«Συνωστισμός» υπερδυνάμεων στην Κύπρο και πώς διαμορφώνεται τακτική ισορροπιών και ατζέντα με «θέλω»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία Hellas Journal

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται ή είναι συγκυριακή η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή; Η  ολιγόωρη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, είχε και συμβολική και ουσιαστική σημασία κυρίως για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε.

Μπορεί αυτή η επίσκεψη να έχει και προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επενδύει στους ψήφους των ελληνοαμερικανών, αλλά την ίδια ώρα, προφανώς  η Ουάσινγκτον αν και έχει αποχωρήσει από την περιοχή, εξακολουθεί να έχει συμφέροντα. Και το απέδειξε πρόσφατα με κινήσεις που έκανε, όταν με τις δικές της ευλογίες έγιναν συμφωνίες μεταξύ χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας. Οι συμφωνίες αυτές, η περιοδεία Πομπέο, η επίσκεψή του στην Κύπρο,  συνιστούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τεκταινόμενα και δηλώνουν την παρουσία τους.

  • Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να μην συνδεθεί η αιφνιδιαστική- γιατί έτσι ήταν- κάθοδος Πομπέο με την επίσκεψη, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο.

Σε σχέση με το ταξίδι στην Κύπρο, εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να επισημανθούν είναι πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τρία ζητήματα:

Πρώτο, ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος για επίλυση των διαφορών. Εξ όσων πληροφορούμαστε, στη συνάντηση με την κυπριακή πλευρά παρέπεμψε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στις δηλώσεις του επεσήμανε «ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, περιλαμβανομένων αυτών σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό, τονίζοντας πως οι αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανένα παρά μόνο τους αντίπαλους που θέλουν να δουν διαίρεση στην διατλαντική ενότητα». Εννοώντας προφανώς τη Ρωσία για την οποία έθεσε διάφορα ζητήματα.

Δεύτερο, κατονόμασε τον δράστη των παρανομιών, που είναι η κατοχική Τουρκία. Αυτό δεν ήταν δεδομένο ότι θα την κατονόμαζε. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τρίτο, επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι  «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της». Και πρόσθεσε το επίσης γνωστό και επαναλαμβανόμενο, ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα πρέπει να κατανεμηθούν κατά τρόπο δίκαιο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Τέτοιες τοποθετήσεις, γενικές επαναλαμβανόμενες, εάν δεν συνοδεύονται με συγκεκριμένες υποδείξεις προς την Άγκυρα προφανώς και δεν έχουν και τόση σημασία.

Βεβαίως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Ρωσία. Σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό ήγειρε την ανησυχία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά, όπως ανέφερε, «τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος της Ρωσίας και τις τακτικές επισκέψεις πλοίων της εδώ».

Επιχειρώντας να «σπάσει» τις σχέσεις Λευκωσίας και Μόσχας, ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι όλα τα στρατιωτικά σκάφη που σταματούν σε κυπριακά λιμάνια δεν πραγματοποιούν ανθρωπιστικές αποστολές στη Συρία και ζητήσαμε από την Κύπρο και τον Πρόεδρο να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες μας».

Φυσικά είναι προφανές πως τέτοιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν καθορίζονται από τις ΗΠΑ, ούτε από καμία άλλη χώρα.

  • Πάντως, το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, γνώριζε βρισκόμενος στη Λευκωσία ότι η Άγκυρα δεν θα ανανέωνε την παράτυπη NAVTEX για τη συνέχιση των παράνομων ερευνών του Όρουτς Ρέις, αυτό σημαίνει πως είτε είχε ενημέρωση από τους Τούρκους είτε εμπλάκηκε και παρενέβη προς την Άγκυρα.

Είναι σαφές πως ο  «συνωστισμός» στη Λευκωσία, οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν πως οι  δυο υπερδυνάμεις θέλουν απαραιτήτως παρουσία στο νησί και να το αξιοποιήσουν στο έπακρο. Από τον Λαβρόφ στον Πομπέο και στη μέση η Κυπριακή Δημοκρατία, που καλείται να αξιοποιήσει αυτό το «ενδιαφέρον» ή «ανταγωνισμό». Αυτό για να γίνει προϋποθέτει μια τακτική ισορροπιών και διαμόρφωση ατζέντας, με το τι θέλουμε και επιδιώκουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *