Τα θέλει όλα εδώ και τώρα η Άγκυρα: Ο προσβλητικός Τσαβούσογλου σε ευρωπαϊκό γήπεδο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η σύγκρουση Άγκυρας και Λευκωσίας σε ευρωπαϊκό γήπεδο αποτελεί προπομπός του τι θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο τόσο στο Κυπριακό όσο πρωτίστως στα ενεργειακά. Το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας και Ε.Ε.. που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε τις τουρκικές προθέσεις. Είναι δε σαφές πως ανεξαρτήτως εάν οι τουρκικές θέσεις γίνονται αποδεκτές ή όχι, είναι κατατεθειμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούνται επίσημο έγγραφο της υποψήφιας για ένταξης χώρας.

  • Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε προηγούμενα Συμβούλια Σύνδεσης η Τουρκία επίσημα και σε έγγραφο που κατέθεσε χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα» ενώ είχε παρουσιάσει και τις διεκδικήσεις της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Συνεπώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προωθεί θέσεις της στα πλαίσια του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Ε.Ε. Είναι, ωστόσο, σαφές πως οι παράνομες διεκδικήσεις αναβαθμίζονται και προωθούνται.

Η επιμονή της Τουρκίας συνδυάζεται και με τις μεθοδεύσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Στο έγγραφο που κατέθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Συμβούλιο Σύνδεσης και το οποίο αποκάλυψε χθες στον Φιλελεύθερο ο συνάδελφος Παύλος Ξανθούλης, παρουσιάζονται όλες οι επεκτατικές διεκδικήσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

  • Πρώτο, σε σχέση με τα ενεργειακά η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω και ότι διεκδικεί σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα οικόπεδα( 6 και 7) ότι εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι το οικόπεδο 3 ανήκει στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ»!

Παράλληλα,  προειδοποιεί  τις εταιρίες και εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις», θέτοντας ουσιαστικά εκτός τη Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Δεύτερο, σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρεται σε «νέες ιδέες και διαφορετικά μοντέλα». Αυτό σαφώς και παραπέμπει σε μοντέλα συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, με βάση το οποίο θα διασφαλίζει η Τουρκία τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Σε αυτό το παζλ των εξελίξεων η Λευκωσία κατάφερε και εξασφάλισε ισχυρό λεκτικό για τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: «Η Ε.Ε καλεί τη Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ε.Ε θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Κύπρο».

Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει αυτόματα  και θα απαιτηθεί απόφαση Συνόδου Κορυφή. Το εγχείρημα αυτό είναι πολύ δύσκολο καθώς στην Ε.Ε. υπάρχουν χώρες, που φλερτάρουν με την Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν.

Η πρόδηλο ότι η μάχη σε διάφορα επίπεδα με την Τουρκία όσο θα συνεχίζεται, θα κλιμακώνεται και θα έχει περισσότερη ένταση. Η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα έχουν ισχυρά εργαλεία στα χέρια τους. Είναι η Ε.Ε., αλλά και οι τριμερείς συνεργασίες, η εμπλοκή ισχυρών κρατών- μέσω εταιρειών- στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτά βλέπει η Άγκυρα και κλιμακώνει τις προκλήσεις. Τα θέλουν όλα οι Τούρκοι και δεν κάνουν πίσω. Εκτός κι εάν αισθανθούν πως αυτή η συμπεριφορά τους έχει κόστος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *