Τα πάντοτε επίκαιρα μηνύματα του Γαλλικού Μάη που συντάραξε

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου  

Ο Μάης του ’68 στη Γαλλία υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα πλέον συγκλονιστικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Μηνύματα και συνθήματα αντιεξουσιαστικά, ανατρεπτικά, αντιπολεμικά, κατά των καθιερωμένων και του πολιτικού και κοινωνικού «καθωσπρεπισμού».

Πενήντα χρόνια από εκείνη τη μοναδική, συγκλονιστική και βαθιά σαγηνευτική εξέγερση με κεντρικό αίτημα μια απίστευτη ουτοπία: «Η φαντασία στην εξουσία». 

Για τη δεξιά, η εξέγερση ήταν αλητεία και οχλοκρατία. Για την αριστερά, ήταν αιρετική συμπεριφορά ξένη προς τις παραδεδεγμένες πρακτικές της.

Ο Μάης του ’68 αναμφίβολα εμβολίασε κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, ιδιαίτερα στον χώρο του φοιτητικού κινήματος και της διανόησης. Οι γιγάντιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το Βιετνάμ, παρά το ότι ξεκίνησαν από το 1964, η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 στην Ελλάδα, το παγκόσμιο κίνημα κατά του Απαρτχάιντ, είχαν έντονα τα χαρακτηριστικά της εξέγερσης του Μάη του ’68.

Όπως όλα τα σημαντικά στην ιστορία, που συχνά ενδύονται με μύθους, έτσι και ο γαλλικός Μάης ενεδύθη από διάφορους αναλυτές και «διερμηνείς» με τους δικούς του μύθους. Αποτυχημένη επανάσταση, αντισυστημική εξέγερση, ρομαντική αναζήτηση, μια σύζευξη δράσεων φοιτητών και εργατών με απροσδιόριστους στόχους. Καμιά όμως μυθολογία, καμιά ερμηνεία και καμιά ανάλυση δεν μπορεί να διαγράψει το βαθύ αποτύπωμα του Μάη του ’68 στις πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις, πέρα και μακριά από τις ορθόδοξες και παραδεκτές μορφές δράσεων και διεκδικήσεων. Έξω από ντιρεκτίβες και εντολές.

Μπορεί ο γαλλικός Μάης να ήταν βραχύβιος και φευγαλέος. Μπορεί η κατεστημένη και συστημική εξουσία να επανήλθε ισχυρή και αδιατάρακτη. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σφραγίδα που έθεσε. Ως η ουτοπία ενός άλλου κόσμου.

Άλλωστε, η ακατανίκητη νοσταλγία, που εκπέμπει, σίγουρα άξιζε μια τέτοια ανεπανάληπτη εμπειρία!

*Τέως Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *