Τα ΟΧΙ του Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν: Στο «πιάτο» οι Κούρδοι της Συρίας και ο Ιμάμης Γκιουλέν

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG), θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Αμερικανού πλανητάρχη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.35 μ.μ. τοπική ώρα (7.35 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στο Όβαλ Όφις. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η συνάντηση θα κρατήσει μόνο 25 λεπτά αφού στη 1 μ.μ. έχει προγραμματιστεί ένα δεκάλεπτο για δηλώσεις. Όμως, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει γεύμα μίας ώρας, στο οποίο θα παρακαθίσουν και μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Αναφορικά με το θέμα των Κούρδων, επικρατεί «πολεμική ατμόσφαιρα», καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί ακύρωση της απόφασης του κ. Τραμπ για την ενίσχυση των μαχητών του YPG, που θα αναλάβουν την στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης της Ράκκας.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μόνο με τη συμμαχία τους με τους Κούρδους και τους αραβόφωνους θα καταστει δυνατή η ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, οι Τούρκοι τους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» και καθοδηγητές των ανταρτών του PKK και υποστηρίζουν ότι στοχεύουν στο διαμελισμό της Τουρκίας.

Οi αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα συμφωνήσουν και είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή εάν ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις του κ. Τραμπ, ότι μετά την κατάληψη της Ράκκας, οι Κούρδοι του YPG θα υποχωρήσουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ζητήσει από τον κ. Τραμπ να «κάνει τα στραβά μάτια» στις νέες επιθέσεις που θα εξαπολύσει εναντίον του PKK μέσα στο Ιράκ. Ο κ. Ερντογάν θα ισχυριστεί επίσης ότι πίσω από τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας βρίσκεται το Ιράν, το οποίο υποτίθεται ότι τους χρηματοδοτεί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στην Ουάσιγκτον αποφασισμένος να κερδίσει την έκδοση του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Πριν από την έκδοση, κατέθεσε αίτημα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του, μία ενέργεια που δεν αναμένεται από την αμερικανική πλευρά. Για τη σύλληψη και έκδοση του κ. Γκιουλέν, παλεύουν αμερικανικά δικηγορικά γραφεία και εταιρείες λόμπι, που πληρώνει με εκατομμύρια δολάρια η Τουρκία. Ανάμεσα σ’ αυτούς που εργάζονται υπογείως για την έκδοση του Ιμάμη -αν και η βασική του δουλειά είναι δυο δικαστικές υποθέσεις στη Νέα Υόρκη- είναι και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, που προσπάθησε να εμπλέξει και τον πρόεδρο Τραμπ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *