Θεατρική παράσταση στη Βάρνα: το χοντρό δούλεμα του Ερντογάν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Της Ελένης Θεοχάρους

Η εκτίμηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων του δείπνου της Βάρνας είναι επιβεβλημένη για να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας. Τονίζω εξαρχής ότι για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν μηδενίζουμε τη φραστική, έστω, στήριξη των Θεσμών της ΕΕ και θεωρούμε σημαντικά τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώπιον του Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να τονίσει και τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ ως σημαντικού στρατηγικού εταίρου. 

Αλλά ο Ερντογάν ξέρει καλά και τα ανατολίτικα παζάρια και το πώς να μας πιάνει στο μαϊττάππι. Εμφανίσθηκε εξευρωπαϊσμένος στις δηλώσεις του, δήλωσε ότι είναι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας η ένταξη στην ΕΕ και ότι θα πράξει το παν προς τούτο, αλλά από την επομένη, σύσσωμο το τουρκικό πολιτικό σύστημα και το μεταπραξικοπηματικό βαθύ κράτος συνεχίζουν τον χαβά τους. Απειλές και τρομοκρατία. Ο στόλος της Τουρκίας προσεγγίζει επικίνδυνα ελλαδικούς και κυπριακούς στόχους. Βρίσκεται σε βεληνεκές βολής.

Ο Ερντογάν κατάφερε να του δοθούν τα €3 δισ. για το προσφυγικό, το οποίο έχει μετατρέψει σε μοχλό πίεσης και εκφοβισμού της Ευρώπης. Το θέμα για την ΕΕ είναι μέχρι πότε θα υποκύπτει στις απειλές και τους εκβιασμούς του Ερντογάν. Η ΕΕ έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τον κατευνάσει. Γι’ αυτό, άλλωστε, και θα υπάρξει νέα Βάρνα, διότι οι εταίροι μας θέλουν, όπως λένε, να κρατήσουν την Τουρκία στις ράγες της ΕΕ. Από τη Βάρνα όμως διεφάνη ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί και ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί.

Αλλά και κάτι άλλο: Δεν εγκαταλείπει την ενταξιακή της πορεία. Θέλει τα οφέλη αλλά όχι τις υποχρεώσεις. Θέλει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης αλλά όχι την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της Βάρνας. Η θέση μας είναι σαφής: Αρνησικυρία σε όλα τα θέματα που ανακύπτουν (προσφυγικό, προενταξιακά κονδύλια, κατάργηση θεώρησης διαβατηρίων, επικαιροποίηση τελωνειακής ένωσης) μέχρι να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία. Εφόσον δεχθούμε οτιδήποτε χωρίς την εκ των προτέρων αναγνώριση, τότε θα είναι σαν να αυτοκτονούμε.

Καταργούμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το κοινοτικό κεκτημένο, τα νομικά όπλα που μας παρέχει η ιδιότητα του κράτους-μέλους. Την ίδιά μας την ένταξη. Επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε εκλιπόν κράτος. Τα ζητήματα αυτά είναι κρίσιμα και πρέπει να ληφθούν επ’ αυτών συλλογικές αποφάσεις. Εμείς θα επιμείνουμε στη σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών, για τη λήψη αποφάσεων για να κινούμαστε συντονισμένα εντός και εκτός ΕΕ. Δεν είναι θέμα ανάληψης ευθυνών μόνο, είναι και θέμα υπεύθυνης πολιτικής.

Ας μην ξεχνούμε ότι το δείπνο της Βάρνας τέλειωσε, αλλά οι τουρκικές απειλές συνεχίζονται. Κανείς, μάλιστα, δεν μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι η Άγκυρα θα συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και θα εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Ερντογάν έχει πάντα στο μυαλό του το «δίκαιο των όπλων» και χωρίς αποτροπή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Στη Βάρνα δεν είχαμε αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά μια θεατρική παράσταση στην οποία ο Τούρκος δικτάτορας έπαιξε άριστα τον ρόλο του. Και ανταμείφθηκε με το ποσό των 3 δισ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ για να εξαγοραστούν δήθεν οι εκβιασμοί του στο προσφυγικό. Σ’ εμάς έμεινε η ηθική και διπλωματική στήριξη, κατοχή των εδαφών μας, οι απειλές για τις θάλασσές μας.

Και κάτι τελευταίο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν πρέπει να δεχθούμε σε καμιά περίπτωση την ελεύθερη εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, ούτε το προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες για τις αντίστοιχες τουρκικές. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *