Στη συνείδηση του λαού, ο Συνεργατισμός ξεκίνησε ως τράπεζα των φτωχών, αλλά κατάντησε φιλανθρωπικό ίδρυμα νεόπλουτων

Το κτίριο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας. Φώτο: Φιλελεύθερος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΙΛΟΓΕΝΗ

Στην πραγματικότητα, ουδείς εκπλήττεται πλέον. Γιατί η ατιμωρησία και η διαφθορά κατάντησαν παράδοση σ’ αυτό τον τόπο. Και παρότι το πόρισμα, από αδιάφθορους και άριστους γνώστες του αντικειμένου, φτάνει στη ρίζα του προβλήματος, ουδείς εφησυχάζει. Γιατί δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά που ένα κόμμα κατακεραυνώνει την Kυβέρνηση ως αντιπολίτευση για να την αντιγράψει ως Kυβέρνηση!

Γι’ αυτό και ο λαός είτε γυρίζει την πλάτη του στην πολιτική είτε ψηφίζει ακόμα και φιλοφασιστικά κόμματα. Πρόκειται ασφαλώς για ένα φαινόμενο που απασχολεί όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας ανησυχητικά προγνωστικά ευρωεκλογών για τις δύο μεγάλες παρατάξεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες.

  • Με κύριες αιτίες την ανεργία, την αποψίλωση του κοινωνικού κράτους, την υποκρισία και τη διαφθορά. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η αρχή έγινε με στελέχη της χούντας. Που παρά την πρωτοφανή καταστροφή που προκάλεσαν, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά, χωρίς έστω και την αυτονόητη μετάνοια της παραβολής, ανταμείφθηκαν με αξιώματα των κρατών που κατέλυσαν!

Και δεν εννοώ μόνο τη Δεξιά, που υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες τα άσωτα και απολωλότα της πρόβατα. Αναφέρομαι και στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, που κάθε Απρίλη θυμάται τα εγκλήματα της χούντας που έμειναν ατιμώρητα και με δική της ευθύνη! Μια άλλη περίπτωση ήταν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, που λειτούργησε ως κερδοφόρα επιχείρηση για τους επιτήδειους που το έπαιξαν γνώστες και ως καταστροφή για τους νομοταγείς που τους έπαιξαν ως άσχετους.

  • Επί διακυβέρνησης Χριστόφια, με αφορμή την τραγωδία του Μαρί, τις αστοχίες στο Κυπριακό και την τραγική κατάσταση της οικονομίας, ο ΔΗ.ΣΥ. αξίωνε την παραίτηση του Προέδρου, για να αναλάβουν οι «εξαίρετοί» του τη σωτηρία της οικονομίας και της πατρίδος!

Και ο λαός τού έδωσε δύο απανωτές θητείες για να υλοποιήσει όσα με κομπασμό διακήρυττε! Αλλά φευ, παρότι οι ρόλοι αντιστράφηκαν, τα αποτελέσματα παρέμειναν ουσιαστικά τα ίδια. Έτσι το μεν Κυπριακό παρέμεινε στο έλεος του τουρκικού επεκτατισμού, η δε οικονομία απέφυγε τυπικά τη χρεοκοπία αλλά ο λαός με ένα πρωτόγνωρο συλλογικό πρόστιμο θα πληρώνει για δεκαετίες υποθήκη για τα σφάλματα της Κυβέρνησης και τα χρέη των επιτηδείων. Γιατί για μια ακόμα φορά το κόμμα μπήκε πάνω από την πατρίδα.

Γιατί παρότι όλοι δανείζονταν και οι πλείστοι πλήρωναν τα χρέη τους, επικράτησαν οι κακομαθημένοι. Που αφού με ξένα κόλλυβα, έκαμαν και λεφτά και καριέρα, έστειλαν στον κοσμάκη τον λογαριασμό της απληστίας και της κοινωνικής τους αναλγησίας μεταμφιεσμένο σε ΜΕΔ.

Είναι τα δανεικά και αγύριστα προκλητικώς εξυπηρετηθέντων ατόμων και κομμάτων. Που ξεχνώντας τις δικές τους αμαρτίες, κατακεραυνώνουν τώρα την Κυβέρνηση, γιατί τους αντέγραψε! Πλην όμως, είναι πλέον η ώρα της Δικαιοσύνης. Που μέσα σε λίγους μήνες ξανακαλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Με την αμυδρή έστω ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.

Γιατί στη συνείδηση του λαού, ο Συνεργατισμός ξεκίνησε ως τράπεζα των φτωχών, αλλά κατάντησε φιλανθρωπικό ίδρυμα νεόπλουτων, με πολύ φτωχά αισθήματα για τον τόπο. Διαφορετικά η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ως φάρσα, αλλά ως κοροϊδία και μάλιστα όχι για πρώτη φορά.

  • Πρέσβης ε.τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *