Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (PfP). Ένα ξεχασμένο θέμα; Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες

FILE PHOTO. Από τη στρατιωτική παράλεση της 1ης Οκτωβρίου 2016. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Φοίβου Κλόκκαρη

Μία από τις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη σύμφωνη γνώμη και όλων των πολιτικών κομμάτων πλην ενός, ήταν και η υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP). Το θέμα αυτό δεν προχώρησε και οι πολίτες παραμένουν στο σκοτάδι για το τι συμβαίνει. Έχουμε υποβάλει ή όχι αίτηση; Άν έχουμε υποβάλει ποιά είναι η τύχη της;

Αν δεν προχώρησε λόγω αντίδρασης της Τουρκίας, αξιοποιήσαμε διπλωματικά τη στάση της να μας παρεμποδίσει να ενταχθούμε σε έναν ειρηνικό οργανισμό; Η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος της ΕΕ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, που δεν συμμετέχει στον Συνεταιρισμό για την ειρήνη, με αρνητικές επιπτώσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι: 

  1. Υφίσταται περιορισμούς στη συμμετοχή της, στον πυλώνα της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) της ΕΕ. Δεν έχει ισότιμη συμμετοχή με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στον πολιτικοστρατιωτικό διάλογο ΕΕ-ΝΑΤΟ, για θέματα ασφάλειας που την ενδιαφέρουν (θέματα αμυντικής ικανότητας, ασκήσεις, πρόσβαση στις διαδικασίες και υποδομές ΝΑΤΟ κ.ά.). Η ΕΕ έχει καθορίσει το ΝΑΤΟ ως τον θεμελιώδη παράγοντα για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της (συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, 16 Δεκ. 2002).
  2. Δεν κοινοποιούνται στην Κύπρο οι διαβαθμισμένες πληροφορίες ΝΑΤΟ για θέματα ασφάλειας, που ενδιαφέρουν την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο τμήμα των συνόρων της ΕΕ, σε επαφή με τη Μέση Ανατολή. Είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ, που υφίσταται αυτόν τον αποκλεισμό (συμφωνία ασφάλειας πληροφοριών ΕΕ-ΝΑΤΟ Μάρτιος 2003).
  3. Είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ όταν χρησιμοποιείται υποδομή ΝΑΤΟ (συμπεράσματα Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Κοπεγχάγη, 12 Δεκ. 2002). Δυσμενής επίπτωση για την Κύπρο, είναι ότι εξουδετερώνεται η συνεισφορά της στο αμυντικό δυναμικό της ΕΕ όπως λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. με αποτέλεσμα η ΕΕ να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της Κύπρου. Μειώνεται η γεωπολιτική αξία της χώρας μας για την ΕΕ.
  4. Αποκλείεται η συμμετοχή της Κύπρου στα επιλεγμένα προγράμματα που προσφέρονται από το ΝΑΤΟ στις χώρες μέλη του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη. Κάθε μέλος μπορεί να επιλέξει θέματα που το ενδιαφέρουν. Τα εν λόγω προγράμματα, υψηλού επιπέδου, συμβάλλουν στην αναβάθμιση πολλών τομέων, που ενδιαφέρουν τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και άλλους φορείς των κρατών που συμμετέχουν, όπως θέματα FIR, έρευνας – διάσωσης, μετεωρολογίας, παράνομης μετανάστευσης, τρομοκρατίας κ.α.

Η Κυβέρνηση μας, οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες, για τις ενέργειες της στο θέμα της αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη(PfP) και ποιά εξέλιξη υπάρχει σ’ αυτό.

Το θέμα της PfP καθώς και πολλά άλλα, όπως η επιδρομική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και η παράνομη διεκδίκηση μεγάλου μέρους της (το 40% περιλαμβανομένου και μέρους των θαλασσοτεμαχίων της ΚΔ υπ΄’αριθμ: 1,4,5,6,7), οι ενέργειες προσάρτησης και ισλαμοποίησης των κατεχομένων (αγωγός νερού και ρεύματος από Τουρκία κ.ά.) και οι στρατιωτικές ασκήσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ΚΔ, χωρίς τήρηση των διεθνών κανόνων έκδοσης ΝΟΤΑΜ και ΝΑVTEX, εντάσσονται στην αδίστακτη επιθετικότητα και επεκτατκότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, που ασκείται σε όλους τους τομείς.

H ΚΔ, πέραν των ενεργειών καταγγελίας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θα πρέπει να θέσει ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη συνομιλιών λύσης του Κυπριακού, τον τερματισμό των επιθετικών δράσεων της Τουρκίας σε βάρος της. Όσο παραμένουμε απαθείς και υποχωρούμε στην επεκτατικότητα της Τουρκίας σε βάρος της ΚΔ, τόσο αυξάνεται η επιθετικότητά της και η προβολή νέων επαχθέστερων απαιτήσεων.

*πρώην Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *