Tελικά μάς φαίνεται σαν ψέμα! Η Πλατεία Ελευθερίας τελειώνει και παραδίδεται

Η πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Φωτογραφία Philenews

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Είναι φανερό πως τα έργα στη νέα γέφυρα στο κέντρο της πόλης, αυτή που συμβατικά ονομάζεται Πλατεία Ελευθερίας, φτάνουν στην ολοκλήρωσή τους. Ακόμα κι αν υπάρχει μια (απροσδιόριστη) ασάφεια για το πότε οι μάστορες κι οι εργάτες θα μας αφήσουν να απολαύσουμε μόνοι μας την ογκοδέστατη τσιμεντένια επιφάνεια, μπορούμε να ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια!

Από την ώρα που πέσανε τα πρώτα μπετά και αναγκαστικά είπαμε πως, είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να τη συνηθίσουμε, στόχος και προσδοκία ήταν πότε θα τελειώσει. Πότε με υπομονή, πότε με θυμό, κατανοούσαμε πως η κουβέντα ότι «το καλό πράγμα αργεί να τελειώσει», δεν ταίριαζε στην περίπτωση. Κι όσοι (πολλοί) δεν θεωρούμε πως πρόκειται για το όγδοο θαύμα, λέγαμε να τελειώσει επιτέλους, μαζί και η ταλαιπωρία των πολιτών.

  • Πολλοί είχαν πια επικεντρωθεί στο αν θα περνούν ή όχι αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι ηρέμησαν στο άκουσμα της πολύ σαφούς απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου πριν δέκα μέρες… Όχι τυχαία, η αίθουσα της συνεδρίας είχε κατακλυστεί από δεκάδες πολίτες, οπαδούς του «Όχι» (στα αυτοκίνητα) που πολύ χάρηκαν με την απόφαση.

Είναι κάτι τέτοιες ευκαιρίες που πρέπει να ενεργοποιούν τους δημότες ώστε με την παρουσία τους να γνωρίσουν από κοντά τα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι συνεδρίες του δημοτικού συμβουλίου είναι ανοιχτές αλλά να το ξέρουν, δεν θα φεύγουν συχνά χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι…

Είναι, πάντως, λίγο παράξενο που μείναμε την υστάτη να αποφασίσουμε, επανεξετάζοντας την αρχική απόφαση για το θέμα των οχημάτων. Το λογικό, όμως, είναι πως από την ώρα που αποφασίζεται η κατασκευή ενός έργου, πρέπει να είμαστε σίγουροι για τη χρησιμότητα και τη λειτουργικότητά του και να αποφασίζουμε για όλες τις βασικές «λεπτομέρειες» που συνδέονται με αυτό και πιθανόν να επηρεάζουν την κατασκευαστική εργασία.

Μόνο έτσι μπορεί ο σχεδιασμός να είναι ρεαλιστικός ενώ οι εκ των υστέρων αποφάσεις (που δεν απαγορεύονται) μπορεί να μη μπορούν να εφαρμοστούν ή να απαιτήσουν δαπανηρές προσαρμογές. Διατυπώθηκε η άποψη πως πριν την τωρινή απόφαση θα ‘πρεπε να ακουστούν οι πολίτες. Οι πολίτες πρέπει πάντα να ακούονται έγκαιρα, δηλ. κατά τη διαμόρφωση και πριν τη λήψη των αποφάσεων και ουδόλως μπορούν να περιοριστούν στους μονόλογους του διαδικτύου. Οι πολίτες όμως δεν ρωτήθηκαν στα αρχικά και καθοριστικά στάδια ούτε έγινε δημόσια διαβούλευση (κι ας είχαμε ήδη μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

  • Έγινε μόνο μια (μαζική, ομολογουμένως) συγκέντρωση στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» τον Απρίλιο 2007, όπου το σχέδιο παρουσιάστηκε ως τετελεσμένο. Ήταν τότε που μάθαμε από εκπρόσωπο του αρχιτεκτονικού γραφείου πως η μ. Ζάχα Χαντίτ, δεν είχε επισκεφτεί τον χώρο αλλά «τον γνώριζε μέσα από βίντεο»! Οπότε, για τις οποιεσδήποτε παραφωνίες φταίει, προφανώς, ο εικονολήπτης!

Είναι χρήσιμο πάντως που ήρθε ξανά τώρα το συγκεκριμένο θέμα και δόθηκε η δυνατότητα διαφοροποίησης μιας προηγούμενης απόφασης που επέτρεπε τη διέλευση οχημάτων. Θα ήταν όμως λογικότερο να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο ενώπιόν του τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να τοποθετηθεί συνολικά. Είναι θετικό το γεγονός πως συγκεκριμενοποιούνται ήδη εισηγήσεις που υπηρετούν την αποσυμφόρηση της παλιάς πόλης από το ιδιωτικό αυτοκίνητο (για τους επισκέπτες), πλην όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ώστε να τεθεί για συζήτηση και ψήφιση.

Έτσι, η ουδόλως εποικοδομητική ασάφεια που παραμένει εντείνεται με σχεδιασμούς που δεν υπηρετούν την πιο πάνω αρχή. Δεν νοείται να θέλεις να αποθαρρύνεις την είσοδο του ιδιωτικού αυτοκινήτου και την ίδια ώρα να το ενθαρρύνεις με τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης εντός των τειχών.

Τώρα που μείνανε μόνοι οι πεζοί (και τα ποδήλατα) να «χαίρονται» την Πλατεία, θα διαπιστώσουν, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο, πως καλά-καλά ούτε για τους πεζούς κάνει! Η όλη εικόνα της αποτυπώνει την (αν)ετοιμότητά μας για να αντιμετωπίσουμε την… κλιματική αλλαγή. Στο μεταξύ κάποιες ιδέες που ακούστηκαν για… εύκρατο κλίμα στην Πλατεία, παραπέμπουν σε ατμόσφαιρα λούνα παρκ!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.