Την Κ.Δ. και τα μάτια σας, ηγέτες του ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ

Οι σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας μπροστά στην παρέλαση για την ανεξαρτησία. Φωτογραφία ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, PIO

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Ο ενδιάμεσος στόχος της Τουρκίας, πριν την επανάκτηση της Κύπρου, είναι η κατάργηση της Κ.Δ. Ξέρει ότι το μεγάλο εμπόδιο για επίτευξη των στόχων της είναι η ύπαρξη και αναγνώριση της Κ.Δ., μέλους του ΟΗΕ και από το 2004 πλήρους μέλους της Ε.Ε. Η πρώτη προσπάθεια κατάργησης της Κ.Δ. και δημιουργίας δυο κρατών στην Κύπρο έγινε με την τουρκοανταρσία του 1963 και την προσπάθεια ελέγχου εδάφους της Κ.Δ. Η προσπάθεια απέτυχε, επειδή τα Η.Ε. αναγνώρισαν την κυβέρνηση Μακαρίου ως τη  μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κ.Δ.

Η Κ.Δ. πέρασε ένα μεγάλο κίνδυνο διάλυσής της με το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. Η διάσωση του Προέδρου Μακαρίου και η επάνοδός του στην Κύπρο ματαίωσε και πάλι τα σχέδια της Τουρκίας για διάλυση της Κ.Δ. Η τουρκική εισβολή όμως είχε ως αποτέλεσμα την de facto διχοτόμηση.

Από τότε η Τουρκία κατέχει το 36% του εδάφους της Κ.Δ. και δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κ.Δ. Δημιούργησε ένα κατοχικό κατασκεύασμα, υπό τον πλήρη έλεγχο της. Ανακήρυξε παράνομα το κατεχόμενο μέρος της Κ.Δ. σε κράτος, το οποίο όμως παρέμεινε παράνομο και καμία χώρα δεν το έχει αναγνωρίσει. Η Τουρκία όμως, βοηθούμενη και από δικές μας άστοχες και λανθασμένες ενέργειες αναβαθμίζει συνεχώς το παράνομο τουρκοκυπριακό κράτος. Παράλληλα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κ.Δ., την χαρακτηρίζει εκλιπούσα, έχοντας ως στόχο την κατάργησή της Θέλει να την υποβιβάσει σε συνιστώσα πολιτεία μιας συνομοσπονδίας ή ένα από τα δυο κράτη, που θα διαδεχθούν την Κ.Δ. και θα έχουν κυριαρχική ισότητα.

Η Κ.Δ. έχει θωρακιστεί με την ένταξή της στην Ε.Ε. της οποίας είναι πλήρες μέλος. Και η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, επειδή οφείλει να αναγνωρίσει την Κ.Δ. με βάση απόφαση της Ε.Ε., την οποία γράφει ανενόχλητη στα παλιά της τα παπούτσια. Και προχωρεί στο στόχο της. Επιδιώκει να καταργήσει τη Κ.Δ. με τη δική μας αποδοχή και υπογραφή. Θα καταστήσει έτσι τη διχοτόμηση de jure.

Η συμφωνία που επιδιώκει η Τουρκία και που είναι έτοιμες να αποδεχτούν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει απαράδεκτες πρόνοιες, που να ικανοποιούν την Τουρκία. Για τούτο είναι βέβαιο, πως στο δημοψήφισμα τέτοια λύση θα απορριφθεί.

Οι διεθνείς μεσολαβητές, με την διαπιστωμένη και αναμφισβήτητη μεροληψία τους υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, έχουν ανακαλύψει ένα τρόπο παράκαμψης του δημοψηφίσματος και της επιβολής μιας απαράδεκτης λύσης. Έχουν ανακαλύψει την υπογραφή μιας ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή θα καταργήσει την πρόνοια «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Θα φέρει το κυπριακό σε μια θέση χωρίς επιστροφή και θα προδιαγράψει τη λύση, χωρίς να συμφωνηθούν οι επί μέρους πρόνοιες. Η βασική συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται και το κράτος θα λειτουργεί, ενώ παράλληλα θα συζητούνται, όσα δεν θα έχουν συμφωνηθούν.

Υπάρχει κίνδυνος ο ΠτΔ να μεταβεί στις συνομιλίες ως «ηγέτης της Ε/Κ κοινότητας, να υπογράψει μια στρατηγική ενδιάμεση συμφωνία και επιστρέφοντας στην Κύπρο να αντιληφθούμε ότι έχει «παραδώσει το κράτος της Κ.Δ. που παρέλαβε» και άφησε στη θέση του «μια κοινότητα, που θα αναζητά κηδεμόνα».

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην πενταμερή διάσκεψη ως ηγέτης της Ε/Κ κοινότητας κι όχι ως ΠτΔ. Για τούτο πρέπει να του τονίσουμε, ότι με την ιδιότητα του ηγέτη της Ε/Κ κοινότητας, την οποία μεταβαίνει στην πενταμερή, δεν έχει εξουσία ή δικαίωμα να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία έχει σχέση με την Κ.Δ., τη διεθνή υπόσταση και το σύνταγμά της, χωρίς την έγκρισή της από δημοψήφισμα. Θεωρώ ότι η Βουλή, παρόλο που την ελέγχουν κομματικές ηγεσίες έχει τη δυνατότητα να πάρει τέτοια απόφαση και να την καταστήσει νόμο του κράτους. Υπάρχει όμως και ο λαός και οι οργανώσεις του, που πρέπει να εξεγερθεί για να διασώσει την Κ.Δ. το τελευταίο οχυρό της αντίστασης και έπαλξη του αγώνα για δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Κανένας δεν έχει την εξουσία να καταργήσει την Κ.Δ. και να την μετατρέψει σε ισότιμο κρατίδιο ΔΔΟ. Τέτοια απόφαση θα είναι απαράδεκτη. Και απαράδεκτοι όσοι σπρώχνουν τον ΠτΔ να πάρει τέτοια απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *