Στο ίδιο HOSPICE Κυπριακή Δημοκρατία, συνομιλίες και αλήθεια

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Της Ελένης Θεοχάρους
Οι συνομιλίες ψυχορραγούν. Ο συνομιλητής Μαυρογιάννης προσπαθεί απεγνωσμένα να πει κάποιες αλήθειες αλλά η Κυβέρνηση τις θρυμματίζει. Και ενώ την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος δεν ανάφερε ότι ετοιμάζεται νέα Γενεύη τον Ιούνιο. Θα ήταν τραγικό να μην το γνώριζε ο Πρόεδρος και να άφηνε τον Έιντε να μηχανορραφεί και να ενημερώνει εν αγνοία του, τους δημοσιογράφους.

Είναι πρόδηλο ότι με τις μεθοδεύσεις αυτές οι κυβερνώντες επιδιώκουν αφ’ ενός να δικαιολογήσουν την πολιτική της Τουρκίας και να συντηρήσουν την διαδικασία των συνομιλιών που έχει ήδη αποτύχει, μέχρι τις εκλογές. Και αφ’ ετέρου να συνεχίσουν τους παληκαρισμούς για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ και «κλιμακούμενη αντίδραση». Αρνούνται να πουν την αλήθεια. Θέτουν πάνω από όλα την εξουσία αντί την Κύπρο και στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας στον Γκουτέρες, ενώ με ταυτόχρονα οπτασιάζονται βελτίωση της στάσης του Ερντογάν.

Τελικά, μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ το τι τεκταίνεται στο Κυπριακό και τις «ανακουφιστικές διεξόδους» μιας νέας Γενεύης που δρομολογείται. Την οποία στήνουν για να κρατήσουν με τεχνητά μέσα ζωντανή, μια νεκρή στην ουσία διαδικασία, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Για να μπορούν να χρησιμοποιούν το Κυπριακό στον προεκλογικό αγώνα των προεδρικών. Δεν μπορούν να βγουν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος και να παραδεχθούν ότι απέτυχαν παταγωδώς.

Αλλά θα είναι εγκληματικό σε βάρος του λαού και της Ιστορίας να «κωδικοποιήσουν» όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τον Ακιντζί, φορτώνοντας στον επόμενο Πρόεδρο το βάρος απαράδεκτων υποχωρήσεων, οι οποίες είναι βεβαίως για τους Τούρκους κεκτημένο. Και ασφαλώς αποκρύβουν περίτεχνα την αλήθεια από τον λαό.

Αλλά ο κόσμος κατανοεί τι γίνεται. Από τη μια είναι έτοιμος ο Πρόεδρος να πάει σε μια νέα Γενεύη όπου θα τύχει της ίδιας «εντατικής μεταχείρισης» πιέσεων και ευτελισμών, από την άλλη δεν θα παραδοθεί, λέει. Δεν θα υποκύψει. Θα αντισταθεί, θα γίνουν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ από την ΕΝΙ και την TOTAL. Άρα ο Πρόεδρος αντιστέκεται! Ωραίος σαν Έλληνας, ότι λέγει το τηρεί.

Το δούλεμα θα συνεχιστεί ως το τέλος. Θα μας λένε συνεχώς ότι βρισκόμαστε ένα βήμα από την λύση, ο Ερντογάν, συγκατένευσε και η κατάσταση εξομαλύνεται και με την μαγκιά μας προχωράμε στις γεωτρήσεις.

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ συγκυβέρνησαν επί μακρόν. Ευθύνονται και για τα αδιέξοδα στην οικονομία και για το κούρεμα και για ότι συμβαίνει σήμερα στο Κυπριακό, με την εκπληκτική τοποθέτηση Κασουλίδη ότι «το πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών εξουδετερώνει τις δυνατότητες μας να πιέζουμε την Τουρκία». Λες και την πιέσαμε καμιά φορά μέχρι τώρα , όταν εκλιπαρούσε την ΕΕ. Όταν πριν από δυο χρόνια γινόταν η συζήτηση για τη Διευρυμένη Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, και καταψήφιζα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ίδιος πανηγύριζε για την έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία.

Όταν κατορθώναμε να καταγράφεται απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο μπουγιουρντί για την ΑΟΖ, ένα μακρύ χέρι από την Λευκωσία την αφαιρούσε. Όταν αφαιρούσαμε την ιερή ΔΔΟ από την έκθεση προόδου, άνοιγαν σαμπάνιες γιατί την ξανάβαλαν.

Επί της ουσίας εμείς υποβάλλουμε ότι ακόμη και όταν η ενταξιακή διαδικασία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, η ΚΔ ποτέ δεν ενόχλησε την Άγκυρα για να μην χαλάσει το καλό κλίμα των συνομιλιών, ενώ τώρα αντί να ξεκαθαρίσει πώς εάν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν εφαρμοσθεί το πρόσθετο πρωτόκολλο, δεν θα εγκριθεί η Διευρυμένη Τελωνειακή Ένωση, μας λένε ότι χάσαμε το πλεονέκτημα. Που όταν το είχαμε δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ.

Ο ΥΠΕΞ προϊδεάζει την κοινή γνώμη ότι ουδέν θα πράξει με τη διευρυμένη τελωνειακή ένωση, όπως άλλωστε ουδέν έπραξε με τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια. Διότι η διαπραγματευτική σοφία επιβάλλει όπως η ΚΔ σωπάσει και πάλι και σιωπηλά να προβεί σε νέες υποχωρήσεις προβάλλοντας το επιχείρημα ότι χάσαμε τα ερείσματά μας στην ΕΕ.

Αποκωδικοποιούμε από τώρα το παιχνίδι που στήνεται προεκλογικά σε βάρος της Κύπρου. Και είναι τραγικό ότι την αποτυχία του εξευμενισμού, τόσο η Κυβέρνηση όσο και το δίδυμο των ηγεσιών  ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, προσπαθούν να καλύψουν κάτω από μικροκομματικές λογικές, επειδή δεν έχουν εναλλακτικό σχέδιο. Αυτός είναι ο σεβασμός προς τον πολίτη και την λαϊκή κυριαρχία, προς την ίδια την πατρίδα; Βεβαίως Όχι. Γι αυτό και εμείς λέμε ναι στην αλήθεια, την αλήθεια που καίει. Για να ανακτήσει και η πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και η ίδια η Κύπρος ως κράτος την αξιοπιστία της. Για να επέλθει η πραγματική αλλαγή.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *