Τέλειωσαν οι κλεψιές, άρχισαν οι κατεδαφίσεις

Αυθαίρετη και παράνομη χαρακτηρίζει ο Δήμος Λευκωσίας την απόφαση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου να προχωρήσει σε κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στον χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού στην Παλιά Λευκωσία, Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Της ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τη μια, εμφανίζεται ως μετανοημένος κλέφτης που ζητά συγχώρεση. Την άλλη, χωρίς αιδώ, χωρίς καμία συναίσθηση των πράξεων του, κλέβει τον πολιτισμό ενός λαού κατεδαφίζοντας μέρος της πόλης και της ιστορίας. Και την επομένη (μπορούμε να το προβλέψουμε) θα προσφύγει στο ψέμα. Θα επικαλεστεί τα καιρικά φαινόμενα και θα πει πως οι οικοδομές ήταν επικίνδυνες. Αυτός είναι ο πνευματικός ηγέτης του τόπου. Ο οποίος εδώ και χρόνια δήλωσε πως του προκαλούσε ντροπή ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη, όπως φυσικά και τα ταπεινά σπίτια της περιοχής. Για αυτό, μαζί με τον νέο καθεδρικό που θέλησε να κτίσει μέσα στον ιστορικό πυρήνα της πόλης, θέλει να κάνει και τον ανάλογο περίβολο, στα μέτρα της αισθητικής και της ηθικής του.

Με ποιο δικαίωμα μπορεί ο οποιοσδήποτε να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της πόλης; Με ποιο δικαίωμα μπορεί να αγνοεί νομοθεσίες και κανονισμούς και να επεμβαίνει βίαια στον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης; Θα γίνει κι αυτό ανεκτό; Θα περάσει κι αυτό χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να κληθεί να λογοδοτήσει; Δεν είναι η πρώτη φορά που κατεδαφίζει διατηρητέα οικοδομή. Σπίτια, μάλιστα, που δωρητές άφησαν στην Εκκλησία για να τα αξιοποιεί για το δημόσιο καλό.

Αν ένας κοινός θνητός έκανε το ίδιο, θα αντιμετώπιζε τη Δικαιοσύνη και θα καλείτο να επαναφέρει τα σπίτια κτίζοντας τα ξανά ίδια κι απαράλλακτα. Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να κατεδαφίζει διατηρητέα χωρίς να υπόκειται τις συνέπειες του νόμου; Μπορεί να στέλνει τις μπουλντόζες όπου επιθυμεί –σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικές γειτονιές– για να κάνει χώρο για τα ξενοδοχεία και τους ναούς του;  Μπορεί να αλλοιώνει το φυσικό και το ιστορικό περιβάλλον του τόπου γιατί απλά έτσι γουστάρει;

Αυτό που διαπράχθηκε χθες στην εντός των τειχών Λευκωσία αποτελεί έγκλημα. Πριν δύο χρόνια κατεδάφισε άλλη διατηρητέα οικοδομή, δωρεά μάλιστα της Ευγενίας Θεοδότου. Στη θέση της παραμένει μια ανοικτή πληγή, χωρίς ποτέ κανένας να ζητήσει ευθύνες. Δήμος Λευκωσίας, Πολεοδομία, Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι συνυπεύθυνοι αν αφήσουν κι αυτή την καταστροφή να περάσει έτσι.

Τι άλλο πρέπει να κάνει κάποιος που φορεί ράσα για να πάει φυλακή;  Κατηγορήθηκε ότι έκλεψε άμμο για να κάνει γήπεδα γκολφ, ότι έκανε τον μεσάζοντα για βρόμικες αγοραπωλησίες δεχόμενος μίζες, ότι πήρε με το έτσι θέλω τα λεφτά της Παναγίας του Τράχωνα, ότι διαχειρίζεται την περιουσία της Εκκλησίας λες και είναι επιχείρηση του πουλώντας σε τιμή ευκαιρίας οικόπεδα στην Πρώτη Κυρία… Όλα τα ανεχτήκαμε. Πονά όμως η ψυχή να βλέπεις τις φωτογραφίες με τις μπουλντόζες να εξαφανίζουν τα σημάδια εκατοντάδων χρόνων ιστορίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *