Στη σκιά του Μουντιάλ, τηλεμαχία με ποδοσφαιρικούς όρους: Τελικά το θέμα είναι ποιού τα σκουπίδια μυρίζουν περισσότερο;

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με όρους Μουντιάλ, ποδοσφαιρικούς δηλαδή, η προχθεσινοβραδινή τηλεμαχία, έληξε χωρίς οι τρεις υποψήφιοι να έχουν απώλειες. Σε αυτό το παιχνίδι, που φθάνει σιγά-σιγά στην τελική ευθεία, ο καθένας προσέχει τα νώτα του, να μη δεχθεί γκολ ή πρωτίστως να βάλει αυτογκόλ. Με αυτή την τακτική ευνοείται, «προκρίνεται», περισσότερο αυτός που προηγείται.

Από την τηλεμαχία προκύπτουν μια σειρά ζητήματα, τα οποία εάν ήταν διαφορετική η μορφή διεξαγωγής της και «απελευθερώνονταν» οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να συζητηθούν. Πέραν από το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες στη συναγερμική δεξαμενή ψήφο από τους Νεοφύτου και Χριστοδουλίδη, που ήταν πρόδηλη στην τηλεμαχία, υπήρξαν και ειδήσεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως κατά τις συζητήσεις στο προεδρικό και πριν υποβληθούν οι υποψηφιότητες στη δήλωση που ετοίμαζε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπήρχε στο τραπέζι και σχέδιο Β΄. Πρώτη φορά αναφέρθηκε τούτο. Δεν δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση αυτή παρά την προσπάθεια της συντονίστριας, Αιμιλίας Κενεβέζου.

Ο κ. Νεοφύτου ανακοίνωσε τον υπουργό των Οικονομικών του, τον νυν ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνο Πετρίδη. Μια κίνηση, που δεν έχει ξαναγίνει. Η μια διάσταση είναι πως ναι, η κοινωνία θέλει να ακούσει το όνομα σε ένα βασικό υπουργείο. Ωστόσο, σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού αυτό μάλλον προκαλεί αντιδράσεις. «Κόπηκαν» τα φτερά διαφόρων ενδιαφερομένων, που προσδοκούσαν. Περαιτέρω, η αναφορά αυτή ενδεχομένως να έχει σχέση και με τα εσωκομματικά στον ΔΗΣΥ, με την επόμενη ημέρα των εκλογών, όποια και να είναι.

Αναφέρθηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι κατά τις συζητήσεις ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ η Πινδάρου πρότεινε διαμοιρασμό υπουργείων 50-50. Ο Πρόεδρος του Συναγερμού είπε επί τούτου πως δεν έγινε επίσημη συνάντηση με το ΔΗΚΟ. Ανεπίσημη μήπως; Το θέμα αφέθηκε, πάντως, να αιωρείται.

Κίνηση έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης δίνοντας στους δημοσιογράφους τα έγγραφα με θέσεις, που του είχαν στείλει τα κόμματα, τα οποία τον υποστηρίζουν. Προφανής ο στόχος του να τελειώσει τη δημόσια συζήτηση για τη δήθεν μυστική συμφωνία με το ΔΗΚΟ.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προσπάθησε, καλύτερα από τις προηγούμενες φορές, να κρατήσει αποστάσεις από τη σύγκρουση των δυο άλλων υποψηφίων. Την ίδια ώρα σημειώνεται το γεγονός ότι εκνευρίστηκε στην ερώτηση του Κυριάκου Πομηλορίδη για τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ αυτού και του ΑΚΕΛ για το τι είχε συμβεί στο Κραν Μοντανά. Καμία ερώτηση δεν χαρακτηρίζεται «ανέκδοτο» και προπαντός ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμμαχος. Άλλωστε έχει σχολιάσει πολλές φορές στο παρελθόν αυτό το ζήτημα και θα μπορούσε να επαναλάβει το αφήγημά του. Καταγράφεται, επίσης, η αναφορά του ότι σε περίπτωση που δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν θα τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου. Αυτό έκλεισε μια συζήτηση που γινόταν από διάφορους.

Για όσους παρακολούθησαν την τηλεμαχία από την κερκίδα, τον καναπέ δηλαδή, πιθανόν να περίμεναν πως ο πήχης θα ήταν ψηλά. Οι ακολουθούμενες τακτικές δεν επιτρέπουν να διεξαχθεί συζήτηση με διαφορετικές προδιαγραφές και με τον πήχη πιο ψηλά. Δεν μπόρεσαν -φταίει και η μορφή της συζήτησης- να τοποθετηθούν σε κρίσιμα ζητήματα.

Το θέμα, για παράδειγμα, της διαφθοράς μπήκε μερικές φορές στο τραπέζι. Τι προκύπτει; Ότι θα αλλάξουν νομοθεσίες ή πώς θα εφαρμοστούν πλήρως οι υφιστάμενες. Η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται στο παρά πέντε των εκλογών και με κινήσεις εντυπωσιασμού.

Χρειάζονται τομές, που θα προκαλέσουν αναταράξεις. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής κουλτούρας- το ανέφερε τούτο ο Ν. Χριστοδουλίδης- γιατί διαπλοκή και διαφθορά «βασιλεύουν» διαχρονικά σε αυτό τον τόπο, έγινε «παράδοση» και οι διάφοροι ανακυκλωμένοι ευνοούν τη συντήρησή του. Και το θέμα δεν λύνεται όταν το ζητούμενο του πολιτικού συστήματος είναι ποιου τα σκουπίδια μυρίζουν περισσότερο. Λύνεται κόβοντας κεφάλια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *