Στο νησί των λωτοφάγων

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Της ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Οι εξελίξεις τρέχουν. Το ένα θέμα διαδέχεται το άλλο και το σοκ που προκαλεί το ένα ξεπερνά το σοκ του προηγούμενου. Διακόσια κρούσματα Covid-19, είκοσι ασθενείς, νέα μέτρα, οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν να παλεύουν για την όραση τους αλλά ακόμα και για τη ζωή τους μετά από εγχείρηση καταρράκτη η οποία θεωρείται εγχείρηση ρουτίνας, στα κατεχόμενα επικράτησε ο εκλεκτός του Ερντογάν κι ο Πρόεδρός μας τον συγχαίρει καλώντας τον να γνωριστούν. Μέσα σε όλα αυτά ποιος θυμάται τους Συλλούρη και Τζιοβάνη; Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τους ξεχάσουμε. Ο Πρόεδρος αλλά και το ΑΚΕΛ υπολογίζουν στην κακή μας μνήμη. Πως θα φάμε και τούτη τη φορά τους λωτούς της Κίρκης και θα περιέλθουμε στη γνωστή απάθεια μας. Έχοντας, μάλιστα, επίγνωση πως όλοι είναι βρόμικοι, δεν θα ασχολούμαστε μαζί τους κι αυτό είναι πολύ βολικό.

Φεύγοντας ο Δημήτρης Συλλούρης μάς είπε ότι διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση πως με κανένα τρόπο δεν έχει παραβιάσει το νόμο. Και το τραγικό είναι ότι το πιστεύει. Είκοσι οχτώ χρόνια στη Βουλή πίστευε πως δικαιούτο να κάνει ότι έκανε. Αυτό που βλέπουμε εμείς και φρίττουμε, αυτός το θεωρεί πολιτικά ορθό. Εκ των υστέρων είδε τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί στο ρεπορτάζ του Al Jazeera, αλλά δεν διέκρινε τίποτα που να συγκρούεται με τη λογική και την ηθική του. Από αυτό τον άνθρωπο αναμέναμε να εξυγιάνει τον τόπο. Σε αυτόν τον άνθρωπο δόθηκε η περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Και φυσικά την έκρυψε αφού πρώτα φρόντισε να την απαξιώσει και να μειώσει το περιεχόμενο της στα μάτια του κόσμου. Αυτό τον άνθρωπο κάποιοι μας τον επέβαλαν στη θέση του προέδρου της Βουλής. Σήμερα, νίπτουν τας χείρας τους.

Ο Τζιοβάνης χρίστηκε βουλευτής από το κόμμα της Αριστεράς χωρίς να έχει οποιαδήποτε κοινωνική προσφορά. Διετέλεσε βουλευτής μια ολόκληρη θητεία χωρίς κανένας να μπορεί να θυμηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση του. Και παρά τη σιωπηλή πρώτη θητεία του, ξαναβρέθηκε στη Βουλή γιατί το κόμμα αυτόν ήθελε. Και μια βδομάδα μετά τα γεγονότα δεν τον απέπεμψε από τις τάξεις του, όπως έκανε για παράδειγμα με τον Κατσουρίδη του οποίου το αμάρτημα δεν μάθαμε ποτέ.

Οι πολιτικοί έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης ανυποληψίας. Κι η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνει το Κίνημα των Οικολόγων: Άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, αυτοδιάλυση της Βουλής και κήρυξη πρόωρων εκλογών. Όχι για να ανακυκλωθούν οι ίδιοι, αλλά για να αναλάβουν την πλοήγηση του τόπου νέοι άνθρωποι που δεν πλατσούριζαν για χρόνια στα απόνερα του βούρκου.

chrystalla@phileleftheros.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *