Τα τραγικά γεγονότα του 1963: Στόχος της Τουρκίας η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επιβολή διχοτόμησης και κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Toυ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΥ*

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τις τραγικές εκείνες ημέρες του Δεκεμβρίου του 1963 όταν οι Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές, ενθαρρυνόμενοι και υποστηριζόμενοι από τους στρατοκράτες της Άγκυρας επεχείρησαν με την ανταρσία και τις επιθέσεις τους κατά των νομίμων δυνάμεων να διαλύσουν τη νεοσύστατη τότε Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Στόχος και σκοπός των ενεργειών τους η υλοποίηση του καλά μελετημένου σχεδίου δράσης για διάλυση αρχικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επιβολή της διχοτόμησης και την κατάληψη στη συνέχεια ολόκληρης της Κύπρου.

Ο στόχος αυτός των Τούρκων εξακολουθεί να υφίσταται και γι’ αυτό καλούμαστε όλοι ενωμένοι να ενεργήσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να καταστήσουμε τους στόχους των Τούρκων ανέφικτους και να ανατρέψουμε τα ευρύτερα σχεδία των Τούρκων στην περιοχή.

Οι πράξεις και ενέργειες των Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών του 1963 προδιέγραψαν με λίγα λόγια το μέλλον της Κύπρου και όλα αυτά μετά από τα επανειλημμένα, διαχρονικά λάθη και παραλείψεις της Ηγεσίας μας, όπως τα βιώνουμε σήμερα και ιδιαίτερα μετά την Τούρκικη εισβολή και κατοχή του 36% του Κυπριακού εδάφους το 1974.

Οι Τούρκοι καλά προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι στρατιωτικά από την Άγκυρα εξεγέρθηκαν την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 1963 από τον Τράχωνα με επιθέσεις και απαγωγές Ελληνοκυπρίων που διέμεναν στην περιοχή Φιλαδέλφεια του Τράχωνα, με απώτερο σκοπό την κατάληψή του που θα τους διευκόλυνε στα σχέδια τους για  δημιουργία τουΤούρκικου θύλακα Λευκωσίας-Κερύνειας.

Στη μάχη που ακολούθησε τη νύκτα της ίδιας ημέρας μεταξύ Τούρκων εξτρεμιστών και δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Ασπάβα στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας έπεσαν οι πρώτοι νεκροί και τραυματίστηκαν σοβαρά και οι πρώτοι τρεις Τραχωνίτες.

Οι Τούρκοι και πάλι από δικές μας λανθασμένες εκτιμήσεις πέτυχαν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου Λευκωσίας -Κερύνειας στρέφοντας την προσοχή τους προς τον Τράχωνα και τη Νεάπολη, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή έλεγχαν και την Ομορφίτα.

Ως συνέπεια της  νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε, ο Τράχωνας παρέμεινε για 10 μέρες αποκλεισμένος και απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις επιθέσεις των Τούρκων που τον είχαν περικυκλωμένο.

  • Οι υπερασπιστές του Τράχωνα που αποτελούνταν από εθελοντές και από μια διμοιρία μάχιμων δυνάμεων της Αστυνομίας απέτρεψαν την κατάληψη του Τράχωνα με τον λίγο οπλισμό που διέθεταν.

Κύριο χαρακτηριστικό των 10 ημερών εγκλωβισμού των Τραχωνιτών ήταν η ημέρα των Χριστουγέννων. Περιβάλλον βουβό, ενώ οι καμπάνες ανάγγελλαν το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου οι Τραχωνίτες  έπαιρναν δύναμη και αντιστέκονταν.

Ο Τράχωνας τελικά ενώνεται και πάλι με τον υπόλοιπο κόσμο με την απελευθέρωση της Ομορφίτας, αλλάσυρρικνωμένος αφού οι περιοχές του που βρίσκονταν πέραν του Πεδιαίου ποταμού καταλήφθηκαν από την πρώτη ημέρα της εξέγερσης των Τούρκων.

Στη συνέχεια, με την επιτευχθείσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την έλευση των αγγλικών στρατευμάτων για επίβλεψη εφαρμογής της συμφωνίας, δημιούργησαν την περιβόητη Πράσινη Γραμμή που παραχώρησαν ουσιαστικά τις καταληφθείσες περιοχές του Τράχωνα υπό τον οριστικό έλεγχο των Τούρκων.

Κατά τα γεγονότα του 1963 οι Τούρκοι προέβησαν σε σφαγές και εκτελέσεις πολλών Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και οκτώ Τραχωνιτών, ο ένας από τους οποίους εξακολουθεί να αγνοείται.

Τέτοιες μέρες εμείς οι Τραχωνίτες που βιώσαμε τα τραγικά αυτά γεγονότα φέρνουμε στις μνήμες μας τα όσα υποφέραμε εμείς και οι οικογένειές μας και στο πώς παραμείναμε τότε στον Τράχωνα με όλα τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι τη βάρβαρη Τούρκικη εισβολή και κατάληψη του Τράχωνα, τον οποίο εγκαταλείψαμε στις 22 Ιουλίου 1974 και βιώνουμε σήμερα την προσφυγιά στην ίδια μας την Πατρίδα.

Προσδοκούμε ότι θα έχουμε σύντομα τέτοιες εξελίξεις που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και επιστροφή στα χωριά, τις περιουσίες και τις εκκλησίες μας, τις οποίες να λειτουργούμε ελεύθεροι και χωρίς  οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

*Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Τράχωνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *