Στη Μέρκελ το βάρος των διπλωματικών πρωτοβουλιών, όλοι κρέμονται από τα χείλι του Ερντογάν

epa08157748 German Chancellor Angela Merkel (C) receives a mirror as a present from Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R), during the Turkish-German University's new facilities opening ceremony in Istanbul, Turkey, 24 January 2020. EPA/TOLGA BOZOGLU

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια άλλη αμερικανική ηγεσία προφανώς και δεν θα άφηνε δυο συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να συγκρουστούν. Η σημερινή κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ, δίνει,  ως γνωστό, πάσες στην Άγκυρα να συνεχίζει την τακτική της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Οι σχέσεις των Τραμπ και Ερντογάν είναι φιλικές, τόσο σε προσωπικό όσο πολιτικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, ακούγεται πως έχουν και οικονομικές σχέσεις. Κι όμως, όταν ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν κατάφερε να πείσει τον φίλο του να προχωρήσει σε βήματα αποκλιμάκωσης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος άλλαζε συνεχώς θέμα συζήτησης.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως υπό προϋποθέσεις θα υπάρξει μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης μη «φονικών όπλων» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια απόφαση, που έχει χαρακτηριστεί από τη Λευκωσία ως πολιτικής σημασίας λόγω της συγκυρίας και των εξελίξεων που σημειώνονται στην περιοχή. Είναι σαφές πως η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον έχει και προεκλογικό χαρακτήρα και απευθυνόταν προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίζεται στην εξίσωση.

  • Παρόλα αυτά, στην Τουρκία και τα κατεχόμενα παρουσιάσθηκαν να… απειλούνται από το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει «μη φονικά όπλα» από τις ΗΠΑ. Η αντίδραση της κατοχικής δύναμης δεν γίνεται για το θεαθήναι, αλλά εντάσσεται στη λογική της πως μόνο η Τουρκία θα πρέπει να εξοπλίζεται και θα αλωνίζει. Πώς αλλιώς θα εξηγηθεί η στάση της έναντι μιας συμβολικής κίνησης, όταν η ίδια κατέχει έδαφος της Κύπρου και απειλεί την Ελλάδα;

Το σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται άρχισε σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει. Το βάρος των διπλωματικών πρωτοβουλιών ανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε. Οι Αμερικανοί, όπως και το ΝΑΤΟ, φαίνεται να επενδύουν σε αυτή την διαμεσολάβηση.

Το ΝΑΤΟ, που εξαγγέλλει διά του Γενικού Γραμματέα του έναρξη διαλόγου, χωρίς αυτό να ισχύει, δεν έχει όλη αυτή την περίοδο κινηθεί προς τα δυο μέλη του, καθώς δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό».  Είναι σαφές πως η διπλωματική παρέμβαση, πρωτοβουλία, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Βερολίνο φαίνεται να κρέμεται πλήρως από τα χείλι του Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *