Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια ή στα οδοφράγματα; Ο κίνδυνος να πέσουμε στην παγίδα του Ντενκτάς

FILE PHOTO. Το οδόφραγμα στη Ζώδια που άνοιξε το 2005/ Χρίστος Αβρααμίδης/ ΓΤΠ

Του Πέτρου Ασσιώτη

Μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, σε όλους της διόδους προς την κατεχόμενη γη μας στήθηκαν από την Εθνική Φρουρά οδοφράγματα και αμυντικά έργα στην προσπάθεια αποτροπής πιθανής τουρκικής προέλασης. Το μόνο οδόφραγμα που ήταν ευρέως γνωστό και «ανοικτό» ήταν αυτό του Λήδρα Πάλας. Εκεί εκτυλίχθηκαν σκηνές ελληνικής τραγωδίας, καθώς η κατοχική Τουρκία με την πολιτική της εθνοκάθαρσης εξεδίωκε βάναυσα τις χιλιάδες των Καρπασιτών που παρέμειναν σαν φρουροί της πατρώας γης. Λιγότερο γνωστό ήταν αυτό του Πέργαμου, παρά τη Βάση της Δεκέλειας, το οποίο χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι των Άγγλων. 

Στις 23 Απριλίου του 2003, ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης των εποίκων και Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, άνοιξε το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Στο άκουσμα της είδησης κόσμος άρχισε να συρρέει στην περιοχή του Λήδρα Πάλας. Όπως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας πιάστηκαν απροετοίμαστες από τουρκικές κινήσεις, έτσι και η τότε κυβέρνηση Παπαδοπούλου. Στο άκουσμα δε της «γνωμοδότησης» από τηλεοράσεως του πρώην γενικού εισαγγελέως Μαρκίδη, «πως πολίτες δεν αναγνωρίζουν κράτη», χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους με προορισμό τα κατεχόμενα. Πλείστοι νόμιζαν πως ήταν η απαρχή της επιστροφής στη γη που τους γέννησε.

Αφορμή για αυτό το άρθρο μας έδωσε η πρόσφατη είδηση ότι ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον Σώτο Ζακχαίο, της Τεχνικής Επιτροπής για Διάνοιξη Οδοφραγμάτων, μετέβησαν στη Δερύνεια. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση των έργων για διάνοιξη του Οδοφράγματος την 1ην Ιουλίου. Αυτό είχε συμφωνήσει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όλων των εποίκων και εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, στο λεγόμενο κοινωνικό δείπνο της 16ης Απριλίου. Η διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος είναι ζωτικής σημασίας για τους μεσοπρόθεσμους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, από το οδόφραγμα θα διακινούνται μεγάλοι αριθμοί τουριστών που θα διανέμουν ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία Πρωταρά – Αγίας Νάπας για επίσκεψη και βεβαίως χρήση της παραλίας της Αμμοχώστου, με τη χρυσή άμμο. Είναι φυσικό πως με την αύξηση της τουριστικής ζήτησης οι Τούρκοι έποικοι και Τουρκοκύπριοι, με την καθοδήγηση της Άγκυρας, θα ανοίξουν επιπρόσθετο μέρος της παραλίας της περίκλειστης πόλης. Αφού δεν επέστρεψαν ποτέ το Βαρώσι στα Ηνωμένα Έθνη όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα, αλλά ούτε καν σαν ΜΟΕ, θα το επιστρέψουν σε συνομιλίες τώρα που θα εισρέει ζεστό χρήμα; Ή θα το εποικίσουν λόγω της τουριστικής ζήτησης; Θα σκοτώσουν οι Τούρκοι τη νεοαποκτηθείσα κότα που θα τους γεννά χρυσά αυγά;

Πιστεύουμε πως ήταν μέγα λάθος τότε να πέσουμε στην παγίδα του Ντενκτάς και να συναινέσουμε στο άνοιγμα οδοφραγμάτων από δικής μας πλευράς. Η σπουδή δε των τελευταίων δύο Προέδρων, όποτε το ζητά ο κατοχικός ηγέτης να ανοίγουν νέα οδοφράγματα, σαν αυτό της Δερύνειας, είναι μέγα σφάλμα. Πιθανό να επηρεάσει και τη λύση του κατοχικού ζητήματος, για τους λόγους που αναφέρουμε πιο πάνω, καθότι στο τέλος να μην υπάρχει έδαφος προς επιστροφή. Έτσι από την τουρκική λύση της Διζωνικής θα προχωρήσουμε στην ανακοινωθείσα πρόσφατα από Τσαβούσογλου, την τουρκική λύση δύο κρατών;

Γενιές ολόκληρες μεγαλώσαμε με φάρο το «Τα Σύνορά μας Είναι στην Κερύνεια», που ήταν γραμμένο σε τοίχους αλλά και στις καρδιές μας. Λέξεις που περιέχουν το πραγματικό νόημα της σωστής λύσης, αυτής της απελευθέρωσης και απαλλαγής της ευρωπαϊκής μας χώρας από την παράνομη τουρκική κατοχή και τα παράγωγα της. Στα διανοιχθέντα οδοφράγματα πρέπει να δείξεις την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου για να σε καταχωρήσει ο Τούρκος στον υπολογιστή του ψευδοκράτους. Διαφορετικά δεν παίρνεις «βίζα» για να πας να δεις το κατεχόμενο χωριό ή πόλη σου. Στην ουσία είναι όπως να μεταβαίνεις σε «άλλη χώρα». Η πολιτική μας ηγεσία, τελικά απεμπόλησε το «Τα Σύνορα μας Είναι στην Κερύνεια», και το αντικατέστησε με το «Τα Σύνορά μας με το Κατοχικό Καθεστώς και την Τουρκία Είναι στα Οδοφράγματα».

*Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *