Θα άρεσε στο Ισραήλ να μην αναγνώριζαν οι χώρες το Ολοκαύτωμα: Λάθος στάση για τους Αρμένιους

Thousands take part in a demonstration to commemorate the 104th Anniversary of the Armenian genocide in front of the Turkish consulate in Los Angeles, California, USA, 24 April 2019. The anniversary is marked on 24 April 2019, to mark the beginning of events that led to the systematic extermination of 1.5 million Armenians during World War I. EPA, ETIENNE LAURENT

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην πολιτική και τη διπλωματία σίγουρα δεν υπάρχει μπέσα. Και τα συμφέροντα είναι υπεράνω και από τις ψυχές των ανθρώπων. Πόσες φορές, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μας έδειξαν και απέδειξαν πως οι πολίτες και το Διεθνές Δίκαιο δεν σημαίνουν τίποτα μπροστά στα στρατηγικά τους συμφέροντα;

Καθημερινό είναι το φαινόμενο και δεν πρέπει πλέον να καμωνόμαστε ότι «δεν ξέρουμε, δεν είδαμε»…

  • Αφορμή της εισαγωγής ήταν η μη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Αμερική και το Ισραήλ. Δύο χώρες οι οποίες διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με την Αρμενία και την ίδια στιγμή βρίσκονται σε μία άνευ προηγουμένου διαμάχη με την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αναγνώρισε τη Γενοκτονία και καλώς έπραξε, ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνει τη στρατηγική της σχέση με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και υποτίθεται φίλη και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Και οι Αμερικανοί, και οι Ισραηλινοί και οι Ρώσοι, λένε πως με τις αποφάσεις τους εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Καλώς, αλλά δεν είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνήσουμε καθώς ποδοπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

Μιλάμε για μία Γενοκτονία και τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η Ιερουσαλήμ δεν είχαν το θάρρος να την αναγνωρίσουν. Θεωρητικά ομιλούντες, εάν φοβήθηκαν την …οργή του Ερντογάν, πρέπει να τους απαντήσουμε ότι είναι μία δικαιολογία για νήπια.

Διότι ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, θα φωνάξει, θα σκούξει και θα σιωπήσει. Όπως έκανε και με τις 30 χώρες που τον αγνόησαν και αναγνώρισαν την εξολόθρευση 1,5 εκατ. Αρμενίων, μόνο και μόνο επειδή ήταν χριστιανοί.

  • Έχω διαβάσει πολλές ιστορίες διασωθέντων, είχα συναντήσει και μερικούς κατά τις εκδηλώσεις στο ετήσιο μνημόσυνο στην Τάιμς Σκουέαρ, στη Νέα Υόρκη. Εκεί έγινε την περασμένη Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση κατά την οποία οι Νεοϋορκέζοι μαζί με τους Αρμένιους τίμησαν τους σφαγιασθέντες από τις ορδές του Αττίλα.

Η άρνηση της Ουάσιγκτον και της Ιερουσαλήμ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία είναι μία πολύ προβληματική, απαράδεκτη και προσβλητική πράξη. Ιδιαίτερα οι Ισραηλινοί έχουν και ένα λόγο παραπάνω για να το πράξουν διότι είναι και οι ίδιοι θύματα ναζιστικής βίας. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν με άνανδρο τρόπο από τους Γερμανούς ναζί.

Το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να ξεχαστεί. Αλλά θα άρεσε στους φίλους μας και νέους συμμάχους μας Ισραηλινούς, εάν ξένες κυβερνήσεις αρνούντο να αναγνωρίσουν το Ολοκαύτωμα;

Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος είναι αντιμέτωποι με την συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όπως πρέπει να είναι και οι αρνητές της Αρμενικής Γενοκτονίας. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί δεν γίνεται να τα θέλουν όλα δικά τους. Και οι απαιτήσεις τους δεν μπορεί να είναι και δικές μας. Έχουν υποχρεώσεις και πρέπει να τις αναλάβουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *