Τα πρόσωπα πίσω από τους αριθμούς

Της ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σύμφωνα με ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον Στάλιν, «ένας θάνατος είναι μια τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική». Στον ένα θάνατο επικεντρώνεσαι στο πρόσωπο του θανόντα, στη δράση και στην προσωπικότητά του. Στοχάζεσαι το τι άφησε πίσω του, βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του και θρηνείς για την απώλεια. Στις χιλιάδες των θανόντων, στις δεκάδες χιλιάδες χάνεις την ικανότητα να σκεφτείς τον άνθρωπο πίσω από τους αριθμούς. Είναι απλά στατιστική για την ιστορία η οποία θα καταγράψει τα θύματα της πανδημίας του 2020.

Στην Ισπανία χίλιοι νεκροί σε μια μέρα, στην Αμερική ξεπέρασαν τις 4.000 μέσα σε τρία 24ωρα, η Ιταλία δεν ξέρει πια πού να θάψει τους νεκρούς της… Εμείς ακούμε για 324 κρούσματα, εννιά νεκρούς, δέκα ανθρώπους διασωληνωμένους, τριάντα στο νοσοκομείο αναφοράς. Δεν είναι εκατομμύρια, αλλά για κάποιο λόγο δυσκολευόμαστε να δούμε τα πρόσωπα πίσω από τους αριθμούς.

Από την έλευση του ιού στον τόπο μας αναλωνόμαστε σε υπολογισμούς κι όλο ζητάμε κι άλλους αριθμούς. «Πόσα είναι τα κρούσματα σε κάθε επαρχία;». Προσθέτουμε το νούμερο στις γνώσεις μας κι αν είμαστε από τη Λεμεσό, ίσως, νιώθουμε λίγο καλύτερα από το αν ζούμε στην Πάφο. Ρωτάμε για τις ηλικίες και προσθέτουμε ακόμα έναν αριθμό βγάζοντας τον μέσο όρο.

Πόσο μπορεί να μας παρηγορήσει ή έστω να μας βοηθήσει με κάποιο τρόπο η γνώση του μέσου όρου της ηλικίας, ο οποίος για την Κύπρο είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 65; Αν είσαι 25 ίσως εφησυχάζεις, αν είσαι 60 ίσως ανησυχείς. Όσο περνάνε οι μέρες όμως, η πραγματικότητα δείχνει πως όλοι στην ίδια βάρκα είμαστε, με ίδιες πιθανότητες επιβίωσης. Ακόμα και ο όρος υποκείμενα νοσήματα δεν μπορεί να αποτελεί παρηγοριά.

Ο ένας ήταν 47 χρονών, ο άλλος 58. Στη Γαλλία ακούμε για ένα κορίτσι 16 χρονών, στο Βέλγιο για παιδί 12 χρόνων, στην Πορτογαλία για ένα 14χρονο… Ακούμε για βρέφη, για έφηβους. Ποιο το νόημα να προσθέτεις τις ηλικίες τους με τους 90χρονους και να βγάζεις ένα μέσο όρο; Και γιατί θα πρέπει να είναι παρήγορο για τον οποιοδήποτε που ένας άνθρωπος, έστω και 90άρης πεθαίνει με τόσο τρομακτικό τρόπο, απόλυτα μόνος, μακριά από τους δικούς του;

Ας προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από τα πρόσωπα. Στην Ελλάδα ξέρουμε για έναν ορειβάτη παγκοσμίου φήμης. Ανέβηκε στις πιο ψηλές οροσειρές του κόσμου και πέθανε από τον covid-19. Ήταν υγιής και ασκημένος στα δύσκολα.
Ας μείνουμε επιτέλους στο σπίτι όπως μας συμβουλεύουν.

chrystalla@phileleftheros.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *