Συμπαιγνία του… πλασαρίσματος με υπερτίμηση μετριοτήτων σε αρίστους που προθερμαίνονται σε προθαλάμους… ακαδημαϊκούς

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φωτογραφία kathimerini.gr

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΤΗ

ΜΙΑ κουβέντα –ακόμα και σε μορφή ακαδημαϊκής συζήτησης θα μάς έπαιρνε πολύ μακριά– για το πώς συστάθηκαν και πώς λειτούργησαν –διεθνώς– οι Ακαδημίες Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ιδιαίτερα αρνητική θα ήταν η εικόνα για την Ακαδημία Αθηνών που, στη διάρκεια της εφτάχρονης ανθελληνικής Χούντας ανέκτηκε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο να ονειδίζει τους ακαδημαϊκούς στο ίδιο το κτίριό της, χωρίς ένα «κιχ» διαμαρτυρίας.
Εν πάση περιπτώσει, ο λόγος για την υπό… σύστασιν Ακαδημία της Κύπρου, και τους Κανονισμούς λειτουργίας της, όπως συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

(Ο Ακιντζί δεν θα απαιτήσει –και– για την Ακαδημία… επι-μερισμό ισότητας;)
Λοιπόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι… σοφοί νομοθέτες αποφάσισαν ότι η επιλογή των μελών της Ακαδημίας θα γίνεται με προκήρυξη, εκδήλωση ενδιαφέροντος και… πρόσληψη (από ποιους και πώς;).
Με όλα τα επακόλουθα, βεβαίως: Προσφυγές αμφισβήτησης, ακυρώσεις, επαναπροκηρύξεις κ.λπ.
Δυστυχώς, άλλη μια απόφαση της Βουλής κινήθηκε στις ράγιες της μόλας του πρώην Προέδρου Βασιλείου: Ένας σου, ένας μου, κατ’ αναλογίαν των κομματικών ποσοστών. Και την υστεροβουλία κάποιων κομματικών και πολιτειακών διαδρόμων να (παρα)βιάζουν το ποσοστό τους!
Με αυτή τη μόλα βολεύτηκαν όλοι: Στους διορισμούς και τις προαγωγές των κρατικών και ημικρατικών οργανισμών, στις συντεχνιακές οργανώσεις κ.λπ.
Μπορεί ένα τέτοιο… δοκιμασμένο μοντέλο να πετύχει –και– στην υπό εκκόλαψη Ακαδημία;
Ήδη, όσοι –υποχρεωτικά– παρακολουθούμε τα τρέχοντα της καθημερινότητας, διαπιστώνουμε τη συμπαιγνία του… πλασαρίσματος με υπερτίμηση μετριοτήτων σε αρίστους που προθερμαίνονται σε προθαλάμους… ακαδημαϊκούς!
Σε μια χώρα που «είσαι ό,τι δηλώσεις» και «ό,τι οι γνωστοί μηχανισμοί σέ δηλώσουν», δύσκολα να… ξεφύγει η Ακαδημία τον «κανόνα»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *