καθήκον. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. Πόσοι διαμαρτυρήθηκαν; Καμιά 30αριά που ακολούθησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας.

Όμως, εκ του ασφαλούς, τα παλικάρια και οι λεβέντες ανέβασαν τη σημαία στον Ανθρωποφάγο, την οποία προφανώς πήρε και αυτήν ο …άνεμος, αν και τείνω να πιστέψω πως την κατέβασαν οι Τούρκοι…

Και επίσης, πάλι εκ του ασφαλούς, οι σύντροφοι του ΚΚΕ πήγαν να πριονίσουν το πόδι του Τρούμαν και στο τέλος έγιναν και ίδιοι μέρος ενός κακόγουστου θεάτρου.

 • Πρέπει να σοβαρευτούμε:

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην μέγγενη των Μνημονίων και πρέπει να πάρει άδεια για να αγοράσει όπλα, τα οποία χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άθλια. Απέναντι μας έχουμε ένα παρανοϊκό ηγέτη, που τρέφεται από τον αρρωστημένο εθνικισμό. Δεν χρειάζεται να του δίνουμε την ευκαιρία που ζητά για να μας κτυπήσει.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από συμμαχίες. Ουδείς θα έρθει να υποστηρίξει την Ελλάδα στρατιωτικά. Ούτε το αμαρτωλό ΝΑΤΟ, όπου είμαστε εταίροι και σύμμαχοι. Ούτε η Αμερική, ούτε κανένας. Όμως γίνονται κάποιες σημαντικές διεργασίες στη γειτονιά μας. Η Τουρκία δεν είναι μέρος αυτών των διεργασιών. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί άξονες του νέου ενεργειακού άξονα που δημιουργείται.

Ναι, πρέπει να είμαστε σοβαροί. Διότι όταν είμαστε σοβαροί, είμαστε ταυτόχρονα και υπεύθυνοι. Πολλοί είναι οι πολίτες που δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση. Αλλά αυτό τους δίνει το δικαίωμα να δημιουργούν θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εθνικές τραγωδίες; Όχι βέβαια…

2 thoughts on “Σοβαρότητα μηδέν: Η σημαία στον Ανθρωποφάγο και το πριόνισμα του αγάλματος Τρούμαν

 1. μεταξύ μας η σχέση ανάμεσα ΤΡΟΥΜΑΝ και ΣΤΑΛΙΝ είναι από τις περισσότερο αδιαμφισβήτητες : η καπιταλιστική αμερική , το <> του διαχρονικού σταλινισμού , διέσωσε την Ελλάδα από την μπότα του μπολσεβικισμού – κατά τον εμφύλιο που διεξήχθη . Στο ερώτημα γιατί το άγαλμα πρέπει να <> , όπως του Στάλιν στην πατρίδα του, η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στα δογματικά σύνδρομα που διέπουν τις κομμουνοστικές δομές του ΠΑΜΕ .
  χωρίς άλλα σχόλια , επειδή οι στιγμές είναι επικίνδυνες ( η Χώρα μετασχηματίζεται σε χώρο ) και απαιτούν , επιτέλους να σοβαρευτούμε και λαός και οι του πολιτικού κατεστημένου.
  17/04/2018 nik.tsesmelis

 2. Μην θλίβεσαι τόσο πολύ Μιχάλη για αυτό που έκανε το ΠΑΜΕ. Ελπίζω να γνωρίζεις άριστα τα πάμπολλα κατορθώματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ: διέταξε το Βομβαρδισμό με ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ τη Χιροσίμας και του Ναγκασάκη και, αυτός έδωσε διαταγή να ισοπεδωθεί η Ελλάδα (1946-49) και να απολαύσει τα «καλούδια» του «ελεύθερου κόσμου».
  Επί πλέον, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τι δουλειά έχει το άγαλμα Τρούμαν σε δρόμους της Αθήνας ή οποιασδήποτε άλλης ελληνικής πόλης; Θέλουν να μάς θυμίζουν ότι είμαστε οι υποτακτικοί τους; Το ξέρουμε!
  Στο διάολο να πάνε, αρκετά τους ανεχθήκαμε!
  Τι έγραψε ο άγνωστος κύπριος; «εμείς την Ελλάδαν θέλομε και ας τρώγομεν πέτρες».
  Αυτό είναι Μιχάλη, την Ελλάδα θέλουμε και ας τρώμε πέτρες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *