Στο 2027 να μη βρεθούμε στα χάλια του 1827!

Του Νίκου Καραβαζάκη
Ιστορικής σημασίας είναι η παράταξη στόλων των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ για την προστασία των ερευνών του πλωτού γεωτρύπανου «West Capella», τις οποίες έχει αδειοδοτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι των επιθετικών προκλήσεων του παρευρισκομένου τουρκικού στόλου. Η παράταξη στόλων Μεγάλων Δυνάμεων έναντι της τουρκικής πλευράς και υπέρ της ελληνικής, έχει να συμβεί από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827).

Η αξία λοιπόν της κυπριακής ΑΟΖ πέραν από οικονομική, πέραν από γεωπολιτική, γίνεται και εν δυνάμει απελευθερωτική, καθώς εισφέρει νέα πολιτικά και αμυντικά μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εξαναγκάζει την Άγκυρα σε υποχώρηση και αναδίπλωση. Την υποχρεώνει να αντιμετωπίσει και να αποδεχθεί τους Κανόνες του Δικαίου. 

Ταυτόχρονα, προδιαγράφει δυνατότητες που μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα με την δική της ΑΟΖ, εφόσον φυσικά προχωρήσει στην οριοθέτησή της. Μάλιστα, δεδομένου πως η μακρόχρονη υποχωρητική πολιτική των κυπριακών κυβερνήσεων (με την συνευθύνη των ελλαδικών), όπως και των ελλαδικών κυβερνήσεων,  έναντι των τουρκικών αξιώσεων ουδόλως οδήγησε την Τουρκία σε επανεξέταση της επεκτατικής και κατοχικής της στρατηγικής αλλά η μόνη ακύρωση των αξιώσεών της επιτεύχθηκε με την στρατιωτική παρουσία ναυτικών συμμαχικών δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ, γίνεται ορατή μια αντίστοιχη προοπτική και για την Ελλάδα. Μέσα από την ανακήρυξη-οριοθέτηση της ελλαδικής ΑΟΖ.

Για την Κύπρο, με προβλεπόμενη αξία των ερευνωμένων ενεργειακών κοιτασμάτων περίπου ενός τρις (χιλίων δισεκατομμυρίων) δολαρίων κατά μ.ο, σε βάθος 25~40 ετών και με άμεσα δικαιώματα της κυπριακής κυβέρνησης στο 40% της μικτής αξίας τους-δηλ. περίπου 400 δις $-όταν το ΑΕΠ της Κύπρου είναι περ. 20 δις, οι προοπτικές είναι κυριολεκτικά τεράστιες. Και, προφανώς μπορούν να οδηγήσουν  στην απελευθέρωσή της. Συνεκτιμώντας πως ο στρατός Κατοχής κοστίζει σχεδόν 2 δις δολ. ετησίως…

Η Κ.Δ. μπορεί να αποταμιεύσει το ΑΕΠ της για 20 χρόνια (κατά το παράδειγμα της Νορβηγίας), μπορεί να μοχλεύσει δεκάδες φορές με τα δισεκατομμύρια των ετησίων εισοδημάτων της, μπορεί να επενδύσει και εξασφαλίσει την ευημερία και την ελευθερία όλων των Κυπρίων για τις επόμενες γενιές.

Η Κύπρος, κατεχόμενη εδώ και 43 χρόνια, ανακήρυξε και οριοθέτησε την ΑΟΖ της, προχώρησε και προχωρεί σε εξορύξεις, παρότι είχε κυβερνήσεις που την καθήλωσαν σε παραλυσία έναντι των κατοχικών δυνάμεων και στην διαφθορά που κατέστρεψε και το τραπεζικό της σύστημα και  το 80% της ενεργειακής υποδομής της (έκρηξη στο Μαρί, 2011).

Για την Ελλάδα, που περισσότερα από 7 χρόνια τώρα έχει βυθιστεί στην ύφεση και ζητιανεύει δανεικά που την καταπίνουν και ξαναδανείζεται ψίχουλα ακόμη ακριβότερα (όπως χθες με το νέο ομόλογο που θα αποπληρώσει προηγούμενο και τα ρέστα στους… δανειστές), δέσμια των ξενόδουλων πολιτικών της, των διαπλεκόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων της και της παρασιτικής  τραπεζοκεντρικής ολιγαρχίας, η ΑΟΖ της μπορεί να την απελευθερώσει καθώς και παραγωγική βάση και ανάπτυξη της προσδίδει και τις δανειακές της υποχρεώσεις μπορεί να εξοφλήσει (αφού βέβαια τις ελέγξει και επαναδιαπραγματευθεί).

Αυτή την στρατηγική και πολιτική ανακήρυξης της ελλαδικής ΑΟΖ πρέπει να διεκδικήσουν και προβάλλουν οι πατριωτικές δυνάμεις της χώρας μας. Απεμπλεκόμενες του οικονομισμού και των ιδεοληψιών που τις εγκλωβίζουν σε διχαστικά διλήμματα και στο πολιτικό περιθώριο της κοινωνίας. Προτείνοντας και οικοδομώντας και την  μόνιμη θεσμική συνεργασία με την Κύπρο, που ήδη γνωρίζει και έχει κατορθώσει πολλά.

Πηγή: Βήμα του Σαρωνικού

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.