Θα αποδεχτεί, άραγε, μιαν ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ/ ΓΤΠ/ Χρ. Αβρααμίδης

Tου ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή τη φορά σώοι και αβλαβείς, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά, την κρίσιμη καμπή στην οποία μας λένε ότι μπαίνει το Κυπριακό αυτόν τον μήνα. Ελπίζω οι πιέσεις δεξιόθεν και αριστερόθεν, ευρωπαϊκές και κυπριακές να μην λειτουργήσουν ως πιστόλι στον κρόταφο του ΠτΔ.

Ο ΠτΔ δέχτηκε την πενταμερή και τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα, δέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία και τους χρήστες σφετεριστές, αλλά ακόμα αυτά είναι στα χαρτιά κι ακόμα ελπίζουμε. Αλλά αν στην κρίσιμη καμπή του δρόμου, όπου τον αναμένει ο κ. Γκουτέρες και η συναπαρτζιά του, αποδεχτεί και υπογράψει την ενδιάμεση συμφωνία, κυριολεκτικά όλα θα έχουν τελειώσει.

  • Η Κ.Δ. θα εξαφανιστεί μέσα στο καυστικό υγρό της ενδιάμεσης συμφωνίας, που δεν αφήνει ελπίδα να γλυτώσουμε την Κ.Δ. Θα αποδεχτεί, άραγε μιαν ενδιάμεση συμφωνία, θα καταργηθεί η Κ.Δ., και θα βαδίσουμε ολοταχώς προς την «επανένωση;».

Οι άσπονδοι φίλοι μας, που όπως και ο ΠτΔ φοβούνται πολύ το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, έχουν φροντίσει να το αχρηστεύσουν. Αυτή βέβαια είναι πολύ θετική εξέλιξη για τον ΔΗ.ΣΥ. το ΑΚΕΛ, τον Άντρο και τον Αβέρωφ, επειδή δεν θα μπορέσουν «οι εθνικιστές» να εμποδίσουν την «επανένωση».

Φυσικά πολλές φορές η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούν ενδιάμεση, στρατηγική συμφωνία. Ο ΠτΔ. μάλιστα έχει δεσμευτεί για αυτό το θέμα. Μα ακριβώς εδώ βρίσκεται το παραθυράκι. Ο ΠτΔ δεσμεύτηκε. Και αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει πόσο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να μας επιστρέψει κραδαίνοντας επιδεικτικά την ενδιάμεση συμφωνία, όπως ο Άλβαρο Ντε Σότο το σχέδιο Ανάν, και να μας δηλώνει περήφανος, ότι για πρώτη φορά η πλευρά μας κατάφερε να αναγκάσει την Τουρκία να αποδεχτεί την επανένωση της Κύπρου.

Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Φυσικά από την αντιπολίτευση εξαιρώ το ΑΚΕΛ. Το οποίο είναι αντιπολίτευση σε όλα τα θέματα, αλλά στο Κυπριακό είναι όχι μόνο συμπολίτευση, αλλά ισχυρώς πιέζουσα συμπολίτευση για αποδοχή της… «επανένωσης».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η πλειοψηφία του λαού, που δεν αποδεχόματε κατάργηση και αντικατάσταση της Κ.Δ., που δεν επιθυμούμε να την δούμε εκλιπούσα, πρέπει εμφαντικά να απαιτήσουμε από τον ΠτΔ να μη διανοηθεί να αποδεχθεί, να μη συζητά και να μην υπογράψει ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία, που θα είναι ο προθάλαμος του νεκροτομείου, όπου για χρόνια επιδιώκει  η Τουρκία να οδηγήσει την Κ.Δ.

Πρέπει να προειδοποιήσουμε τον ΠτΔ, ότι θα είναι ένοχος, αν προωθήσει την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας, επειδή θα καταπατήσει τη διαβεβαίωση που έδωσε ενώπιον της Βουλής, λέγοντας: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Πρέπει να απαιτήσουμε από τον ΠτΔ, πριν αναχωρήσει για τη Ν.Υ., να δώσει γραπτή διαβεβαίωση, ότι ουδέποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα αποδεχθεί ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία. Οι παραχωρήσεις που έκαμε για εκ περιτροπής προεδρία, παραχώρηση δικαιώματος ιδιοκτησίας στους χρήστες των περιουσιών, δικαιώματα Ευρωπαίου πολίτη στους Τούρκους υπηκόους, δικαίωμα ΒΕΤΟ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, παρά μόνο με έγκρισή τους σε δημοψήφισμα από τον Κυπριακό λαό.

Εάν μεθοδευτεί παράκαμψη του δημοψηφίσματος, ο ΠτΔ θα είναι ένοχος εσχάτης εξαπάτησης του λαού και η χαριστική βολή για την Κ.Δ. και τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *