Τα καραβάνια των απελπισμένων, ο αναδυόμενος εθνικισμός και οι γενεσιουργές αιτίες

Members of the migrants caravan rest at the sports center Jesus Martinez Palillo, in Mexico City, Mexico, 06 November 2018. The National Commission of Human Rights (CNDH) of Mexico reported on 06 November that it has a report of two missing trucks, about 80 people, of the migrant caravan that entered Mexico on 19 October with intention of continuing their journey to the United States. EPA, JOSE MENDEZ

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μετά την Ευρώπη, καραβάνια απελπισμένων ανθρώπων κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμφύλιες συρράξεις, ξένες επεμβάσεις και ληστρικά καθεστώτα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή δημιουργούν στρατιές ξεριζωμένων, ενώ η ακραία φτώχεια και η εγκληματικότητα αναγκάζουν χιλιάδες Λατινο-αμερικανούς και Αφρικανούς να παίρνουν τον σκληρό δρόμο της μετανάστευσης.

Και μαζί με όλα αυτά προστίθενται οι δραματικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Κατάσταση της Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής 2018, ο αριθμός των υποσιτισμένων το 2017 έφτασε τα 821 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

  • Την ίδια στιγμή, οι ανισότητες διευρύνονται προκλητικά απειλώντας την κοινωνική συνοχή, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Οι υπερβολικά πλούσιοι συσσωρεύουν όλο και πιο πολύ πλούτο και τα δισεκατομμύρια των φτωχών εξαθλιώνονται περισσότερο. Σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση Credit Suisse Global Wealth Report 2018, το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει το 47,2% του παγκόσμιου πλούτου.

Μπροστά σ’ αυτή την τραγική παγκόσμια πραγματικότητα, η Ευρώπη και η Αμερική, σε Βορρά και Νότο, βρίσκονται αντιμέτωπες με φαινόμενα επικίνδυνου λαϊκισμού. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Αιτίες και αφορμές είναι διεφθαρμένες εξουσίες, ψεύτες δεξιοί και σοσιαλίζοντες πολιτικοί, μιζαδόροι κάθε ιδεολογικής απόχρωσης, καθώς και η διόγκωση της ανεργίας και των ανισοτήτων, η αύξηση της εγκληματικότητας και του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών από τη Βραζιλία έως τις σκοτεινές πόλεις των ΗΠΑ, από την Ονδούρα έως τις δοκιμαζόμενες γειτονιές ευρωπαϊκών χωρών.

Εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι και οργισμένοι αναζητώντας διέξοδο σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή κίνημα τους υπόσχεται, έστω και δημαγωγικά, διέξοδο και λύτρωση από τη δυστυχία και την κόλασή τους. Οι ρατσιστικές, νεοφασιστικές και εθνικιστικές φωνές ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό λόγω των αποτυχημένων και εγκληματικών πολιτικών των λεγόμενων συστημικών κομμάτων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και κάποιων δήθεν προοδευτικών δυνάμεων.

  • Η πλειοψηφία των σημερινών ψηφοφόρων δεν έχει βιώματα δικτατορικών καθεστώτων και ούτε έχει ζήσει παγκόσμιους πολέμους. Αφού, λοιπόν, νεοφιλελεύθερες δεξιές πολιτικές και αριστεροί πειραματισμοί έφεραν περισσότερα σκάνδαλα, περισσότερη φτώχεια και ανασφάλεια, αρκετός κόσμος έφτασε στο σημείο να επιλέγει πρόσωπα και κομματικά σχήματα χωρίς διαίσθηση για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Τα εκλογικά αποτελέσματα και τα γεγονότα είναι πλέον πολλά, σηματοδοτώντας πολύ πιθανό την απαρχή νέων δεινών και μαύρων εποχών. Η αποφυγή τους δεν θα έρθει με την αναζήτηση πολιτικού «εξισορροπητικού αντίβαρου» στον αναδυόμενο εθνικισμό, αλλά με συντονισμένη καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν τις τεράστιες ανισότητες και τις ομαδικές μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, από τη Μέση Ανατολή έως τη Λατινική Αμερική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *