Στην τελική ευθεία για τον East Med: Θα πέσουν, μάλλον, υπογραφές την 20η Δεκεμβρίου σε τετραμερή σύνοδο

Η όδευση του East-Med Φωτογραφία: Φιλελεύθερος.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις 20 Δεκεμβρίου, στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που θα φιλοξενηθεί από το Τελ Αβίβ, θα προσκληθεί και ο Ιταλός Πρωθυπουργός για να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό East Med.

Αυτός είναι ο στόχος, ο οποίος για να επιτευχθεί πρέπει να ολοκληρωθούν και να καταλήξουν οι συζητήσεις σε συμφωνία. Αλλά και το κείμενο της συμφωνίας να «περάσει» από το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα προβεί σε παρατηρήσεις, εάν και εφόσον υπάρχουν.

  • Χθες, η εφημερίδα Times of Israel, έγραψε πως Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med. Ένα αγωγό, όπως αναφέρθηκε, ο οποίος θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι προφανές πως η κατασκευή του αγωγού East Med συντηρείται στο προσκήνιο κι αυτό είναι θετικό υπό την έννοια προβάλλεται μια ακόμη εναλλακτική επιλογή αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Μια ακόμη επιλογή για την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

Εξαρχής τονιζόταν από τους εμπλεκόμενους πως πρόκειται για ένα δύσκολο και περίπλοκο έργο, το οποίο εκτός των άλλων θα έχει ψηλό κόστος. Με την τριμερή Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε αρχές Μαΐου στη Λευκωσία, ξεκαθάρισαν προθέσεις: Οι εμπλεκόμενοι διατηρούν την προοπτική αυτή στην ατζέντα. Γι αυτό και έχει ανατεθεί στους γενικούς γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο, που θα αφορά περισσότερο το νομικό πλαίσιο.

  • Η επιλογή αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το πρώτο είναι η απόσταση. Η συνολική απόσταση σε ευθεία μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Ιταλίας είναι πάνω από 1.520 χιλιόμετρα, αλλά αυτή η απόσταση θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε περίπτωση κατασκευής του αγωγού λόγω του ανάγλυφου του βυθού.

Περαιτέρω, πρόβλημα θεωρείται και το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές βάθους στον θαλάσσιο βυθό. Πέραν από όλα αυτά, είναι και το θέμα της ασφάλειας του αγωγού και, λόγω του μεγάλου μήκους, το κόστος και γι’ αυτό το ζήτημα θα είναι ψηλό.

  • Σημειώνεται πως η επιλογή αυτή συζητήθηκε σε τετραμερή σύνοδο Υπουργών Ενέργειας στο Ισραήλ (4 Απριλίου 2017) παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας (ακολούθησε μάλιστα κοινή δήλωση για τον αγωγό). Επίσης, έγιναν βήματα προς τα εμπρός με στόχο την υλοποίηση του έργου στη νέα τετραμερή των Υπουργών Ενέργειας, που φιλοξενήθηκε στην Κύπρο (5 Δεκεμβρίου 2017) ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για τον αγωγό.

Η 20η Δεκεμβρίου είναι κοντά και αναμένεται να πληροφορηθούμε κατά πόσο θα υπογραφεί συμφωνία και πώς θα προχωρήσει η υλοποίησή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.