Τι συνέβη στον Πρόεδρο Μπάιντεν; Γιατί άλλαξε την πολύ ορθή θέση του για τον αυταρχικό Ερντογάν;

US President Joe Biden speaks to Joint Chiefs of Staff and Combatant Commanders as they meet in the Cabinet Room at the White House in Washington, DC, USA, 20 April 2022. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Αν μας «βοήθησε» σε κάτι η κ. Βικτόρια Νούλαντ είναι ότι προσγείωσε πολλούς εξ ημών που είχαμε μία αμυδρή ελπίδα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κυβερνούσε, σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, στη βάση των αρχών του, ως γερουσιαστή. Όταν δεν ανεχόταν μύγα στο σπαθί του στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ήταν ένας πολιτικός υπόδειγμα για τους λαούς που πάλευαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ήταν ο υπέρμαχος των δικαίων όσων βίωναν την αδικία. Προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα κυβερνήσει στη βάση του σεβασμού των δικαιωμάτων των αδικημένων τούτου του πλανήτη.

Σε μία συνέντευξη του με δημοσιογράφους της εφημερίδας New York Times, μας είχε προδιαθέσει για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί αναφορικά με την Τουρκία και τον αυταρχικό ηγέτη της, όπως είχε χαρακτηρίσει δημόσια τον Ταγίπ Ερντογάν.

  • Όταν συναντήθηκε μαζί του, τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες, ο Λευκός Οίκος φρόντισε να μην παραβρεθούν οι δημοσιογράφοι, στην αρχή της συνάντησης, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ, με όλους τους προέδρους.

Ακόμα και ο εχθρός των μέσων ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ, σεβάστηκε αυτή την αρχή. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, πληροφορηθήκαμε μέσω των Τούρκων, ότι δεν τέθηκε η ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν ένα σοκ για διπλωμάτες και αναλυτές…

Η αλήθεια είναι ότι στην επόμενη συνάντησή τους, στη Ρώμη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα και δημόσια, ότι ο κ. Μπάιντεν έθεσε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών,

Στο μεταξύ, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχθεί τις εισηγήσεις των συνεργατών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αποφάσισε να ακολουθήσει πορεία βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Βεβαίως, όπως συμβαίνει πάντα, η δήθεν βελτίωση των σχέσεων γίνεται εις βάρος των συμφερόντων των συμμάχων της Αμερικής, όπως της Ελλάδας, της Κύπρου, ακόμα και της Αιγύπτου, και του Ισραήλ.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, έχουν βρεθεί αρκετοί σοβαροί νομοθέτες στο Κογκρέσο, αλλά οι υγιείς δυνάμεις της Ομογένειας, οι οποίοι αντιμετώπισαν με σθένος τα τέσσερα χρόνια της ανάρμοστης σχέσης του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν και κατάφεραν να επιβάλουν και κυρώσεις στην κατοχική δύναμη για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Ο κ. Μπάιντεν θα βρεθεί ενώπιον της δυσάρεστης κατάστασης να ταχθούν εναντίον του και νομοθέτες του κόμματος του, εάν επιχειρήσει να άρει αυτές τις κυρώσεις, που δέχθηκε ακόμα και ο αναξιόπιστος Τραμπ.

Η κ. Νούλαντ έκανε τραγικά λάθη στη διάρκεια της περιοδείας της στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά στην έντονη αντίδραση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

  • Πρέπει να σημειώσω ότι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, που σύντομα θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους. Οπότε, δεν μπορούσε να μην αλλάξει ρότα. Αλλά, οι δηλώσεις γίνονται και εξαφανίζονται. Γι’ αυτό, πρέπει να αλλάξει η αμερικανική θέση και για το Αιγαίο και για την Κύπρο, και ελπίζω αυτό να συμβεί όταν συναντηθεί, τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπολόγισαν καθόλου τις αντιδράσεις των ομογενών, και ειδικά των ακτιβιστών του HALC. Και ήταν στο σημείο αυτό, θα έλεγα, που αναπτύχθηκε η «εκστρατεία» για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις.

Όμως, ακόμα και αν παρασύρθηκε από τους γραφειοκράτες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον Ερντογάν.

Σε εκείνη τη συνέντευξη στην New York Times, όταν ρωτήθηκε για τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μπάιντεν τον περιέγραψε ως «αυταρχικό», του επιτέθηκε για την απαράδεκτη συμπεριφορά του εναντίον των Κούρδων, ενώ υποστήριξε και την τουρκική αντιπολίτευση (για να τον ανατρέψει, φυσικά με δημοκρατικό τρόπο).

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να υιοθετήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση απέναντί του, καθιστώντας σαφές ότι υποστηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2019, ένα χρόνο πριν αναλάβει την προεδρία.

Τι άλλαξε; Τίποτα… Ο ισλαμιστής Ερντογάν από αυταρχικός ηγέτης μετατράπηκε σε δικτάτορα. Συνεχίζει να σκοτώνει τους Κούρδους, συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ο ίδιος ταραξίας της Μεσογείου, όπως και τότε. Δυστυχώς, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αυτός που ξέραμε…

Και είναι λυπηρό ότι ενώ ο κ. Αναστασιάδης του συμπαραστάθηκε σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, που αφορούσε οικογενειακό του ζήτημα, ο κ. Μπάιντεν το ξέχασε…

Βεβαίως, η νέα μάχη της Ομογένειας, που αφορά τη βούληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραχωρήσει τα πολεμικά F-16 στην Τουρκία, θα είναι και πάλι νικηφόρα. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε… Στο Κογκρέσο, ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί νομοθέτες που συνεχίζουν να σώζουν την τιμή της Αμερικής…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι, λένε οι πρώην φίλοι του, ένας αδιόρθωτος «απορριπτικός». Μπα… Παραμένει αδιόρθωτος οπαδός του «ναι» και του σχεδίου Ανάν. Κάποιες κινήσεις του το τελευταίο διάστημα, από τον διορισμό του Γιαννάκη Κασουλίδη στη θέση του υπουργού των Εξωτερικών, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Συνεχίζονται τα παζάρια για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Και όλα γίνονται για να νοθευτεί η κρίση των πολιτών, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναζητούν εξωκομματικές λύσεις. Διότι κούρασαν τα κόμματα, κούρασαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, κούρασαν τα ανάρμοστα παιγνίδια των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι βασικά είναι ελάχιστοι. Δεν έχουν πολιτικό ύψος. Η εμφάνιση ανεξάρτητων υποψηφίων, επιτυχημένων ο καθένας στον τομέα του, αποδεικνύει τη γύμνια του συστήματος. Να ευχηθούμε οι πολίτες να επιλέξουν τον καλύτερο. Να ευχηθούμε να απορρίψουν οι πολίτες τους διεφθαρμένους. Και να τους καταδικάσουν… Καλή Ανάσταση στην Κύπρο μας.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *