Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι: οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξιλεωθούν για τις επιλογές τους το 2004

Ο πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές (στο κέντρο) που καταδικάστηκε σε εσχάτη προδοσία

Του Αντώνη Κ. Σιβιτανίδη

Άσπονδοι φίλοι του Ελληνισμού οι Εγγλέζοι. Αρχής γενομένης του ληστρικού δανείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εμείς εδώ στην Κύπρο ακόμη υποφέρουμε από τη φιλοτουρκική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.

Την περασμένη εβδομάδα θρηνήσαμε τα τραγικά γεγονότα του πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης την νύχτα της 6ης με 7ης Σεπτεμβρίου, 1955. 

Αφορμή έδωσε η προβοκατόρικη, από την τουρκική ΜΙΤ, τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Η βόμβα μεταφέρθηκε από την Τουρκία, από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Οι λεπτομέρειες ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος κατέληξε εν τέλει στην αγχόνη. Ο Μεντερές δήλωσε δημοσίως ότι τόσο η έκρηξη στο προξενείο της Θεσσαλονίκης όσο και το πογκρόμ ήταν προσχεδιασμένα από τον ίδιον και τα στελέχη του Κεμαλικού Κόμματος που είχε την εξουσία.

Οι πραγματικοί λόγοι του πογκρόμ ήταν οι εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και ο συστηματικός στραγγαλισμός όλων των μειονοτήτων στην Τουρκία, μέρος του ευρύτερου σχεδίου των Κεμαλιστών για Εκτουρκισμό και δημιουργία Εθνικού Κράτους.

Το εκπληκτικό όμως είναι ότι πρωτεργάτες και οραματιστές του πογκρόμ, όπως μας αποκαλύπτει η τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης , Dilek Güven, ήταν οι Εγγλέζοι.

Η Dilek Güven  σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα SABAH, μεταξύ άλλων λέει:  «Βρήκα ένα γράμμα, που περίπου ένα χρόνο πριν, το είχε γράψει ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, όπου ανέφερε: Οι Τούρκοι έχουν καλές σχέσεις με τους Έλληνες. Τι θα μπορούσε να συμβεί αν έσκαγε μια βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ;». [1]

Ανατρέχοντας μερικές δεκαετίες πίσω, άμοιροι ευθυνών, δεν ήταν οι Εγγλέζοι, ούτε και για την Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως αποδεικνύει έγγραφο, που πρόσφατα έχει δει το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία, οι Έγγλέζοι είχαν και εκεί τον δάκτυλό τους.

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα η κόρη του στρατηγού Kazım Karabekir, βασικού συνεργάτη του Κεμάλ. Το έγγραφο αποδεικνύει ότι με την εντολή των Βρετανών ο Ατατούρκ πήγε στην Σαμψούντα για να αρχίσει τον πόλεμο εναντίον των Ελλήνων και να διαπράξει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. [2]

Και τελειώνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι το 1956, πρώτος έκανε δήλωση για διχοτόμηση της Κύπρου ο Άγγλος Υπουργός Αποικιών, Λένοξ Μπόιντ. Στο τέλος της παρουσίασης των Συνταγματικών Προτάσεων Ράντκλιφ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, είπε:  «….., ο σκοπός της κυβερνήσεως της Αυτής Μεγαλειότητος θα είναι να εξασφαλίσει όπως η άσκηση της αυτοδιαθέσεως πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, να δοθεί η ευκαιρία, ένεκα των ιδιόμορφων συνθηκών της Κύπρου, να αποφασίσει μόνη της το μελλοντικό της καθεστώς. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος αναγνωρίζει ότι η άσκηση της αυτοδιαθέσεως σε ένα τέτοιο ανάμεικτο πληθυσμό θα πρέπει να συμπεριλάβει και τη διχοτόμηση μεταξύ των ενδεχομένων λύσεων.» [3]

Πενήντα χρόνια αργότερα, νομική υπόσταση στη συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση προσφέρει ο Λόρδος Ντ. Χάνεϊ, με την σοφιστεία της ΔΔΟ, όπως προδιαγράφεται στο ρατσιστικό, διχοτομικό Σχέδιο Ανάν. Είχε και την αυθάδεια να μας πει ότι, θα μας το φέρνει ξανά και ξανά μέχρι να το ψηφίσουμε.

Το τραγικό: οι κυβερνώντες την τελευταία δεκαετία, εναγωνίως προσπαθούν να εξιλεωθούν για τις επιλογές τους το 2004, φέρνοντάς μας το ξανά και ξανά σε τρισχειρότερη μορφή.

[1] zougla.gr, [2] nikosxeiladakis.gr, [3] Ν. Χριστοδουλίδη: Σχέδια Λύσης του Κυπριακού

*Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗΚΟ Πάφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.