Θα μας σώσει το πάρκινγκ της πολυκατοικίας;

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Οι εικόνες της εισβολής στην Ουκρανία εκτός από τις μαύρες μνήμες, ξύπνησαν στην Κύπρο και το ερώτημα, «τι θα κάνουμε σε περίπτωση πολέμου». Εκπρόσωποι της Πολιτικής Άμυνας ενημερώνουν το κοινό ότι «διαθέτουμε 2.500 καταφύγια έτοιμα να καλύψουν το 40% του πληθυσμού». Κι όταν ακούμε «καταφύγιο» λογικά φανταζόμαστε υπόγειους κλειστούς χώρους εξοπλισμένους με νερό, τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες.

Στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα… πάρκινγκ πολυκατοικιών τα οποία μάλιστα για να τα βρεις πρέπει να πάρεις τηλέφωνο σε ένα σταθερό τηλέφωνο της Πολιτικής Άμυνας. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της, όταν το 1999 λήφθηκε η απόφαση να δημιουργηθούν καταφύγια οι επιλογές ήταν να δημιουργηθούν υπόγεια σε μεγάλους ανοικτούς χώρους οι οποίοι θα απαλλοτριώνονταν για αυτό το σκοπό ή να χρησιμοποιηθούν υφιστάμενοι υπόγειοι χώροι. Λόγω κόστους επιλέγηκε το δεύτερο.

Εκείνη την εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ζούσαμε στον απόηχο των δολοφονιών του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, τα δελτία ειδήσεων τυμπάνιζαν το ενιαίο αμυντικό δόγμα και ο Γλαύκος Κληρίδης επαναλάμβανε μονότονα ότι οι S-300 θα εγκατασταθούν στην Κύπρο. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας είχε διασαλευθεί από τις ευθείς απειλές της Τουρκίας. Σε εκείνο το κλίμα συστάθηκε μια ομάδα πολιτών που ζητούσε αφενός τη δημιουργία καταφυγίων και αφετέρου την στρατιωτική εκπαίδευση των γυναικών, είτε με υποχρεωτική στράτευση είτε σε εθελοντική βάση.

Μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, συνάντησαν αξιωματούχους, πήραν διαβεβαιώσεις, βγήκαν στα κανάλια, αλλά τα αιτήματά τους είχαν ανάλογη κατάληξη με την εγκατάσταση των S-300 στο Τρόοδος. Αντί εκπαίδευσης γυναικών στα όπλα και εξοπλισμένα καταφύγια, πήραν μερικές χιλιάδες πάρκινγκ πολυκατοικιών, οι οποίες κατά πόσο θα αντέξουν τους βομβαρδισμούς είναι ανάλογο με την ποσότητα της άμμου που έβαλε ο developer μέσα στο μπετόν του.

Ενδεικτική της πολιτικής βούλησης που υπάρχει για ενίσχυση της Πολιτικής Άμυνας είναι η δραματική έκκληση που απηύθυναν το 2019 στους βουλευτές της επιτροπής Θεσμών εκπρόσωποί της, κάνοντας λόγο για μια νευραλγική υπηρεσία που αφέθηκε να υπολειτουργεί. Ενδεικτικά, από τα €11 εκατομμύρια που ήταν ο προϋπολογισμός της Δύναμης το 2009 μειώθηκε το 2019 στα €4,5 εκατομμύρια. Το Μάη του 2020 ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας με χρονικό ορίζοντα «όταν τελειώσει η πανδημία».

Βρισκόμαστε στα δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες και τα ανύπαρκτα καταφύγια, τα γερασμένα οχήματα και η υποστελέχωση καθιστούν την υπηρεσία ανεπαρκή. Ιδιαίτερα σε περίπτωση πολέμου. Βλέποντας λοιπόν τους Ουκρανούς στα καταφύγια, τις γυναίκες να εντάσσονται στην ένοπλη αντίσταση, τους άοπλους πολίτες να σπρώχνουν με τα χέρια τους τα ρωσικά τανκς και την άμυνα της χώρας να κρατάει απέναντι σε έναν πανίσχυρο και πάνοπλο εισβολέα, ασυναίσθητα δεν μπορείς παρά να κάνεις τις συγκρίσεις και τους συνειρμούς και να αρχίσεις να σκέφτεσαι πού θα βρεις ένα φίλο με ιδιωτικό αεροπλάνο για να σε μεταφέρει, στην ώρα της ανάγκης, στις Σεϋχέλλες.

tonia.stavrinou@phileleftheros.com

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *