Τα τέσσερα θέματα της προεκλογικής περιόδου και της επόμενης ημέρας

Από την παράδοση των καλπών στους υπευθύνους των εκλογικών κέντρων για τις ευρωεκλογές της Κυριακής , Λευκωσία 24 Μαΐου 2019. Φωτογραφία Philenews

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Σήμερα ο κυπριακός λαός,Ε/κ και Τ/κ, έχουν την επιλογή να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.  Να επιλέξουν με την ψήφο τους αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μαζί με τους γηγενείς  κυπρίους έχουν το δικαίωμα αυτό και μερικές χιλιάδες κοινοτικοί κάτοικοι Κύπρου.

  • Η δυνατότητα συμμετοχής των Τ/κ και των κοινοτικών, ειδικά των Τ/κ , συνιστά το πρώτο μεγάλο θέμα και την κυρίαρχη ιδιαιτερότητα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας. Και ο λόγος είναι ότι για πρώτη φορά, εικάζεται ότι θα υπάρξει αυξημένη, έως πολύ αυξημένη συμμετοχή τ/κ στην εκλογική διαδικασία.

Γεγονός το οποίο αναμένεται, αν και εφόσον επισυμβεί, να επηρεάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών.  Τόσον αναφορικά με τα ποσοστά των κομμάτων όσον και τις επιλογές προσώπων.  Αυτό το ενδεχόμενο δημιούργησε ακραία ένταση τόσον μεταξύ των κομμάτων, όσον και των πολιτών.  Ανέδειξε μάλιστα και ζητήματα τα οποία αγγίζουν την ίδια την ουσία του κυπριακού, τα οποία όμως δεν είναι της παρούσης.  Είναι της επόμενης μέρας.  Απλώς για σκοπούς καταγραφής και σύγκρισης  παραθέτω την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 2019

ΣΥΝΟΛΑ ΕΚΛΟΓΕΩΝ

Ο Γενικός ΄Έφορος Εκλογών επιθυμεί να ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές, ανέρχεται στους 641.181.  Η ανάλυση των εκλογέων κατά κατηγορία και επαρχία έχει ως ακολούθως:

ΕΠΑΡΧΙΑ                   Ε/Κ                   Τ/Κ               ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ                ΣΥΝΟΛΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ             214,510               114                3.025                         217.649

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ      31.948                   5                    699                           32.652

ΛΑΡΝΑΚΑ                 93.585              156               1.358                            95.099

ΛΕΜΕΣΟΣ               152.773              234               1.489                          154.496

ΠΑΦΟΣ                    50.127               173               3.988                             54,288

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ               6.068                  67                  —                                    6.135

ΕΙΔ.ΕΚΛ.ΚΕΝΤ Τ/Κ         —             80.862                  —                                 80.862

ΣΥΝΟΛΑ                  549.011         81.611              10.559                         641.181

Σημειώνεται ότι στον συνολικό αριθμό των Ε/Κ εκλογέων περιλαμβάνονται και οι 269 εγκλωβισμένοι εκλογείς

Γραφείο Γενικού Εφόρου Εκλογών

15 Μαΐου, 2019

Η ενδεχόμενη αυξημένη συμμετοχή τ/κ έχει προκαλέσει μια ιδιαίτερης οξύτητας αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, άλλων οργανωμένων συνόλων και απλών πολιτών, στην  αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας.  Και για λόγους ουσίας που αφορούν αυτές καθαυτές τις σχέσεις   Ε/κ και Τ/κ  και την ουσία του κυπριακού, αλλά και για ένα άλλο λόγο.  Για τον λόγο ότι αναμένεται η πλειοψηφία τους να κατευθυνθεί προς συγκεκριμένη πολιτική δύναμη και πρόσωπα.  Αν αυτές οι ψήφοι αναμενόταν να κατευθυνθούν προς διάφορους και διαφορετικούς εκλογικούς συνδυασμούς θα ήταν άραγε ίδιες οι αντιδράσεις;  Ερώτημα.

  • Η συμμετοχή των Τ/κ και το εύρος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν το μόνο θέμα που προκάλεσε σοβαρότατη ένταση στην προεκλογική περίοδο της σημερινής εκλογικής μάχης. Η  πρωτοφανής υπόθεση του πρώτου στην ιστορία μας κατά συρροή δολοφόνου και οι ευθύνες που αναδείχθηκαν απ΄ αφορμή το τραγικό γεγονός, επέφεραν επίσης ένταση και οξύτητα στην προεκλογική εκστρατεία των τρεχουσών ευρωεκλογών.

Ιδιαίτερη ένταση και σκληρότητα και μάλιστα με χρονική διάρκεια επέφερε και η μνημειώδους σημασίας  κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Γεγονός τις συνέπειες του οποίου θα υφιστάμεθα ως οικονομία, κοινωνία και πολίτες για πολλά χρόνια.  Αυτό το καταστροφικό συμβάν, το δεύτερο μεγάλο θέμα αποτέλεσε την κορωνίδα των αντιπαραθέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και εφ΄ όλης της ύλης και μεταξύ όλων των θεσμών και όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.  Θέμα που θα έχει συνέχεια και από αύριο.  Όπως θα έχει συνέχεια φυσικά και το θέμα των τ/κ και της συμμετοχής τους στην σημερινή εκλογική διαδικασία.

Το τρίτο μεγάλο θέμα και αιτία μεγάλης αντιπαράθεσης, όπως άλλωστε είναι πάντα, υπήρξε το κυπριακό.  Η περί το κυπριακό σύγκρουση είχε δύο άξονες.  Ο ένας ήταν και είναι η δυνατότητα επανέναρξης και συνέχισης των συνομιλιών και όσα προκύπτουν  μέσα  απ΄ αυτήν την ανάγκη.  Επι της ουσίας και επι των χειρισμών.  Ο άλλος η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η στάση της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και των κομμάτων από τη μια αλλά και του διεθνούς παράγοντα από την άλλη.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν λέμε διεθνή παράγοντα πέραν από την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση τον ΟΗΕ και ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα πέντε μόνιμα μέλη του ξεχωριστά,  εννοούμε και την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτριες δυνάμεις και τους ενεργειακούς εταίρους μας φυσικά.

  • Κυρίαρχο στοιχείο αυτής της εξέλιξης στο εσωτερικό της Κύπρου υπήρξε η αδυναμία ενιαίου λόγου και δράσης προς αντιμετώπιση της νέας εισβολής και πειρατείας. Από πλευράς του διεθνούς παράγοντα είχαμε διαφορετικές τοποθετήσεις και διαβαθμίσεις λόγου, έντασης και ουσίας, με πιο επικίνδυνες για μας αυτές οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της.

Αυτά κατά τη γνώμη μου υπήρξαν τα τρία από τα τέσσερα  κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών.  Θέματα τα οποία θα συνεχίσουν να απασχολούν και από αύριο και για αρκετό χρονικό διάστημα με ένταση και οξύτητα.  Μια ένταση και οξύτητα η οποία προκλήθηκε και από αντικειμενικά γεγονότα αλλά και από υποκειμενικές έγνοιες.  Και όταν λέω υποκειμενικές εννοώ, έγνοιες που αφορούν τα σύνολα που μετέχουν άμεσα στις εκλογές, ως εκλογικοί συνδυασμοί αλλά και τα άτομα που εκτίθενται ως υποψήφιοι.  Υπάρχει επίσης και η ειδική έμμεση μεν αλλά σοβαρή έγνοια για το αποτέλεσμα και από  πλευράς κυβέρνησης.

Η έγνοια των κομμάτων και της κυβέρνησης επιτείνεται λογικά και από παράγοντες που επηρεάζουν  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι π.χ.  η αποχή και το μέγεθος της και ποιόν ή ποιους χώρους θα πλήξει κατά κύριο λόγο.  Στοιχείο που επίσης δημιουργεί ένταση και άγχος σε όλους είναι η δυσκολία πρόγνωσης αλλά και εκτίμησης των αποτελεσμάτων εξ΄ αιτίας του ύψους της αποχής αλλά και του απίστευτα υψηλού ποσοστού πολιτών που αρνούνται να λάβουν μέρος στις δημοσκοπήσεις.

  • Επιπρόσθετη πίεση δημιουργεί και το αυξανόμενο μέγεθος της «κρυφής» ψήφου από εκλογή σε εκλογή.  Στην παρούσα εκλογή σ΄ αυτή την κατηγορία δημοσκοπικά εντάσσονται και οι Τ/κ ψηφοφόροι.  «Κρυφή»  ψήφο διεκδικεί και η νεοσύστατη ΔΗ.ΠΑ  και το γνωστό Ε Λ Α Μ,  του οποίου η πιθανότητα να εκλέξει ευρωβουλευτή υπήρξε το τέταρτο μεγάλο θέμα των εκλογών.  Το μόνο θέμα το οποίο προκάλεσε την ενιαία στάση και λόγο των άλλων  κομμάτων.

Κλείνοντας αυτήν την αναφορά να αναφερθώ σ΄ αυτό που στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας επισημάναμε ως σχετική βεβαιότητα και τώρα με το κλείσιμο της επιβεβαιώθηκε απολύτως.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2019 πέρασε χωρίς Ευρώπη και ευρωπαϊκά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *