Συμφωνία ΟΥΝΦΙΚΥΠ- κατεχομένων λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές: Θα βαπτιστεί «Συνομολόγηση επιχειρησιακών Διευθετήσεων» – Αποκαλύπτουμε το διάβημα ΥΠΕΞ στον Στιούαρτ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε δύο περιπτώσεις ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια του διαβήματος, τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εάν συνεχιστεί να τηρείται η ίδια στάση από τον Διεθνή Οργανισμό. Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως προωθείται η «συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων» μεταξύ Ειρηνευτικής Δύναμης και ψευδοκράτους, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Θα συνιστά τούτο μιας μορφής χωριστή συμφωνία, που απαιτεί το ψευδοκράτος.

Στο «τηλεφωνικό διάβημα» του Γιαννάκη Κασουλίδη προς τον Κόλιν Στιιούαρτ, την περασμένη Παρασκευή, πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου κατέχουμε, επιβεβαιώνεται η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής της Λευκωσίας. Κυρίως γιατί οι υποχωρήσεις της δεν τυγχάνουν «αναγνώρισης» από τον ΟΗΕ, ο οποίος όπως ειπώθηκε «φοβάται το κατοχικό καθεστώς». Ο κ. Κασουλίδης ήταν έντονος, όπως αναφέρεται, καθώς προφανώς αισθάνεται «προδομένος» από το γεγονός ότι ο ίδιος είναι «εποικοδομητικός», αλλάψτην ίδια ώρα η Λευκωσία δέχεται πισώπλατα μαχαιριές. Το διάβημα έγινε, όπως αναφέρθηκε, τηλεφωνικά παρά το γεγονός ότι είχε διευθετηθεί διά ζώσης. Ο Κόλιν Στιούαρτ επικαλέστηκε λόγους υγείας («διπλωματικοί λόγοι υγείας» μάλλον) . Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών, το  προηγούμενο βράδυ ο Στιούαρτ συνέφαγε με τον Μάριο Νάβα (Γενικό Διευθυντή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ) ενώ την επόμενη ημέρα, αναχώρησε για τον Καναδά.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης παραπονέθηκε στον συνομιλητή του ότι δεν θα αναγνωρίζεται η δική του στάση. Είπε πως παρά το έχει καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης (τα γνωστά του ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών, γίνεται δέκτης αυτής της στάσης από τον κ. Στιούαρτ, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Μια πολύ σημαντική πληροφορία, που παρουσιάζεται, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τη χωριστή συμφωνία, που απαιτεί η τουρκική πλευρά σε σχέση με την παρουσία και λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρθηκε, η Ειρηνευτική Δύναμη με τη στάση της ασκεί πιέσεις στην πλευρά μας, την ίδια ώρα που… αφουγκράζεται τις απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος για συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων (operational arrangements) μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της αποσχιστικής οντότητας. Ανέφερε δε ότι η συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων μεταξύ Ειρηνευτικής Δυνάμεως και του παράνομου καθεστώτος «θα έρθει λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, την ώρα που το κατοχικό καθεστώς θα περιφέρει τις ως άνω διευθετήσεις ως ένδειξη αναγνώρισης ξεχωριστής κυριαρχίας». Ο ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε και για την οποία έχει προφανώς έγνοια. Η κοινή γνώμη, ανέφερε, λόγω και της προεκλογικής περιόδου είναι ιδιαίτερα φορτισμένη. Είπε δε ότι ο ίδιος στοχοποιείται στον Τύπο για την «εποικοδομητική και προοδευτική του στάση». Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναγκαστεί να μη δώσει τη συγκατάθεση της σε ανανέωση θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Όπως συναφώς ανέφερε προς τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, η Ειρηνευτική Δύναμη ενδίδει συνεχώς σε απειλές της τουρκικής πλευράς και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «δείχνει να φοβάται το κατοχικό καθεστώς». Επανέλαβε δε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί ο Στιούαρτ δεν θα αφήσει άλλη επιλογή για την πλευρά μας από το να μη δώσει τη συγκατάθεση της σε ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο ΟΗΕ θα είναι ο μόνος υπεύθυνος για ό,τι θα συμβεί στη συνέχεια, φέρεται να είπε ο Γ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με το γήπεδο «ταξίμ», ο υπουργός εξέφρασε την ενόχληση του για το γεγονός ότι κατοχικές δυνάμεις συνεπικουρούν τους εργαζόμενους στις εργασίες που πραγματοποιούνται στη νεκρή ζώνη. Υπέδειξε δε πως η τοποθέτηση φράκτη περιμετρικά του γηπέδου είναι απαράδεκτη. Την ίδια ώρα εξέφρασε στον κ. Στιούαρτ, την ανησυχία της κυβέρνησης για ενέργειες των δυνάμεων κατοχής που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση ακόμη και του καθεστώτος του Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Επεσήμανε ότι η Εθνική Φρουρά ποτέ δεν εισήλθε στη νεκρή ζώνη για να συνδράμει εργαζόμενους σε τεχνικά έργα.

Ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε πως ο υπουργός είναι παραπληροφορημένος για παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στο γήπεδο της Τσετίνκαγια και κατηγόρησε το ρόλο «ακραίων στοιχείων» στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, υποστηρίζοντας πως αυτά τα στοιχεία είναι που προκαλούν ένταση στα ζητήματα που εγείρει ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε αν ο ίδιος είναι «ακραίος». Την ίδια ώρα, ρώτησε τον κ. Στιούαρτ γιατί επιλέγηκε αυτή η συγκυρία και αν ο ίδιος ο κ. Στιούαρτ αντιλαμβάνεται το θυμό που είναι διάχυτος στην κοινή γνώμη. Επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν έδωσε ποτέ έγκριση για ενέργειες στο γήπεδο της Τσετίνκαγια.

 

Με το φράκτη η νεκρή ζώνη

θα καταστεί κατεχόμενη περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε προς τον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι οι Τ/Κ απαιτούν σεβασμό, αξιοπρέπεια, ενώ την ίδια ώρα προβάλλουν παράλογες και υπερφίαλες αξιώσεις. Είναι προφανές, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, ότι Ειρηνευτική Δύναμη  έχει αλλάξει στάση σε πρόσφατες εκθέσεις με την απάλειψη αναφορών στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) ενώ οι κοινότητες πλέον αναφέρονται ως μέρη. Ανέφερε δε πως η αλλαγή στο λεκτικό και η ανοχή σε (τουρκικές) παραβιάσεις έχει ενθαρρύνει το κατοχικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ τόνισε στον Στιούαρτ ότι με την αναχώρηση της κ. Σπέχαρ και την έλευση του ιδίου παρατηρείται αυτή η αλλαγή.

Τόνισε εκ νέου το επίσημο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναστολή των εργασιών στο γήπεδο της Τσετίνκαγια μέχρι να συμφωνηθεί το πλαίσιο εντός του οποίου αυτές θα διεξαχθούν. Είναι σαφές πως ο ΥΠΕΞ δέχεται τη χρήση, αλλά διαφωνεί με την πρακτική που ακολουθήθηκε, το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν ρωτήθηκε. Συνόψισε επίσης ότι η τοποθέτηση φράκτη είναι απαράδεκτη. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να διαπραγματεύεται το ύψος του φράκτη, με δικαιολογία ότι θα φεύγει η μπάλα, καθώς ο φράκτης θα κλειδώσει το έδαφος της νεκρής ζώνης ως κατεχόμενη περιοχή. Επισήμανε τις παραβιάσεις σε Wayne’ s Keep, περιοχή Πολύγωνο και την αμφισβήτηση συντεταγμένων της νεκρής ζώνης από την ΕΔ. Τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά είναι ο μόνος αξιόπιστος φορέας αναφορικά με τα ακριβή όρια της γραμμής καταπαύσεως του πυρός και της νεκρής ζώνης. Η Ειρηνευτική Δύναμη, ανέφερε, έχει εντολή, μόνο για την ασφάλεια της νεκρής ζώνης και όχι να «κυβερνά» τη νεκρή ζώνη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη  δείχνει ότι πάντα φοβάται το κατοχικό καθεστώς.

Παράνομες επιχειρήσεις στην Πύλα με ανοχή ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στη διάρκεια του διαβήματος ο υπουργός των Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις παράνομες δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος κάνοντας υποδείξεις και στην περίπτωση αυτή για τη στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης για «συλλήψεις» στις οποίες προβαίνουν οι ούτω καλούμενες αρχές των κατεχομένων στην περιοχή της Πύλας. Ενέργειες που, όπως εξήγησε, γίνονται με την ανοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στη συγκεκριμένη περιοχή η αποτελεσματική εφαρμογή της έννομης τάξης Κυπριακής Δημοκρατίας διολισθαίνει, λόγω και της ανοχής που επιδεικνύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επεσήμανε ότι Αστυνομία Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβεί σε επιχειρήσεις για πάταξη οργανωμένου εγκλήματος και θα ενημερώνει την Ειρηνευτική Δύναμη λίγο πριν την έναρξή τους.

Ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε επί των πιο πάνω ότι οι Τουρκοκύπριοι διενήργησαν επιχειρήσεις στην Πύλα ως απάντηση των  πρόσφατων επιχειρήσεων της κυπριακής Αστυνομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *