Συνταγές υποταγής για Ελλάδα και Κύπρο θέτει μέσω τουίτερ ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δυο ζητήματα φαίνεται να θέτει η Άγκυρα ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

  • Πρώτο, συζήτηση κι άλλων επιλογών ως το περιεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Αυτό αφορά την προσέγγιση για συζητήσεις «εκτός κουτιού», που παραπέμπει στο μοντέλο συνομοσπονδίας, που διαχρονικά ευνοεί η Άγκυρα. Η συνομοσπονδία διευκολύνει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Είναι δε σαφές πως η τακτική του καθεστώτος Ερντογάν είναι να παρασύρει την ελληνική πλευρά σε συζητήσεις εκτός των Ηνωμένων Εθνών. Άτυπες και μη επαφές στο παρασκήνιο και χωρίς παρουσία του ΟΗΕ.
  • Δεύτερο, θέτει ως όρο την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, όπως την αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά. Να έχει, δηλαδή, το δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις. Είναι, δηλαδή, η θεωρία της «θετικής ψήφου».

Τα ζητήματα αυτά φαίνεται να τα έχει εγείρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, την οποία συνάντησε προχθές στην Αττάλεια. Και αυτή η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε πριν την πραγματοποίηση της αλλά κοινοποιήθηκε, αμέσως μετά, με ανάρτηση στον λογαριασμό του Τούρκου ΥΠΕΞ στο τουίτερ.

Είναι προφανές πως με τη συνάντηση αυτή, Τσαβούσογλου- Λουτ, ολοκληρώθηκε ο κύκλος αυτός των επαφών της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Είναι προφανές πως ο στόχος είναι η διαμόρφωση ενός κειμένου «όρων αναφοράς», με στόχο να αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις.

  • Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κ. Λουτ. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει προς όλους τους εμπλεκόμενους πως δεν ευνοεί οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό πριν τον Ιούνιο. Συνεπώς, μάλλον, δεν πρέπει να αναμένεται κινητικότητα πριν τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, οι δυο τετ α τετ συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ( απόψε στις Βρυξέλλες και στις 21 Μαρτίου στην Αττάλεια), θα προσφέρουν τη δυνατότητα για συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας. Αν και οι γνωστές οι εκατέρωθεν απόψεις, έχει ωστόσο σημασία να καταγράφονται για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις.

  • Πέραν από το Κυπριακό στην ατζέντα θα είναι και τα ελλαδοτουρκικά, τα ΜΟΕ καθώς και οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε σχέση με το τελευταίο, ενδιαφέρουσα είναι η ανάρτηση στον λογαριασμό του στο τουίτερ, του Κουντρέτ Οζερσάι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τσαβούσογλου. Ανέφερε πως «συζήτησαν τα αμυντικού και στρατιωτικού χαρακτήρα βήματα της ε/κ πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο. τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ειρήνη στην περιοχή καθώς και τις κινήσεις της στο θέμα του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι συντόνισαν τα δικά τους βήματα από δω και πέρα». Η συνάντηση έγινε κατά τα ‘εγκαίνια’ του ‘προξενείου’ του ψευδοκράτους στην Αττάλεια και έχει σημασία η φρασεολογία που επιστρατεύεται.

Σε σχέση με τα ελλαδοτουρκικά, η…. καθημερινότητα δείχνει προθέσεις και διαθέσεις της τουρκικής πλευράς. Τα θέλει όλα δικά της και θα πιέσει με νύχια και με δόντια για να το πετύχει τούτο.

Συνεπώς, οι εξελίξεις τρέχουν και θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τους επόμενους μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *