«Σου παρέχουμε μια εταιρεία κέλυφος, όπου έχεις τον έλεγχο των περιουσιακών σου στοιχείων», εξηγεί ο Μπαντέρας για Κύπρο!

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Της ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αγγίζουν το κάθε σπίτι. Το σημείο κλειδί είναι ακριβώς αυτό. Η εν λόγω φράση εξηγεί όχι μόνο το οικονομικό μας θαύμα αλλά και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει και η οποία κατευθύνει πολλές από τις συμπεριφορές μας.
Η ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων) σε ανακοίνωση της καλεί όσους συμμετέχουν στο διάλογο σχετικά με το θέμα του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος να χαμηλώσουν τους τόνους και να αντιληφθούν το μέγεθος του διακυβεύματος, προστατεύοντας το σχέδιο από δυσάρεστες εξελίξεις «οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων και εργαζομένων, αγγίζοντας σχεδόν κάθε σπίτι».

Και δυστυχώς είναι αλήθεια. Ανακάμψαμε σχετικά εύκολα από το κούρεμα κι όλα τα συνεπακόλουθα του, χάρη στα 5.000 διαβατήρια που πουλήσαμε σε αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων που ήθελαν το πολύτιμο βιβλιαράκι μας. Γύρω από τις πωλήσεις διαβατηρίων αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο σύστημα με διάφορους τομείς να δραστηριοποιούνται.

Κι ενώ τις πρώτες ώρες του κουρέματος, πάνω από τα ερείπια παρουσιαζόμασταν έτοιμοι να ανασκουμπωθούμε καλλιεργώντας ξανά τη γη, αν χρειαστεί, όπως έκαναν άλλοτε οι προγονοί μας και με μπροστάρη τον αρχιεπίσκοπο που δήλωνε έτοιμος να διαθέσει τη γη της Εκκλησίας για αυτό τον σκοπό, βρήκαμε πιο εύκολους τρόπους, χωρίς να ιδρώνουμε.

Μέχρι που ανακαλύψαμε πως πελάτης μας ήταν κι ένας δικτάτορας με όλο του το σόι. Ως εκείνη τη στιγμή νομίζαμε πως επρόκειτο για ανθρώπους που ο γιατρός τους συνέστησε ποιο ζεστά κλίματα. Ψάξαμε λοιπόν το χρώμα του χρήματος. Αναλογιζόμενοι ταυτόχρονα το μέγεθος του διακυβεύματος, το οποίο επιβάλλει πιο χαμηλούς τόνους.

Κι εντάξει, εμείς να χαμηλώσουμε τους τόνους. Τα εκατομμύρια που θα δουν όμως τον Αντόνιο Μπαντέρας σε ρόλο δικηγόρου να εξηγεί στους πελάτες του πώς να ξεπλύνουν το χρήμα τους στην Κύπρο, τι θα σκεφτούν; «Σου παρέχουμε μια εταιρεία κέλυφος, όπου έχεις τον έλεγχο των περιουσιακών σου στοιχείων», εξηγεί ο Μπαντέρας κι ο συνέταιρος του Γκάρι Όλντμαν. «Δίνουμε στην εταιρεία ένα όνομα. Ας πούμε, New Century Enterprises. Δεν χρειάζεσαι χώρο γραφείου. Δεν χρειάζεσαι υπαλλήλους. Η εταιρεία υπάρχει μόνο στα χαρτιά. “Και τι φτιάχνει αυτή η εταιρεία; Τι αγαθά ή υπηρεσίες προσφέρει;”. Ιδιωτικότητα, αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ηλεκτρονική διεύθυνση και μία ταχυδρομική θυρίδα σε μία χώρα όπου οι νόμοι ευνοούν τους χρηματοοικονομικούς σου στόχους. Και πού θα βρεις τέτοια χώρα; Συνήθως στη μέση του ωκεανού. Ίσως είναι οι Σεϋχέλλες, η Κύπρος, ή Μπαχάμες».

Να τους χαμηλώσουμε λοιπόν τους τόνους αφού το διακύβευμα είναι μεγάλο και αγγίζει το κάθε σπίτι, αλλά ο Μπαντέρας κι η Μέριλ Στριπ πώς θα σωπάσουν; Μήπως το Χόλιγουντ φοβήθηκε το Olivewood;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.