Σύγκρουση Τραμπ – επιστημόνων για κορωνοϊό

Ο πρόεδρος Τραμπ προσεύχεται σε εκδήλωση στο East Room του Λευκού Οίκου. EPA, JIM LO SCALZO

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται αύριο στην τρίτη εβδομάδα της αργοπορημένης αντίδρασης των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στη δεύτερη εβδομάδα της επιβολής περιοριστικών μέτρων. Ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται κατακόρυφα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκρούεται με την επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζοντας τη χαλάρωση των μέτρων. «Πολύ σύντομα», όπως είπε, «ο κόσμος θα επιστρέψει στις δουλειές του για να μην υπάρξει οικονομική καταστροφή», υπογραμμίζοντας ότι «μια σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «στο τέλος της περιόδου των 15 ημερών, θα λάβουμε απόφαση για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε» και ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα. Πρέπει να ισοπεδώσουμε την καμπύλη (της μετάδοσης), όχι την οικονομία».

  • Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στο κανάλι FOX δήλωσε ότι θέλει η χώρα να επιστρέψει (στην κανονικότητα) αμέσως μετά τις διακοπές του (καθολικού) Πάσχα στις 12 Απριλίου, ακόμα και αν η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επιδεινώνεται. «Χάνουμε πολλές χιλιάδες ανθρώπους από τη γρίπη και δεν σταματάμε τη λειτουργία της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά. Την ίδια σχεδόν στιγμή, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος δεν θεωρεί το Πάσχα ως ημερομηνία που θα αρχίσουν να καταργούνται τα μέτρα, αλλά ως μια ημερομηνία που θα επαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα. Με αυτή την τοποθέτηση άφησε να εννοηθεί ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα ξεκινήσει νωρίτερα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τραμπ και τους υποστηρικτές αυτής της θέσης (ανάμεσά τους πολλοί Ρεπουμπλικανοί και στελέχη οικονομικών κολοσσών), αν τα περιοριστικά μέτρα δεν αρθούν το συντομότερο και εάν δεν επαναλειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις, το σοκ για την οικονομία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.

Τόσο ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, ο οποίος συνεργάστηκε με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς προέδρους και θεωρείται ο εκπρόσωπος «της αλήθειας και των γεγονότων», όσο και όλοι σχεδόν οι ειδικοί του συστήματος υγείας, διαφωνούν με τη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός ηγέτης. Ο δρ Φάουτσι, ο οποίος συμμετέχει στις συνεντεύξεις Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ, μιλώντας στο περιοδικό «Science» και σχολιάζοντας τη δημοσιογραφική επισήμανση ότι «τα πράγματα που λέγονται (από τον πρόεδρο Τραμπ) δεν είναι αληθινά και δεν είναι πραγματικά», ο κορυφαίος επιστήμονας είπε: «Δεν μπορώ να πηδήξω μπροστά στο μικρόφωνο και να τον σπρώξω πίσω».

Ακόμα και η συντονίστρια της ομάδας αντιμετώπισης του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου, Ντέμπορα Μπιρξ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μάθει από άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, οι οποίες ήταν σε θέση να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού μέσω αυστηρών μέτρων και διαγνωστικών τεστ. Ο διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, δρ Τομ Ινγκλισμπάι, επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν «μερικές εβδομάδες» για να δουν θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα και η κατάργησή τους θα έχει οδυνηρές συνέπειες. «Έχουμε την εμπειρία της Ιταλίας, η οποία δεν είχε λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού για να σταματήσει η διάδοση του ιού και βλέπουμε σήμερα το τραγικό αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος: «Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να γίνει για να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων για μερικές εβδομάδες;».

Προειδοποίηση από Κουόμο

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, δήλωσε την Τρίτη ότι μέσα στις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες θα υπάρξει κορύφωση των κρουσμάτων στην πολιτεία του, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Όπως δήλωσε, τα μέτρα για περιορισμό στις κινήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν και «δεν θα θυσιάσουμε ένα ποσοστό των ασθενών για χάριν οικονομικών συμφερόντων», προσθέτοντας όμως ότι κατανοεί την ανάγκη «να εξισορροπηθεί η εργασία διάσωσης των ζωών και ανάκαμψης της οικονομίας».

Ο κ. Κουόμο παρουσίασε ένα πρώτο πρόγραμμα λειτουργίας των εταιρειών και σταδιακής επιστροφής των πολιτών στους χώρους εργασίας τους σε μεταγενέστερο στάδιο. Όπως ανέφερε, θα πρέπει οι νέοι να επιστρέψουν στην εργασία νωρίτερα, όπως και εκείνοι που είχαν τον ιό και ήδη απέκτησαν ανοσία. Επίσης, θα εργάζονται όσοι δεν θα έχουν τον κορωνοϊό, αφού θα είναι υποχρεωμένοι πρώτα να κάνουν το τεστ και θα παροτρύνονται όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να συνεχίσουν να παραμένουν στα σπίτια τους.

Αρκετοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν είναι ώρα για πολιτικά παιχνίδια και ούτε πρόκειται για θέμα διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, αλλά είναι ζήτημα επιλογής μεταξύ ζωής και θανάτου. Θεωρούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για την εφαρμογή και αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων και η χαλάρωσή τους θα πρέπει να γίνει ανάλογα με την κατάσταση στην κάθε περιοχή. Όπως σημειώνουν, η χαλάρωση των περιορισμών μέσα στις επόμενες μέρες θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των θανάτων από τον ιό επειδή θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας, το οποίο έχει σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά την επάρκεια κλινών, αναπνευστήρων, υγειονομικού υλικού και προσωπικού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.