… Στο κεφάλι μας παίζει ξανά η ίδια μελωδία με τους εχθρούς που μπήκαν στην πόλη και εμείς πουλούσαμε διαβατήρια, αεροπορικές εταιρείες, ουρανοξύστες και τσάμπα μαγκιά, σε τιμή ευκαιρίας

Η παράνομη ΄"σημαία" του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο. Αυτό το απαράδεκτο θέαμα βλέπουν κάθε βράδι οι Ελληνοκύπριοι που διαμένουν στη Λευκωσία. Φωτογραφία Yannis Kolesidis for The New York Times, ANA-MPA

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Τα τελευταία 15 χρόνια, λαός και η ηγεσία ακολουθούμε σταθερά αποκλίνουσες πορείες. Εμείς εδώ και αυτοί αλλού. Καθώς βλέπουμε τους Τούρκους να αφρίζουν σαν σκυλιά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες με τα κόκκινα λάβαρα της κατοχής να ξεχύνονται στο σαλόνι μας, να φτύνουν μίσος πάνω στα παιδιά μας, απειλώντας πως αν «δεν λάβουμε υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας», δεν θα νιώσουμε λεπτό ασφαλείς, οι ηγέτες μας, αλλού ξημερωμένοι, πασχίζουν να περισώσουν το γόητρο «της παράταξης» και «του κόμματος» και να περιφρουρήσουν το μικροπολιτικό παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης.

  • Παρακολουθούμε με έναν κόμπο στον λαιμό από τη μια τα γεωτρύπανα να ανεβοκατεβαίνουν μέχρι τα εντόσθια του βυθού και από την άλλη τον Πρόεδρο να εξευτελίζει τον θεσμό που του δανείσαμε με την ψήφο μας, σε ένα κοινωνικό δείπνο με τον «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζερσάι, συζητώντας σε «χαλαρό φιλικό κλίμα» τις ιδέες τους. Περί δύο κρατών ο ένας, περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας ο άλλος, αν λάβουμε υπόψη τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, εκτός αν χάσαμε επεισόδια και τα βρήκαν ήδη κάπου στη μέση.

Από την άλλη, ο Άντρος Κυπριανού σχίζει τα ιμάτιά του για αυτή τη συνάντηση, όχι μόνο για τους προφανείς λόγους, αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Αναστασιάδης άδειασε, λέει, τον Μουσταφά Ακιντζί, τον άνθρωπο της λύσης (καλά, δεν πάλιωσε ακόμη αυτό το ανέκδοτο;), ο οποίος αισθάνεται γωνιασμένος στα κατεχόμενα από τους εχθρούς του ιδίου και της λύσης.

Δεν χρειάστηκε να του απαντήσει κανείς άλλος. Ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε συνέντευξη Τύπου και εξήγησε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι το πραγματικό εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού επειδή προβάλλουν μαξιμαλιστικές θέσεις και ζήτησε άτυπη πενταμερή για να τα βρούμε κάπου στη μέση. Μια μέση που έχει ήδη μετακινηθεί κατά χιλιόμετρα από την περιοχή που είναι ορατό χωρίς κιάλια το δίκαιο.

  • Η αξιοπιστία της ηγεσίας μας είναι μια ξεφούσκωτη και τρύπια μπάλα που την κλοτσάνε στα λασπόνερα οι συνηθισμένοι παίκτες του Κυπριακού. Κι ενώ τώρα που χρειαζόμαστε όλα τα πολιτικά μας όπλα στη θέση τους για να αντισταθούμε σ’ αυτή την εισβολή, στο κεφάλι μας παίζει ξανά η ίδια μελωδία με τους εχθρούς που μπήκαν στην πόλη και εμείς πουλούσαμε διαβατήρια, αεροπορικές εταιρείες, ουρανοξύστες και τσάμπα μαγκιά, σε τιμή ευκαιρίας.

Τα οδοφράγματά μας χάσκουν ανοιχτά σαν τα στόματα της Ιστορίας που βλέπει τη ζωή να συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς, «σαν κάθε μέρα», και τους ηγέτες μας να χτυπάνε τα χεράκια τους σαν λούτρινα μαϊμουδάκια σε σουβενίρ σοπ που πουλιούνται με το μπλουζάκι τους που γράφει I love Cyprus. Και αν τους πατήσεις το κουμπάκι, φωνάζουν «ζήτω» και «γεια».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *