Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της εξωτερικής πολιτικής

Το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Οι διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να προσέξουν γιατί σύντομα, αν δεν εφαρμόζεται ήδη, θα ανταγωνίζονται με ένα νέο είδος μηχανής ή ρομπότ που θα έχει τη δυνατότητα να φέρει τα πάνω κάτω στη διεθνή πολιτική. Η διπλωματία ομοιάζει με στρατηγικό παίγνιο. Μια χώρα κάνει μία κίνηση, οι άλλες αντιδρούν. Όλες επιδιώκουν τη νίκη.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλη ικανότητα στα παιγνίδια στρατηγικής. Αναλύει τα προηγούμενα παιγνίδια και στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα τα δεδομένα, μαθαίνει από τις ήττες της και συνεχώς πειραματίζεται μέχρις ότου να επινοήσει τη στρατηγική της νίκης.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επανειλημμένως νικήσει παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι και στο Go, καθώς και στο Texas Hold’em, ένα παιγνίδι τύχης με άπειρες στρατηγικές, τακτικές και διαφοροποιήσεις όπου στον παίκτη δεν είναι προσιτές όλες οι σχετικές πληροφορίες –μια συνήθης κατάσταση στη διπλωματία.

Η χρήση τεχνικής νοημοσύνης στη διπλωματία είναι υπό ανάπτυξη στην Κίνα, σύμφωνα με μελετητές που ασχολούνται με το αντικείμενο. Ήδη, μηχανή που έχει κατασκευαστεί από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η εφημερίδα South China Morning Post έχει επιβεβαιώσει ότι όντως υπάρχει σχέδιο για χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη διπλωματία. Η τεχνητή νοημοσύνη λόγω κυρίως του τεράστιου όγκου των δεδομένων, επηρεάζει καταλυτικά τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται και λειτουργούν. Είναι δεδομένο ότι η χρήση των ρομπότ αυξάνεται καθημερινά. Οι υπηρεσίες προσαρμόζονται στην τάση αυτή και εξερευνούν τη χρήση της αναδυόμενης τεχνολογίας για την αύξηση και καλυτέρευση του αποτελέσματος.

Η φιλοδοξία της Κίνας να καταστεί παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη αυξάνει σοβαρά την πίεση στους διπλωμάτες της. Ο Δρόμος του Μεταξιού σχετίζεται με σχεδόν 70 χώρες που καλύπτουν 65% του πληθυσμού της Γης. Η άνευ προηγουμένου στρατηγική της αέναης ανάπτυξης χρειάζεται σχεδόν 900 δισ. δολάρια επενδύσεις ετησίως για κατασκευές υποδομών, μερικές σε περιοχές με υψηλούς πολιτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς κινδύνους.

  • Οι διαμορφωτές της πολιτικής πρεσβεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη ως δημιουργός πολιτικής είναι στρατηγική απόφαση για ένα σύστημα υποβοηθητικό, με τους ειδικούς να διατείνονται ότι οι άνθρωποι θα λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη μελετά τη στρατηγική της διεθνούς πολιτικής με την άντληση τεράστιας ποσότητος δεδομένων, που περιέχουν πληροφορίες από κουτσομπολιά των κόκτεϊλ πάρτι μέχρι φωτογραφίες από κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Όταν χρειάζεται να ληφθεί μια άμεση, ακριβής απόφαση για να επιτευχθεί ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα σε μια σύνθετη κατάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη δύναται να παρουσιάσει σε δευτερόλεπτα μία σειρά επιλογών με συστάσεις για την καλύτερη ακολουθητέα κίνηση, μερικές φορές εντός δευτερολέπτων. Τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται από ομάδες ερευνητών. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν επιστημονικές και τεχνολογικές δυναμικές για να διαβάσουν και να αναλύσουν δεδομένα τόσο γρήγορα που είναι αδύνατον να τα συναγωνιστεί ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεφύγουν από την επίδραση των ορμονών ή της γλυκόζης.

Η τεχνητή νοημοσύνη όμως δεν επηρεάζεται από πάθη, τιμή, φόβο ή από άλλους υποκειμενικούς παράγοντες. Η τεχνητή νοημοσύνη ούτε καν θα λάβει υπ’ όψιν ηθικά διλήμματα αν συγκρούονται με στρατηγικούς στόχους. Πιστεύεται ότι και άλλα κράτη, εκτός της Κίνας, διεξάγουν παρόμοιες έρευνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική, παρ’ όλο που λεπτομέρειες δεν υπάρχουν δημοσίως. Ένα από αυτά είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τα δικά της προβλήματα. Έχει ανάγκη τεράστιου όγκου δεδομένων, μερικά των οποίων δεν είναι άμεσα διαθέσιμα σε μερικές χώρες ή περιοχές. Χρειάζεται επίσης μία καθαρή κατάληξη, κάτι που απουσιάζει όταν αρχίζει μια διπλωματική αλληλεπίδραση. Αν το ένα μέρος ενός στρατηγικού παιγνιδιού διαθέτει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, και το άλλο όχι, τότε το στρατηγικό παιγνίδι είναι σχεδόν μονόδρομος. Οι παίκτες που δεν συνεπικουρούνται από τεχνητή νοημοσύνη είναι σε απόλυτη μειονεκτική θέση σε πολλά σημεία όπως στον υπολογισμό του κινδύνου, την επιλογή στρατηγικής, τη λήψη αποφάσεως και την αποδοτικότητα εκτέλεσης καθώς και την αξιοπιστία λήψεως αποφάσεων. Ολόκληρο το στρατηγικό κατασκεύασμα θα είναι εκτός ισορροπίας.

  • Είναι αποδεκτό ότι όπου απουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη οι διπλωμάτες θα έχουν μεγάλη δυσκολία να επικρατήσουν σε ένα παιγνίδι στρατηγικής με αντίπαλο βοηθούμενο από τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη σκέφτεται βαθιά, αναλύει συγχρόνως πολλά σενάρια και αποφαίνεται ποια είναι η καλύτερη στρατηγική σε χρόνο μηδέν.

Δεξαμενές επιστημονικών δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη συνδέονται στενά αλλά και διαφέρουν. Οι δεξαμενές αναλύουν σύνθετα πολλαπλά δεδομένα για να βοηθήσουν στην κατανόηση και χρησιμοποιούνται από πολλές κυβερνήσεις ανά την υφήλιο. Τα αποτελέσματά τους είναι ένας κατάλογος υπέρ και κατά για να επιλέξει ο αναλυτής. Δεν αποφασίζει το σύστημα. Σε αντίθεση, η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά ένα βήμα πάρα πέρα. Δρα πάνω στο αποτέλεσμα.

  • Δικηγόρος, Αθήνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *