Θα κτυπήσει η Τουρκία στην ΑΟΖ; Με αυτόν τον Ερντογάν δεν πρέπει να αποκλείουμε πλέον τίποτα…

Σκίτσο του Κυριάκου Γκούμα

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η Τουρκία ασκεί μία πολύ επικίνδυνη στρατηγική απειλών και εκβιασμού εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επικεφαλής αυτής της στρατηγικής είναι ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, ένας εκ των πλέον διεφθαρμένων πολιτών της χώρας. Πρόκειται για τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος έχει αναλάβει εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν τα πολεμικά παιγνίδια εναντίον της Κύπρου.

Είναι η κλασική περίπτωση του διεφθαρμένου και λαίμαργου αξιωματούχου, ο οποίος δεν θα σταματήσει ποτέ σε οτιδήποτε για να επιτύχει τα «θέλω» του. Υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να έχει καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Είναι δίδυμο με τον γιο του Ερντογάν, τον Μπιλάλ, επίσης χωμένο στη διαφθορά.

Οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους πιο σημαντικούς κολοσσούς της παγκόσμιας ενέργειας έχουν εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμο-εθνικιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Διότι, εάν προλάβει η Κύπρος και οι εταιρείες που την εμπιστεύθηκαν, θα βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων, καθώς θα αποκοπεί εντελώς από το ενεργειακό σκηνικό της Μεσογείου.

Τίθενται, λοιπόν, δύο βασικά ερωτήματα:

Πρώτον, θα συνεχίσουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η EXXΟN-MOBIL, η TOTAL, η ENI και άλλοι τη συνεργασία με την Κύπρο, ακόμα και υπό τις απειλές της Τουρκίας;

Δεύτερον, θα προχωρήσει η Άγκυρα στην απονενοημένη ενέργεια και θα επιτεθεί στις πλατφόρμες των κολοσσών όταν ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις;

Στο πρώτο ερώτημα, και με βάση τα μέχρις στιγμής δεδομένα που έχουμε, η απάντηση είναι ότι ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει. Μερικοί φοβούνται ότι την τελευταία στιγμή θα αλλάξουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Με όσους μίλησα, στη Λευκωσία, στην Ουάσιγκτον και το Τέξας, μου είπαν ότι «προχωρούν τα πάντα κανονικά». Μακάρι…

Στο δεύτερο ερώτημα είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Θεωρώ ότι η όποια απόφαση δεν θα είναι προϊόν συσκέψεων. Θα είναι απόφαση της ύστατης στιγμής και υπό το βάρος της πίεσης που θα νοιώθει ο απρόβλεπτος Ερντογάν, θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι θα κτυπήσει. Για να είμαι ξεκάθαρος, η πρόβλεψη δεν βασίζεται σε πληροφόρηση, αλλά στο ένστικτο και βεβαίως στο απρόβλεπτο του χαρακτήρα του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος δεν αντέχει να χάνει.

Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας προς το παρόν είναι ένας συνδυασμός και ένα μείγμα παρενόχλησης, πρόκλησης φόβου και απειλών. Οι Αττίλες προσβλέπουν ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου θα υποχωρήσει και θα ζητήσει από τους ενεργειακούς κολοσσούς να αναβάλουν τους δικούς τους σχεδιασμούς. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε σε κάτι τέτοιο. Τον ισχυρισμό απέρριψε με θυμό το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, και απομένει να δούμε τον Ιούνιο ποιος έχει δίκιο. Διότι αυτό που δικαιολογημένα μας προβληματίζει είναι ότι ο Ακιντζί συνήθως «πέφτει μέσα» στις προβλέψεις του. Όσα κατά καιρούς ανέφερε για τις διαπραγματεύσεις επαληθεύτηκαν.

Οι πολιτικές διαφορές μας με την παρούσα κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι αγεφύρωτες. ¨Όμως στο θέμα της ενέργειας πολιτεύθηκε με σοβαρότητα που εκπλήσσει ευχάριστα. Βασικός παίκτης αυτού του υψηλού επιπέδου παιγνιδιού είναι ο υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος στηρίχθηκε και από τον κ. Αναστασιάδη και απ’ όλο το κρατικό σύστημα. Πρέπει να συνεχίσει η υλοποίηση των σχεδίων της Κύπρου και δεν πρέπει να υποκύψουν οι αρμόδιοι στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα. Ερεύνησαν και σε χειρότερες καταστάσεις. Και έμειναν… Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της κατοχικής δύναμης και πρέπει επιτέλους να πει και αυτός το δικό του ΟΧΙ. Εάν υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση, οι εξελίξεις για την τύχη της Κύπρου θα είναι καταιγιστικές.

Αντί να χάνει τον χρόνο του σε ατέρμονες συνομιλίες, με ένα Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος παίζει απόλυτα το παιγνίδι της Άγκυρας, ας ξεκινήσει επαφές με ξένους ηγέτες, να τους ενημερώσει για τους κινδύνους και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Και δεν θα ήταν καθόλου άσχημο αν προσπαθούσε να επιτύχει μία νέα τριμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Ελλάδας, στη Λευκωσία, τις ημέρες του Ιουνίου που υποτίθεται ότι θα «κτυπήσει» ο Ερντογάν….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *