Τελεσίγραφα Ερντογάν με… δόντια: Οι κινήσεις της κατοχικής δύναμης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχουν εξαγγελθεί, μένει η υλοποίηση

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ερντογάν στέλνει συνεχώς τελεσίγραφα σε Αθήνα και Λευκωσία με προειδοποιητικές βολές, που στοχεύουν να πυροδοτήσουν το ήδη «εύφλεκτο κλίμα». Για πρώτη φορά στην ελληνική πρωτεύουσα, ακόμη και εκείνοι που συνήθως υποβάθμιζαν τις τουρκικές κινήσεις και μεθοδεύσεις, θεωρούν πως δεν αποκλείεται να σημειωθεί «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ή μια νέα ενέργεια επιβολής νέων τετελεσμένων στην Κύπρο, εντός του καλοκαιριού. Τούτο, βεβαίως, θα εξαρτηθεί και από τις αποτρεπτικές κινήσεις, που θα υπάρξουν από ελληνικής πλευράς.

Είναι σαφές πως πλέον ο Ερντογάν καθόρισε το πλαίσιο των κινήσεων και τώρα μένει το μέχρι πού θέλει και μέχρι πού μπορεί να φθάσει. Από τη Σμύρνη και απευθυνόμενος πρωτίστως στην Ελλάδα είπε πως «δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο και όταν λέει κάτι το εννοεί». Με αυτή την προειδοποίηση θέλησε να κάνει ένα άλλο βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης των απειλών του, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά. Θέλησε να πείσει πως δεν μπλοφάρει.

Είναι σαφές, πλέον, από τα όσα παρακολουθούμε τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο και παρασκηνιακά, πως οι προθέσεις της κατοχικής Τουρκίας είναι πλέον ξεκάθαρες. Έχει διαμορφώσει τα επόμενα βήματα και προχωρά.

Πρώτο, έκλεισε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα. Τερμάτισε τις επαφές σε διάφορα επίπεδα ενώ ο Ερντογάν είπε πως δεν θα ξαναμιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό! Η έλλειψη επικοινωνίας περιπλέκει την κατάσταση ενώ είναι προφανές πως ακόμη και σε περίπτωση «ατυχήματος», δεν θα υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης. Το τηλέφωνο θα είναι… σπασμένο.

Δεύτερον, από τη διαχρονική αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, πλέον αμφισβητεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στο έδαφος. Αμφισβητεί πως είναι ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται και η προτροπή του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να προχωρήσει και να καταλάβει νησιά, λέγοντας του ότι θα τον στηρίξει.

Τρίτον, συντηρεί και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Αναφέρεται πλέον στην «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας σε Θράκη, Κω και Ρόδο». Αναζητεί αφορμή για να παρέμβει. Όπως το έπραξε και στην Κύπρο το 1974, αλλά και πρόσφατα η Ρωσία στην Ουκρανία.

Σε σχέση με την Κύπρο, παρόλο που η Άγκυρα αντιμετωπίζει τον ελληνισμό ενιαία, ο Ερντογάν εξήγγειλε μια κίνηση και επανέλαβε μια πολιτική. Αμφότερα τα περιέγραψε μετά την άσκηση στη Σμύρνη

Πρώτο, θα συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται πως τον Ιούλιο θα σταλεί το νέο γεωτρύπανο, που πρόσφατα αποκτήθηκε από την κατοχική δύναμη, για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εργασίες θα γίνονται παράλληλα με εκείνες των αδειοδοτημένων από την Κυπριακή Δημοκρατία εταιρειών.

Δεύτερο, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επιμένει σε λύση δύο κρατών, επειδή «δεν του αφήνει άλλη επιλογή η ελληνοκυπριακή πλευρά». Αυτή η γραμμή προτάσσεται για να μην προχωρήσει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια.

  • Είναι σαφές πως ο Ερντογάν, με όραμα τη νέο-οθωμανική Τουρκία κινείται στη θεωρία του «ζωτικού χώρου», των επεκτατικών πολέμων. Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων παραπέμπει στους Ναζί, στον Χίτλερ («Lebensraum»). Μια θεωρία, την οποία επικαιροποιήθηκε από τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Ερντογάν, τον οποίο εκπαραθύρωσε, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Άγκυρα επιμένει πως «ασφυκτιά» και πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν περισσότερο χώρο από ό,τι αναλογεί σε αυτές.

Ο Ερντογάν είπε τι θα κάνει. Συνήθως αυτά που λέγει τα πράττει. Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν από Αθήνα και Λευκωσία μηχανισμοί και πολιτικές αποτροπής. Είναι, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, ο μόνος τρόπος για να μην υλοποιήσει τις απειλές του ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης. Εάν η Τουρκία αντιληφθεί πως αντιμετωπίζονται οι κινήσεις της με φόβο, τότε θα προχωρήσει. Εάν αντιληφθεί πως υπάρχει αποφασιστικότητα αντιμετώπισης τους, τότε προφανώς και δεν θα προχωρήσει. Πέραν των στρατηγικών σχεδιασμών, ο Τούρκος Πρόεδρος θέτει στην εξίσωση και τις εκλογές του 2023. Ένα επεισόδιο, που θα του προκαλέσει κόστος, δεν θα τον εξυπηρετήσει. Εκτός κι εάν απειλώντας την Ελλάδα, κινηθεί προς τον αδύνατο κρίκο, την Κύπρο. Και στην Κύπρο αυτό που μπορεί να κάνει είναι τετελεσμένα σε έδαφος και θάλασσα. Είναι δε προφανές πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και μια κίνηση προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

«Η πρότασή μας παραμένει ανοικτή…»

Η Λευκωσία ενώ αναφέρει πως η τουρκική πλευρά απέρριψε ακαριαία τα ΜΟΕ και τα αποδόμησε, την ίδια ώρα σπεύδει να επισημάνει πως «η πρόταση μας παραμένει ανοικτή». Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, προς το διπλωματικό προσωπικό (Κεντρική Υπηρεσία και στις Διπλωματικές Αποστολές), ημερομηνίας 6 Ιουνίου 2022, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας αναγνωρίζει πως στην Αμμόχωστο το κατοχικό καθεστώς  «ενεργεί προς την κατεύθυνση επιβολής και εμπέδωσης νέων τετελεσμένων, η αναστροφή των οποίων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη με την πάροδο του χρόνου».

Ο ΥΠΕΞ αναφέρεται στην απόρριψη της πρότασης της Λευκωσίας για ΜΟΕ από την τουρκική πλευρά. Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στις 20 Μαΐου, αναφέρει πως «δυστυχώς, οι ειλικρινείς προσπάθειες και καλή τη πίστη προτάσεις του ΠτΔ προσέκρουσαν ακαριαία και δίχως συζήτηση απόρριψη τους από πλευράς ΤΚ, οι οποίοι με δημόσιες τοποθετήσεις αποδόμησαν το περιεχόμενο της επιστολής, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι επεξεργάζονται νέες προτάσεις συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών(sic)».

Στο ενημερωτικό σημείωμα, ο Γιαννάκης Κασουλίδης αναφέρει πως η απόρριψη των ΜΟΕ συνοδεύτηκε και με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα, ο κ. Κασουλίδης τονίζει πως «παρά την έντονη απογοήτευση μας για την απόρριψη των ΜΟΕ από πλευράς ΤΚ, η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για δημιουργία κινητικότητας και προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο θα πρέπει να καταστεί σαφές προς τους άμεσους συνομιλητές μας. Η ειλικρίνεια των προθέσεών μας ήταν και παραμένει αμετάβλητη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών ή άλλων κακόβουλων συμπερασμάτων ή/και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η πρότασή μας παραμένει ανοικτή…»

Στο σημείωμα γίνεται αναφορά στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση, «Αγαπήνωρ», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο  29 Μαίου-2 Ιουνίου, στα πλαίσια της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ. Όπως πληροφορούμαστε η Λευκωσία έγινε δέκτης διαβημάτων από γειτονική χώρα για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και είχαν διαρρεύσει από ισραηλινής πλευράς για το σενάριο της άσκησης. Για αυτό και σπεύδει να αναφέρει πως «παρά τους ξεκάθαρους αμυντικούς σκοπούς της άσκησης, αφέθηκε ατυχώς να νοηθεί στον διεθνή Τύπο ότι επικεντρωνόταν σε προσομοίωση ενεργειών κατά του Ιράν και της Χεζμπολλάχ, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό σκοπό της άσκησης».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *