Στην τουρκική «προέλαση» απαντούν με «δοκιμασμένες» ιδέες!

ΣΧΟΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία «προελαύνει», σε θάλασσα και ξηρά. Προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, με έρευνες και γεωτρήσεις, εφαρμόζει βαθμηδόν τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, υλοποιεί εν πολλοίς τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της.  Όλα αυτά ξεκίνησαν και προχωρούν, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει αντίδραση από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, αλλά και ούτε σχέδιο αποτροπής από τη Λευκωσία. Τουλάχιστον δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχει, όμως και αποτέλεσμα, που να ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο των εξαγγελιών. Στο στάδιο των ασκήσεων επί χάρτου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς προχθές  ποια θα είναι τα επόμενα του βήματα,  είπε ότι «θα είναι η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ που θα αποκαθιστούν καταρχάς την εμπιστοσύνη πραγματικά και κατά δεύτερο θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο».

Το αντίδοτο, λοιπόν, στις τουρκικές επιθετικές κινήσεις είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόταση, που θα περιλαμβάνει τι; Αυτά που λέγονται και δημοσίως; Μάλλον αυτά εννοεί. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την εισβολή, θα υποβληθούν ΜΟΕ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ώστε να μπορέσει να αρχίσει διάλογο; Πότε; Χρόνος υπάρχει!

Το ζητούμενο είναι να σπάσει το αδιέξοδο, που σήμερα φαντάζει αδύνατο και όχι να γίνονται κινήσεις χάριν των κινήσεων. Για να φαίνεται, δηλαδή, πως κάτι γίνεται αλλά επί της ουσίας πρόκειται για ακινησία. Διασφαλίζεται με όσα σκέφτονται να καταθέσουν, που μάλλον είναι τα όσα παρουσίασε ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο υπουργός Εξωτερικών, ότι θα σταματήσουν η προέλαση στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου; Ούτε οι ίδιοι προφανώς δεν ξέρουν.

«Δεν παύουμε να ενεργούμε με κάθε τρόπο, ώστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση; Κάνει εκκλήσεις προς τους Αμμοχωστιανούς- και καλά κάνει- να μην προσφεύγουν στην λεγόμενη επιτροπή, αλλά αυτό δεν αρκεί. Και προφανώς το γνωρίζουν.

Συμπέρασμα: Προτιμούν να ακολουθούν τη γνωστή οδό, της διαιώνισης των προβλημάτων. Στο αρχείο τους υπάρχουν και προτάσεις, «δοκιμασμένες», που επανέρχονται. Ελλείψει ιδεών και αποφασιστικότητας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *