“Θύμα” του πολέμου του Τραμπ με τους διαδηλωτές ο υπουργός Άμυνας; Αφού ρεζιλεύτηκε, ύψωσε ανάστημα!

epa08463899 Protesters rally during a huge demonstration with thousands of people near City Hall over the arrest in Minnesota of George Floyd, who later died in police custody, in Los Angeles, California, USA, 03 June 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed black man later died in police custody. EPA/ETIENNE LAURENT

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όταν ακούει κανείς τη φράση ότι μία κυβέρνηση «είναι σε σύγχυση ή αταξία» (in disarray), τότε ακολουθεί και η κατάρρευση.

Και αναφέρομαι βεβαίως στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος -έχοντας αυταρχικές τάσεις- απαιτεί όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες του και να συμφωνούν μαζί του. Φαντάζομαι ότι όταν στο μέλλον οι ερευνητές αποκαλύψουν τις συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο, θα ζήσουμε μεγάλες …στιγμές! Λέγεται ότι είναι και αθυρόστομος…

Ο κ. Τραμπ έλαβε τη Δευτέρα αποφάσεις και όπως αποδεικνύεται δεν συμφωνούσαν μαζί του οι βασικοί παίκτες. Ή αν διαφωνούσαν φοβήθηκαν να εκφραστούν… Ανακοίνωσε σε διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό, ότι χιλιάδες στρατιώτες κατεβαίνουν στους δρόμους, μία δήλωση που πάγωσε κυριολεκτικά την Αμερική.

Είναι τυχαίο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες σιώπησαν; Διότι ο στρατός στους δρόμους σημαίνει -και ας διαφωνούν οι ψεκασμένοι:

  • Πρώτον: Κατάργηση δημοκρατικών διαδικασιών. Ως γνωστό όπου αναλαμβάνει ο στρατός «πνίγεται» η Δημοκρατία, και
  • Δεύτερον: ότι οι στρατιώτες θα βρεθούν απέναντι στους πολίτες. Τι διαφορετικό κάνει η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες, τις οποίες το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Μέσα σε 48 ώρες, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ έκανε τραγικά λάθη… Προσπάθησε να τα διορθώσει, αλλά φοβάμαι πως υπέγραψε την …απόλυσή του! Διότι ο κ. Τραμπ απέδειξε ότι δεν συγχωρεί. Προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω τη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, ότι θα παραμείνει στη θέση του ο κ. Έσπερ.

Εν μέσω, λοιπών, των διαδηλώσεων που επεκτάθηκαν από τη Μινεάπολη σε όλη την Αμερική, ξεκίνησε και ο καυγάς για την εντελώς λανθασμένη απόφαση του προέδρου Τραμπ να διατάξει τη χρησιμοποίηση του αμερικανικού στρατού για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις. Σημειώνω, επειδή είναι πολλά τα “fake news” που διακινεί ο Λευκός Οίκος, ότι στις κινητοποιήσεις αυτές, -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- συμμετέχουν πολίτες που διαμαρτύρονται με ειρηνικό τρόπο.

Ναι, έγιναν καταστροφές και λεηλασίες. Απαράδεκτες καταστροφές και λεηλασίες. Και ναι, πρέπει να βρεθούν αμέσως και να τιμωρηθούν οι ταραξίες, τους οποίους ο κ. Τραμπ χαρακτηρίζει αναρχικούς και ακραίους αριστερούς.

  • Αλλά έχω μία απορία: Ολόκληρη Αμερική με μυστικές υπηρεσίες και δορυφόρους, που γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ακόμα και όταν πηγαίνουν στην …τουαλέτα οι ξένοι ηγέτες, δεν μπορούσε να συλλάβει αμέσως αυτούς τους τύπους; Γιατί τους άφησε για έξι μέρες να ενεργούν ανεξέλεγκτα; Ο κάθε καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται αυτές τις μέρες: Ποιους βόλευαν τα επεισόδια; Μήπως ήταν και μία δικαιολογία για να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη με τη δύναμη του στρατού;

Είναι αδιανόητο για μένα και για πολλούς άλλους, να μην μπορεί η υπερδύναμη Αμερική να τους συλλάβει. Ο κ. Τραμπ, άλλωστε, δημοσίευσε και ένα βίντεο, το οποίο δείχνει -απ’ ότι κατάλαβα- ένα από τους ταραξίες, ίσως και ένα από τους αρχηγούς… Δέστε το tweet που δημοσιεύω.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, μετά τις αντιδράσεις ανωτέρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο ρόλος τους είναι η αντιμετώπιση των εξωτερικών εχθρών, ο υπουργός Άμυνας, έκανε στροφή 180 μοιρών και δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την ανάπτυξη ανδρών και γυναικών του αμερικανικού στρατού στις πολιτείες και στις πόλεις όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

Ο κ. Έσπερ εκτέθηκε τη Δευτέρα όταν συμμετείχε στο σόου του κ. Τραμπ, έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Ομολόγησε μάλιστα ότι δεν γνώριζε καν ότι θα πήγαιναν στην εκκλησία. Και αυτός ο άνθρωπος είναι ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών; Δεν ρώτησε; Ακολούθησε τον πρόεδρο και τους άλλους υπουργούς όπως το …αρνί; Πως επέτρεψε στον εαυτό του να πολιτικοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν είναι γνωστό πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κάθε πρόεδρο, διατηρούσαν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους; Οι Ε.Δ. έχουν άλλο σκοπό. Την αντιμετώπιση των εξωτερικών εχθρών.

Μετά το φιάσκο και τις άνευ προηγουμένου αντιδράσεις, ο κ. Έσπερ δήλωσε επίσης ότι δεν υποστηρίζει την «κήρυξη κατάστασης εξέγερσης», που επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο να αναπτύξει μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον Αμερικανών πολιτών.

Βασικά ο κ. Έσπερ αναγκάστηκε να ακολουθήσει τη γραμμή των στρατηγών που πιστεύουν ότι είναι δουλειά της Εθνοφρουράς να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις και όχι των στρατιωτών.

Ο υπουργός Άμυνας, έχει αποστασιοποιηθεί αρκετές φορές από τον Πρόεδρο. Όμως τη Δευτέρα και την Τρίτη τον στήριξε λέγοντας ότι οι αμερικανικοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναταραχή. Έτσι έδωσε το πράσινο φως, προφανώς, στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τελικά τάχθηκε απέναντι από τον κ. Τραμπ, οπότε αναμένουμε εξελίξεις, διότι η αλλαγή της στάσης του κ. Έσπερ στην ουσία ακυρώνει το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου.

Ο Λευκός Οίκος διέρρευσε το μεσημέρι ότι ο κ. Τραμπ και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, έχουν θυμώσει και απορρίπτουν τις δηλώσεις του κ. Έσπερ. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας μπορεί να είναι το μεγάλο «θύμα» των διαδηλώσεων. Αν παραιτηθεί ή τον στείλει σπίτι του ο κ. Τραμπ, τότε σημαίνει πως η απόφαση για σύγκρουση μέχρις εσχάτων με τους διαδηλωτές έχει ληφθεί…

Όπως αναφέρω παραπάνω, η εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ,

Δήλωσε ότι «μέχρι τώρα ο υπουργός Έσπερ παραμένει υπουργός και αν ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον».

Δήλωσε και κάτι άλλο: ότι αν χρειαστεί ο κ. Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Εξέγερσης. Είναι ο νόμος με τον οποίο διαφωνεί ο κ. Έσπερ. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *