Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Η Πενταμερής κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και τα δύο κράτη “μας έμειναν”…

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ., στο Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Πενταμερής Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Και τη βασική ευθύνη έχουν οι Τούρκοι, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην εξής διαπίστωση: ότι η κατοχική Τουρκία και το ψευδοκράτος τίναξαν στον αέρα την Πενταμερή, διότι ο κ. Γκουτέρες δεν φρόντισε να την προστατεύσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά και ας μην έχουμε αμφιβολία ότι δεν θα είναι η τελευταία. Η Τουρκία έχει στόχους και προσπαθεί να τους υλοποιήσει. Βρίσκει και κάμνει, όπως λέμε στην Κύπρο.

  • Ο γενικός γραμματέας -σε επίπεδο διαπραγμάτευσης- είναι ο μεγάλος χαμένος. Διότι με πρόχειρο τρόπο επέμενε στη οργάνωση αυτής της Πενταμερούς, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει τις διαδικασίες που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα καταθέσει την πρόταση για δύο κράτη.

Αν πραγματικά ήθελε να επιτύχει η Διάσκεψη θα είχε εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα άλλαζε το πλαίσιο. Ναι, δέχομαι, ότι δεν έγινε σε αυτή τη φάση δεκτή η διχοτομική πρόταση για δύο κράτη. Αλλά η πρόταση αυτή, είναι πια στο τραπέζι.

Ο γενικός γραμματέας δεν έπρεπε καν να παραλάβει το τουρκικό κείμενο, που του έδωσε ο Τατάρ. Έπρεπε να του το επιστρέψει. Ακριβώς επειδή τον αμφισβήτησε στα ίσια. Όμως, αν δεν κάνω λάθος, είναι ο Γενικός Γραμματέας που έδωσε στον κατοχικό ηγέτη το δικαίωμα να καταθέσει μία πρόταση που οδηγεί σε διχοτόμηση.

Απ’ εκεί και πέρα. Η διαδικασία παραμένει ζωντανή, αν και η Πενταμερής τορπιλίστηκε από την Τουρκία, αλλά καθίσταται επικίνδυνη για τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας. Όταν ο Γενικός Γραμματέας και οι ξένες χώρες που τον υποστηρίζουν ομιλούν για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα την στηρίξουν στην επόμενη Διάσκεψη; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε στη Γενεύη.

Πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας -εικάζω ότι θα παραστεί ο ίδιος- για να δούμε αν τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν γίνεται να βρίσκεται πάντα στο απυρόβλητο η Τουρκία. Και τούτος ο Γενικός Γραμματέας είναι ο χειρότερος όλων. Είναι έκδηλα φιλότουρκος.

  • Αυτό που συνέβη την Πέμπτη από την τουρκική πλευρά είναι αισχρό. Και δεν έχουμε δει ακόμα αυτό που περιμέναμε: Τη δημόσια αποδοκιμασία της Τουρκίας και του Τατάρ, ο οποίος βεβαίως -και οι πάντες στην Κύπρο γνωριζουν καλύτερα από τον καθένα- άγεται και φέρεται από την Τουρκία.
  • Θα είναι εξωφρενικό αν βρεθούν άνθρωποι στο νησί ή στην Ελλάδα που θα ασκήσουν κριτική στη Λευκωσία και την Αθήνα για το ναυάγιο της Γενεύης.

Αν θέλετε, η κριτική θα πρέπει να αφορά τη συμμετοχή τους στην Πενταμερή, γνωρίζοντας ότι η Άγκυρα θα την τορπιλίσει. Αλλά θα υποβάλω και εγώ μία ερώτηση: Έχετε φανταστεί αν την ευθύνη για την κατάρρευση είχαν η Λευκωσία και η Αθήνα; Ο κ. Γκουτέρες θα είχε ασκήσει δημόσια κριτική. Αλλά για την Τουρκία πάντα σιωπά.

Παραμένει ζωντανή, λοιπόν, η ελπίδα επειδή θα συνεχιστεί η προσπάθεια. Αλλά η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη θέση της: Απαιτεί δύο κράτη. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα μετά την Πενταμερή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *