Τι σημαίνει η αμερικανική ανάμειξη στο Σκοπιανό; Γιατί στράφηκαν στο Μαξίμου και όχι στα Σκόπια;

US President Donald J. Trump speaks in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA. EPA, Andrew Harrer / POOL

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η ξαφνική παρέμβαση του Λευκού Οίκου στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έχει ιδιαίτερη σημασία. Για άλλους ήταν αναμενόμενη. Άλλοι νόμιζαν πως οι Αμερικανοί μας είχαν «ξεχάσει»…

Το τηλεφώνημα του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξύπνησε πολλούς. Οι βετεράνοι θυμήθηκαν τις ανάρμοστες παρεμβάσεις του τότε προέδρου Τζόρτζ Μπους του τζούνιορ και τους αντιπροέδρου του στο Κυπριακό όταν με εκβιαστικό τρόπο προσπάθησαν να εκμαιεύσουν το «ναι» για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Εισέπραξαν ένα μεγάλο «όχι» και ήταν όλο δικό τους. 

Μας …υποσχέθηκαν τότε ότι «θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια μας», αλλά εκεί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Όρθια και ζωντανή.

Οι Αμερικανοί κινητοποιήθηκαν επειδή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τους ενημέρωσε ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας στο Σκοπιανό, θεωρώντας ότι η σκοπιανή πρόταση για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον Σκοπιανό ομόλογό του τις «κόκκινες γραμμές» αλλά αυτός δεν θέλησε να καταλάβει. Έπαιξε το παιγνίδι της διαρροής εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, αναγκάζοντάς τον να απορρίψει την πρόταση.

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, μόλις έγινε γνωστή η πρόταση μέσω της διαρροής, ήταν έντονες και σε μερικές περιπτώσεις εκρηκτικές. Ο κ. Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος πια να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό λέγοντας το δικό του όχι. Πρέπει να επιμείνει και να μην κάνει πίσω. Ο κ. Ζόραν Ζάεφ φέρθηκε σκάρτα και επιχείρησε να εκβιάσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Έτσι έχουν τα πράγματα. Και είναι πολύ απλά, και δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις.

Ο κ. Τσίπρας μέσω ανακοίνωσης του Μαξίμου επανέφερε και το θέμα της αλλαγής του σκοπιανού Συντάγματος. Και εδώ είναι το «ζουμί» της υπόθεσης.

«Τέλος επισημαίνουμε ξανά -αναφέρει η ανακοίνωση- ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση”.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τονίσει στους Αμερικανούς και στους άλλους «ανησυχούντες» για την τύχη των Σκοπίων ότι δεν μπορεί να χαρίσει το όνομα της Μακεδονίας, και επιπλέον ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ο κ. Ζάεφ προσπερνά αυτό το σημαντικό ζήτημα με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο τις αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμα. Και επειδή λέει ότι δεν μπορεί ζητά από τον κ. Τσίπρα να πληρώσει το βαρύ τίμημα.

Γιατί όμως παρενέβησαν ξαφνικά οι Αμερικανοί; Λανθασμένα πιστεύουν ότι αυξάνεται η επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Η αλήθεια είναι ότι είναι έντονο το φιλορωσικό στοιχείο στα Σκόπια, αλλά ξεχνούν ότι ο κ. Ζάεφ αποτελεί τον πιο φιλοαμερικανό ηγέτη της περιοχής. Αυτός είναι ο πρωθυπουργός και δεν υπάρχει στον ορίζοντα απειλή για την πρωθυπουργία του. Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν έχει καν προσβάσεις στη Βαλκανική, ούτε καν στη Σερβία, η οποία παραδοσιακά τηρούσε μία πολύ φιλική στάση προς τη Μόσχα.

Θεωρούν, λοιπόν, οι Αμερικανοί ότι αν τα Σκόπια ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μειωθεί η ρωσική διείσδυση. Όμως, δεν μπορούν να πιέζουν την Ελλάδα, η οποία είναι το θύμα της υπόθεσης. Πρέπει να στραφούν στα Σκόπια και μόνο σ’ αυτά. Για να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας και να ενταχθεί η πΓΔΜ στη Δυτική Συμμαχία, πρέπει να υποχωρήσει ο κ. Ζάεφ. Η Ελλάδα ήδη έχει κάνει οδυνηρές υποχωρήσεις και δεν έχει καμία δυνατότητα να προσφέρει οτιδήποτε άλλο στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Εάν ο Λευκός Οίκος επιθυμεί πραγματικά λύση του Σκοπιανού και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ξέρει που να απευθυνθεί. Το γεγονός ότι επέλεξαν οι Αμερικανοί να τηλεφωνήσουν πρώτα στην Αθήνα δεν είναι καλός οιωνός.

Οι εθνικιστές, που σταματούν τον συμβιβασμό βρίσκονται στα Σκόπια, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου… Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι σύμμαχοι και φίλοι μας Αμερικανοί. Διαφορετικά οι παρεμβάσεις τους θα πέσουν στο κενό και θα ξυπνήσουν στον ελληνικό λαό δυσάρεστα αισθήματα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *