Θα χάσει ακόμη ένα πόλεμο η Γερμανία; Για πρώτη φορά μεταπολεμικά αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο που την αποδυναμώνει στον ευρωπαϊκό ηγετικό της ρόλο

FILE PHOTO. Εκδήλωση στη Γερμανία για την Ευρωπαϊκή Ένωση/ EPA/CLEMENS BILAN

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Η Γερμανία έχασε δύο πολέμους και το ερώτημα είναι αν θα χάσει ακόμη ένα. Όπως είναι γνωστό οι συγκυρίες ευνόησαν μεταπολεμικά τη χώρα αυτή σε σημείο που βρέθηκε επικεφαλής της Ευρώπης. Το λεγόμενο «γερμανικό θαύμα» οφειλόταν στις περιορισμένες στρατιωτικές δαπάνες αφού την προστασία της χώρας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχαν αναλάβει οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, στο φτηνό μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και κυρίως στη φτηνή ρωσική  ενέργεια. Από την εποχή ήδη του Βίλλυ Μπραντ που εγκαινίασε την περίφημη Οστπολιτίκ, το άνοιγμα δηλαδή προς τις ανατολικές χώρες και τη Σοβιετική Ένωση, οι σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα γνώρισαν μια συνεχή περίοδο σημαντικής ανάπτυξης. Αυτή η ανάπτυξη συνεχίστηκε και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ενοποίηση της Γερμανίας. Βάση ήταν το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες και κυρίως η φτηνή ρωσική ενέργεια, το πετρέλαιο φυσικά αλλά προπάντων το φυσικό αέριο. Στο Nord Stream 1 θα προστεθεί ο Nord Stream 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου που όμως δεν θα λειτουργήσει ποτέ, όπως το ήθελαν πάντα οι Αμερικανοί. Η Μέρκελ είχε αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις αλλά η σημερινή κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων υπέκυψε σε αυτές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό συνιστά ένα αποφασιστικό πλήγμα για την γερμανική οικονομία. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά η Γερμανία αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο που την αποδυναμώνει στον ευρωπαϊκό ηγετικό της ρόλο και την καθιστά δέσμια των αμερικανικών αποφάσεων.

Μπορεί βέβαια ο πολύς Σόϊμπλε να συμβούλευσε τους συμπατριώτες του να φορέσουν και δεύτερο πουλόβερ αν κρυώνουν τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης του ρωσικού αερίου με διπλό πουλόβερ! Ο γνωστός  Γερμανός οικονομολόγος, Μάρτσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών (DIW) εξήγησε ότι «αυτός ο πόλεμος, αυτή η σύγκρουση, αυτή η ενεργειακή κρίση, θα αλλάξουν θεμελιωδώς τη δομή της ευημερίας μας, της οικονομίας μας, των θέσεων εργασίας». Μίλησε μάλιστα «για κύμα χρεοκοπιών που έρχεται σε γερμανικές εταιρείες»,  Κι αυτό γιατί πολλές εταιρείες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και σχεδόν το 45% της γερμανικής οικονομικής  παραγωγής προορίζεται  για εξαγωγές. Οι νέες όμως υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν τα γερμανικά προϊόντα μη ανταγωνίσιμα στις διεθνείς αγορές.

Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες το Βερολίνο αναδιπλώθηκε αφήνοντας κατά μέρος την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να εφαρμόσει μια εθνική πολιτική διάσωσης της οικονομίας της χώρας, εξαγγέλλοντας  ένα ενεργειακό πακέτο  200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσει τις γερμανικές  οικονομικές προοπτικές.  Το βρετανικό περιοδικό Economist,επέκρινε την εγωϊστική αυτή  πολιτική του Βερολίνου ενώ έντονα αντέδρασε και το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Γερμανούς, η Ευρώπη παραμένει αποδιοργανωμένη και ουσιαστικά χωρίς συμφωνία για κοινή πολιτική στο ενεργειακό. Το ευρώ υποχώρησε κάτω και από την ισοτιμία του με το δολάριο αλλά αυτό δεν διευκολύνει την γερμανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών είναι σε δολάρια. Με άλλα λόγια η αμερικανική ηγεμονία επανήλθε στην Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο την ευμάρεια της, θέτει σε κίνδυνο και την ευρωπαϊκή ισχύ της Γερμανίας.

Υπάρχουν φόβοι για τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ήταν συνηθισμένο σε χαμηλά επιτόκια, ενώ τώρα με τα ψηλά επιτόκια  αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί βλέπουν με τρόμο την επιστροφή του πληθωρισμού. Όλη αυτή η αστάθεια τους θυμίζει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, ποιο θα είναι το μέλλον της Γερμανίας αν παγιωθούν οι νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας; Χωρίς οικονομικό εταίρο την Ρωσία και με την επιβολή της αμερικανικής ηγεμονίας, ενδεχομένως η Γερμανία θα χάσει ακόμη ένα πόλεμο. Προπάντων που κινδυνεύουν και οι πολύ σημαντικές οικονομικές σχέσεις της με την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αλλάξουν και τα γεωπολιτικά δεδομένα στο χώρο της Ασίας προκειμένου να ανακόψουν την κινεζική πλανητική   ηγεμονία.

 

Υ.Γ.  Η ευθεία επίθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου στον Νίκο Αναστασιάδη για την στήριξη που δίνει παρασκηνιακά στον Νίκο Χριστοδουλίδη αποκάλυψε τον εμφύλιο που επικρατεί στα υψηλά δώματα του κυπριακού μεταπρατικού κατεστημένου. Το πιο σημαντικό κομμάτι του συντάχτηκε από την αρχή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά τώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου χάνει σταδιακά και ό,τι του είχε απομείνει. Γι΄αυτό και θα υποχρεωθεί είτε να αποσυρθεί, είτε να εντείνει την πίεση στον Αναστασιάδη. Η τράπουλα όμως είναι σημαδεμένη. Ο Αναστασιάδης και ο ευνοούμενος του φαίνεται να κερδίζουν το παιχνίδι.

 

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα,  ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.  Email, Stephanos.constantinides@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *